Federal Reserve Bank of St. Louis’in “Adjusted Monetary Base” rakamlarına göre, ABD Merkez Bankası (FED) kurulduğundan beri, bastığı para kadar miktardaki parayı 2010 yılında bastı. Tedavüldeki banknotlar, madeni paralar ve banka rezervlerinden oluşan ‘Parasal Taban’ 1.700 milyar doları aştı. FED’in bu davranışı 2011’de başta Avrupa Merkez Bankası olmak üzere diğer merkez bankalarının da para basmasına neden olacak.
Robert T. Kiyosaki, “Conspiracy of the Rich” isimli kitabında, 1913 yılında kurulan FED’in, ne federal, ne Amerikan, ne de hükümet kuruluşu olduğunu; adında “rezerv” kelimesi geçmesine rağmen, hiçbir rezervinin bulunmadığını ve aslında bir banka da olmadığını iddia ediyor. Aslında, Federal Reserve System halkın değil, zenginlerin varlığını korumak için oluşturuldu ve şimdiki parasal genişleme zenginlerin paralarını kurtarmak amacıyla yapılıyor. FED, dünyanın en zengin Amerikalı ve Avrupalı aileleri tarafından kuruldu. Nasıl OPEC petrol konusunda bir kartelse, FEDde para konusunda bir kartel.
Kiyosaki’ye göre, parayı tasarruf etmektense, akıllı biçimde harcamak günümüzde bize daha fazla avantaj sağlıyor. Yine Kiyosaki, “paranı değişik enstrümanlara yatırıp riski paylaştır” anlayışının sona erdiğini, yatırımların gelir getiren araçlarda toplanması gerektiğini söylüyor. Kiyosaki, ilaveten diyor ki:
* Tahminlere göre, son krizin dünya ekonomisine maliyeti, 60 trilyon doları buldu. Buna karşılık, bankalar ve hükümetler ancak 10 trilyon dolar bulabildiler. Geri kalan zarar kaçınılmaz olarak dünya halklarına yüklenecek.
* Biz, zenginler için çalışmak amacıyla eğitildik. Kazandığımız paralarla zenginlerin mağazalarından alış veriş yapar gerektiğinde zenginlerin bankalarından borç alırız.
* ABD’de kapitalizm uygulanmıyor. Bazı kuruluşlar satılacağına, devlet tarafından satın alınıyor; bankalar kurtarılıyor.
Paranın yeni kuralları
1- Bilgi paradır. Bilgi sayesinde parasız da para kazanabilirsiniz. Ne altın, ne gümüş, ne gayrimenkul bizi zengin yapmaz. Altın, gümüş ve gayrimenkul hakkında bilgilerimiz bizi zengin yapar. Henry Ford, 1930 yılında “inşallah bu kriz uzun sürmez de millet ekonomide bilgi sahibi olamaz” demişti.
2- Borcunuzu iyi yönetin. Aldığınız borçla para da kazanabilirsiniz; para da kaybedebilirsiniz. Aldığınız borcu size para getirecek alanlara yatırın. Borçla aldığınız ev, sizin varlığınız değildir. Ama, sizin faiz ödeme kabiliyetiniz bankaların varlığıdır.
3- Gelen ve giden para akımını kontrol etmeyi öğrenin.
4- Kötü günler için hazırlıklı olun. Kötü günlerde daha fazla para kazanabilirsiniz.
Elinizi çabuk tutun. Dünyadaki merkez bankalarının para basma hızından daha süratle para kazanmanız lazım.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.