A Black Article, Again

Published in Türkiye
(Turkey) on 17 January 2011
by Ayşe G. Tunceroğlu (link to originallink to original)
Translated from by Esin Efe. Edited by Gheanna Emelia.
The African Americans’ history in the United States can be examined in three separate parts:

1. From the seventeenth century to 1865. In this period, the people torn away from Africa lived as slaves on American soil.

2. 1865 to 1965. In 1861, the American Civil War began. It ended in 1865. One of the primary reasons for the war was the institution of slavery. The South was continued to practice slavery, and the North wanted to end it. They fought it out, and the Northerners, who were against slavery, won. Therefore, slavery was abolished in 1865. They did abolish it, but it was not easy for the white society to all of a sudden accept the people who had been their slaves the day before. Again, a difficult era. This time, there was a period of time in American history where the philosophy was “separate but equal.” Schools, buses, street fountains, restaurants, movie theaters — everything was separate. There were signs on the doors that said “Whites Only” or “Blacks Only.”

3. 1965 to the present. At this date, the Civil Rights Act was passed, therefore changing the “separate but equal” status. At least in appearance, unity and collectivity was established. But did that happen in reality? When I try to think of a word to describe this period that we are still currently in, the word “uprising” comes to mind. The uprising of the African-Americans. A kind of “black intifada.” An intifada does not necessarily need to be with arms. (Although that has also happened.) After the assassination of Martin Luther King Jr. in 1968, there were many rebellions in American cities. Looting, burning, murder, seizure, plunder and whatever else you can think of. After these rebellions, cities slowly began segregating between whites and African-Americans on their own.

Even if this rebellion is in the form of armed street gangs in some cities, it is much more prominent in other forms. For example, there is a fashion trend among young African-American men: “Low pants fashion.” African-American youth will walk around wearing extremely loose pants that are a few sizes too big for them, letting them fall low, so much so that you can even see their undergarments. You could not believe that pants could be worn so low! It is a terrible sight. This fashion was born in jails. The convicts are not given belts and the uniforms are standard sized, and they are large, so they are too big for most convicts. The young men outside use this loose and low style as a kind of protest, as if to state, “We are one of them, too; we are dangerous, too!” A kind of jail culture. When Obama was elected, some observers had said, “Let’s see, perhaps a well-dressed African-American can serve as an example and maybe the African-American youth can get their undergarments in order.” They have not yet!


Amerika’da siyahların tarihi üç bölümde incelenebilir: 1- Onyedinci yüzyıldan 1865’e kadar. Bu dönemde Afrika’dan koparılıp getirilen insanlar Amerika toprağında köle olarak yaşadılar.
2- 1865’ten 1965’e kadar. 1861’de Amerikan İç Savaşı koptu. 1865’te sona erdi. Savaşın sebeplerinin başında kölelik kurumu vardı. Güney köleliğe devam diyordu, kuzey eyaletleri tamam diyordu. Kapıştılar, sonunda köleliğe hayır diyen kuzeyliler kazandı, kölelik 1865 yılı itibariyle kaldırıldı. Kölelik kaldırıldı kaldırılmasına ama beyaz toplumun, düne kadar kölesi olan insanları birdenbire bağrına basması mümkün olmadı. Yine sancılı bir süreç. Bu sefer Amerikan tarihinde “ayrı fakat eşit” olarak formülleşen bir devir yaşandı. Okullar, otobüsler, sokak çeşmeleri, lokantalar, sinemalar, her şey ayrı. Kapılarda levhalar: “Yalnız beyazlara” Yahut: “Siyahlar içindir.”
3- 1965’ten günümüze. Bu tarihte vatandaşlık hakları kanunu kabul edildi, böylece “ayrı fakat eşit” statüsünden vazgeçildi. Görünüşte birlik ve bütünlük tesis edilmiş oldu. Ama gerçekten öyle oldu mu? Halen devam etmekte olan bu zaman dilimini tanımlamak için hangi kelimeyi kullanmak gerek diye düşününce aklıma “başkaldırı” kelimesi geliyor. Siyahların başkaldırısı. Bir çeşit “siyah intifadası.” İntifada mutlaka silahla olmak zorunda değil. Gerçi o da olmuştur. 1968’de Martin Luther King‘in öldürülmesinin ardından Amerikan şehirlerinde peş peşe isyanlar koptu. Yağma, yakma, cinayet, gasp, talan, ne ararsanız... Bu isyanların sonunda şehirler yavaş yavaş, kendiliğinden beyaz ve siyah olmak üzere ayrılmıştır.
Bugün başkaldırı bazı şehirlerde yine silahlı sokak çeteleri halinde görünüyorsa da, asıl başka şekillerde kendini göstermektedir. Meselâ, Amerika’da siyahî delikanlılar arasında yaygın olan bir moda vardır: “Düşük pantolon modası.” Siyah gençler yollarda çok bol, birkaç beden büyük pantolonlarını, aşağıya doğru iyice düşürmüş halde yürür, o kadar ki iç çamaşırları görünür. Bu kadar düşürülmüş bir pantolon giyilebileceğine inanamazsınız! Berbat bir görüntüdür. Bu tarzın çıkış yeri hapishâneler. Mahkûmlara kemer verilmiyor ve üniformalar tek beden, o da büyük beden, çoğu mahkûma bol geliyor. Ve dışarıdaki gençler içerideki bu bol ve düşük pantolonlu görüntüyü, bir çeşit protesto olarak, “Biz de onlardanız, biz de tehlikeliyiz!” havasında taklit ediyorlar. Bir çeşit mahpushâne kültürü. Obama seçildiğinde “hadi bakalım” demişti kimi toplum gözlemcileri, “iyi giyimli bir siyahî olarak örnek olur ve belki Amerika’daki siyahî gençliğin donunu toplayabilir.”
Henüz toplayamadı!
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Ireland: As Genocide Proceeds, Netanyahu Is Yet Again Being Feted in Washington

India: Trump’s Tariffs Have Hit South Korea and Japan: India Has Been Wise in Charting a Cautious Path

Egypt: The B-2 Gamble: How Israel Is Rewriting Middle East Power Politics

Ethiopia: “Trump Guitars” Made in China: Strumming a Tariff Tune

Sri Lanka: Gaza Genocide: Who Stands for Justice-and Who Stands in the Way?

Topics

Ethiopia: “Trump Guitars” Made in China: Strumming a Tariff Tune

Egypt: The B-2 Gamble: How Israel Is Rewriting Middle East Power Politics

China: Three Insights from ‘Trade War Truce’ between US and China

United Kingdom: We’re Becoming Inured to Trump’s Outbursts – but When He Goes Quiet, We Need To Be Worried

Poland: Jędrzej Bielecki: Trump’s Pyrrhic Victory*

Austria: Trump Is Only Part of the Problem

Canada: Canada Must Match the Tax Incentives in Trump’s ‘Big Beautiful Bill’

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?