Ενας άνθρωπος από το παρελθόν ανακοίνωσε πως θέλει να «κερδίσει το µέλλον». Αρχηγός το 1994 της λεγόµενης «συντηρητικής επανάστασης», που χάρισε στους Ρεπουµπλικανούς το Κογκρέσο επί προεδρίας Κλίντον και αφού έµεινε για 13 χρόνια εκτόςδηµοσίων αξιωµάτων, ο Νιουτ Γκίνγκριτς, ο οποίος κλείνει τον επόµενο µήνα τα 68, ανακοίνωσε – µέσω twitter, facebook και Fox Channel – την υποψηφιότητά του για το προεδρικό χρίσµα του Ρεπουµπλικανικού Κόµµατος ενόψει των εκλογών του 2012.
Τα τελευταία 13χρόνια ο Γκίνγκριτς δεν κατέχει κανένα δηµόσιο αξίωµα και η υποψηφιότητά του ξυπνάµνήµες µιας περασµένης εποχής, όταν ο νεαρός Μπιλ Κλίντον βρισκόταν στον Λευκό Οίκο και ο τότε βουλευτής της Τζόρτζια ηγούνταν της αντεπίθεσης των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές των µέσων της προεδρικής θητείας. Ο Γκίνγκριτς είχε επίσης πρωτοστατήσειστην παραποµπή του Κλίντον για τησχέση του µε τη Μόνικα Λιουίνσκι – κάτιπου στράφηκεεναντίον του αργότερα, ότανέγινε γνωστό πωςτον ίδιο καιρό απατούσετην τότε δεύτερη σύζυγό του µε την κατά 20 χρόνια νεώτερή τουΚαλίστα Μπίζεκ, την οποίαπαντρεύτηκε στη συνέχεια. Την ίδια περίοδο, η πρώτη σύζυγός του αποκάλυπτε ότι την είχε επισκεφθεί στο νοσοκοµείο, όπου ανέρρωνε από επέµβαση για καρκίνο, για να της ζητήσει διαζύγιο ώστε να παντρευτεί τη δεύτερη σύζυγο… Αυτή τη στιγµή ο Γκίνγκριτς είναι τρίτος ή τέταρτος στις δηµοσκοπήσεις µεταξύ των Ρεπουµπλικανών, πίσω από τον Μιτ Ρόµνεϊ και τον Μάικ Χάκαµπι, τους πρώην κυβερνήτες της Μασαχουσέτης και του Αρκανσο. Και έχει ένα µεγάλο πλεονέκτηµα επί των αντιπάλων του – µεγάλο απόθεµα χρηµάτων. Από το 1998, που παραιτήθηκε από το Κογκρέσο, δηµιούργησε µια σειρά από συντηρητικές «δεξαµενές εγκεφάλων» και λόµπι, έγραψε βιβλία και ίδρυσε µια εταιρεία παραγωγής πολιτικών ταινιών. Ολα αυτά του προσφέρουν σήµερα «έναν ασύγκριτο µηχανισµό δηµοσίων σχέσεων και πολιτικής», σύµφωνα µε την «Ουόλ Στριτ Τζέρναλ», και ένα ταµείο 32 εκατοµµυρίων δολαρίων, µεγαλύτερο απ’ αυτό που διαθέτουν συνολικά όλοι οι άλλοι υποψήφιοι για το χρίσµα των Ρεπουµπλικανών.
Θαυµαστής του ιστορικούΑρνολντ Τόινµπυ, ο οποίος διατύπωσε την έννοια της «αναχώρησης και επιστροφής», την ιδέα ότι οι µεγάλοι ηγέτες πρέπει να αποχωρούν(ή να εξοστρακίζονται) από τα βασίλειά τους πρινβελτιωθούν και επιστρέψουν ως ήρωες (παράδειγµα, ο ντε Γκωλ…), ο Γκίνγκριτς ποντάρει στους φόβους των συντηρητικών Αµερικανών ότι ο πρόεδρος Οµπάµα θέλει να µετατρέψει την Αµερική σ’ ένα είδος «σοσιαλιστικής ουτοπίας». «Αν δεν ήµαστανσε µια περίοδο όπως αυτή, αν δεν αντιµετωπίζαµε απίστευτους κινδύνους σ’ όλα τα µέτωπα», δήλωσε πρόσφατα, «η υποψηφιότητά µου δεν θα είχε νόηµα». «Πιστεύει ότι αυτά που λέει δηµόσια και το πώς ζει δεν χρειάζεται να συµπίπτουν», τον «κάρφωσε» πρόσφατα η πρώην σύζυγός του Μαριάν. «Αν το πιστεύεις αυτό, τότε, ναι, µπορείς να θέσεις υποψηφιότητα για πρόεδρος». Θα µπορούσε βέβαια να τον πει απλώς υποκριτή…
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.