Obama's Electoral Appeal to Immigrants

<--

Liderul american îi curtează pe hispanici cu o reformă amplă a sistemului de imigraţie, care să faciliteze integrarea clandestinilor.

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel, marţi, în timpul unei vizite în oraşul texan El Paso, situat la graniţa cu Mexicul, la o amplă reformă a sistemului de imigraţie, chemând opoziţia republicană să i se alăture în eforturile de “liberalizare a legislaţiei” care reglementează acest domeniu. Un demers cu încărcătură electorală, au apreciat imediat analiştii politici, ce vizează comunitatea hispanică, al cărei sprijin a fost crucial în alegerile prezidenţiale din 2008 şi care ar putea înclina balanţa şi anul viitor.

Conştient că alegătorii hispanici sunt tot mai frustraţi de incapacitatea Casei Albe de a-şi respecta promisiunea privind reforma imigraţiei, Obama a căutat prin discursul de marţi să-şi reasigure simpatizanţii că problema rămâne o prioritate pentru administraţie. Nu a uitat însă să le aducă aminte că republicanii rămân o piedică în eforturile sale în acest sens. Aproximativ 67 la sută dintre alegătorii hispanici l-au votat pe Obama în 2008, faţă de doar 31 de procente câţi au optat pentru contracandidatul republican John McCain. Votul acestei comunităţi i-a asigurat actualului lider american victoria în patru state în care republicanul George W. Bush îl învingea, în 2004, pe democratul John Kerry.

Ilegali, dar utili societăţii

În vizită la unul dintre cele 327 de puncte de intrare pe teritoriul american, Obama i-a ridiculizat pe republicani şi criteriile lor de reformare a legii imigraţiei, printre care se distinge securitatea la frontiere. “Am depăşit demult şi cu mult ceea ce republicanii au cerut, o reformă amplă condiţionată de măsuri stricte legate de securitate. Chiar dacă am răspuns acestor cerinţe, bănuiesc că va fi cineva care să tragă iar de timp. Poate vor cere acum un şanţ umplut cu apă la graniţă. Eventual cu un aligator în el”, a glumit Obama, potrivit “New York Times”.

Pe scurt, preşedintele a cerut Congresului să aprobe un nou pachet de legi care, pe de-o parte, să încurajeze imigranţii cu o calificare profesională să se integreze în societatea americană şi, pe de alta, să dea o lovitură economiei subterane. Mai exact, un imigrant trebuie să iasă mai întâi din clandestinitate, să înveţe engleza şi să plătească impozite. Străinii care termină o facultate în SUA şi vor să rămână aici pentru a porni o afacere primesc statut legal, a mai enumerat Obama. Aşa-numitul Dream Act, un proiect de lege prin care minorii aduşi în Statele Unite şi care absolvă un liceu sau se înrolează în armata americană primesc cetăţenie, este un alt obiectiv al actualei administraţii, a mai amintit preşedintele. “Trebuie să strângem rândurile în jurul unei reforme care să reflecte valorile naţiunii noastre clădite pe legi şi prin contribuţia imigranţilor şi care cer fiecăruia să-şi asume responsabilitatea”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

Republicanii nu cedează

Replica opoziţiei nu s-a lăsat aşteptată. “Să deschizi calea cetăţeniei pentru imigranţii ilegali, aşa cum a cerut preşedintele, fără ca aceştia să revină în ţările lor de origine şi să depună cerere pentru obţinerea unui statut legal, înseamnă să-i amnistiezi”, a declarat Elton Gallegly, congresman de California. “Amnistia nu va trece niciodată de Congres, domnule preşedinte”, a mai avertizat republicanul.

În lipsa unei legi federale a imigraţiei, statele Arizona, Georgia şi Utah au adoptat propiile măsuri de reglementare a fenomenului, anulate însă ulterior din cauza prevederilor controversate legate de controlul arbitrar al persoanelor suspectate că au intrat în ţară ilegal.

11 milioane de imigranţi ilegali, în majoritate de origine hispanică,

se află în acest moment în Statele Unite

“Pentru ca mesajul preşedintelui Barack Obama să prindă, el trebuie să convingă audienţa că aceasta nu este o problemă a comunităţii hispanice, ci una a întregului popor american.”

LILLIAN RODRIGUEZ, lider al unei organizaţii hispanice

About this publication