Trying to Disrupt the Relationship between Iran and China

<--

تلاش برای اختلال در روابط چین و ایران

۲۱ ارديبهشت ۱۳۹۰

بخش خبری الف

مدتهاست که آمریکا با عربستان برای برآورده کردن نیازهای نفتی چین با هدف دور کردن دولت پکن از ایران تبانی کرده است. حال این سوال مطرح است که آیا آمریکا و هم پیمانانش می توانند در این مسیر موفق به جلب حمایت چین علیه ایران شوند؟

به گزارش الف به نقل از روزنامه آسیا تایمز، این اقدامات آمریکا و عربستان که پیشتر به صورت پنهانی انجام می‌شد، اکنون آشکارتر شده است. آمریکا با کمک عربستان تلاش می‌کند نفت مورد نیازی را که چین به آن نیاز دارد، تامین کند تا در این راستا چین به نفت ایران احتیاج نداشته باشد و به راحتی دولت پکن برای دادن رای مثبت به تحریم‌های جدید علیه ایران متقاعد شود.

پیشتر چین نگران بود که در صورت نزدیک شدن به غرب برای اعمال تحریم‌ها علیه ایران، نتواند بخشی از نفت مورد نیازش را که مدتهاست از ایران تهیه می کند، بار دیگر در اختیار بگیرد. اسناد افشا شده توسط سایت ویکی لیکس نشان می دهد که چگونه دیپلمات‌های آمریکایی و عربستانی تلاش می کنند چین را به دادن نظر مثبت در مورد اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران متقاعد کنند. این دیپلمات‌ها در مورد این موضوع تبادل نظر کرد‌ه اند که چگونه افزایش چشمگیر نفت صادراتی عربستان به چین می تواند تا حدود زیادی دولت پکن را علیه ایران آماده کند.

در یکی از این اسناد فاش شده است که مقامات آمریکایی و عربستانی در اوت 2009 و مارس 2010 گفتگوهای جدی را برای اجرایی کردن طرحهایشان علیه ایران انجام دادند. حال این سوال مطرح است که اقدامات آمریکا- عربستان برای متقاعد کردن چین می تواند مثمرثمر باشد یا خیر؟

آنچه مشخص است ادامه تلاش های آمریکا و عربستان برای نتیجه دادن این طرح دو جانبه است. مقامات دو کشور معتقدند که با این طرح می‌توانند رضایت مقامات چینی را علیه ایران جلب کنند اما این مقامات فراموش کرده‌اند که روابط اقتصادی- تجاری میان ایران و چین فقط به نفت محدود نمی شود. مقامات عربستان در برخی از دیدارهایشان با مقامات چین به این مقامات گفته‌اند که اگر نفت عربستان را می خواهند باید به ایران فشار بیاورند.

این طرحهای آمریکا- عربستان علیه ایران که از سال 2009 آغاز شده هنوز نتیجه‌بخش نبوده است و مقامات چینی همچنان بر ادامه روابط با ایران تاکید می کنند. عربستان در حال حاضر بزرگترین منبع نفتی چین محسوب می‌شود و این کشور نفت بیشتری را در مقایسه با آمریکا به چین می دهد.

چند دور تحریم شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران نتوانسته مناقشه هسته‌ای ایران را حل‌و‌فصل کند. آمریکا و هم پیمانانش مدعی هستند که برنامه هسته‌ای ایران نظامی است اما ایران همچنان تاکید می کند با توجه به مدارک و شواهد فراوان برنامه هسته‌ای خود صلح آمیز بوده است. به گفته کارشناسان چین اکنون بر سر دوراهی ایران و غرب قرار گرفته است. از سویی نفت برای چین بسیار مهم به شمار می رود و از سوی دیگر فعالیت شرکتهای چینی در ایران بسیار گسترده می‌باشند و چین سرمایه گذاری چشمگیری در ایران کرده است.

با توجه به حجم بالای مبادلات و روابط تجاری- اقتصادی میان ایران- چین ، رضایت چین در مورد اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران می تواند لطماتی را برای منافع پکن به همراه داشته باشد. مقامات پکن تاکنون تلاش کرده‌اند تا از طرحهای آمریکا و هم پیمانانش برای دخالت دادن چین در مناقشه بر سر برنامه هسته‌ای ایران فاصله بگیرند تا خطری روابط ایران- چین را تهدید نکند. مقامات آمریکا و عربستان معتقدند با توجه به حجم گسترده سرمایه‌گذاری چین در بخش نفت و گاز ایران، غرب باید تلاش‌های بیشتری را برای دور کردن چین از ایران در دستور کار قرار دهد. هدف آمریکا در این راستا جایگزین کردن عربستان به جای ایران برای چین است اما این اقدامات غرب تاکنون نتیجه نداشته و چین همچنان یک شریک تجاری قابل اعتماد برای ایران محسوب می شود.

About this publication