Divided Republicans

<--

Republikanernas valrörelse har rullat igång. Sju av partiets presidentkandidater drabbade samman i en TV-debatt i förra veckan.

USA:s presidentval hålls i november 2012, men den första kampen utspelar sig i primärvalen i början av året då en utmanare till president Barack Obama ska sållas fram.

Startfältet har klarnat. Ett par starka namn har valt att inte ställa upp, till exempel den socialkonservative Mike Huckabee. Andra tycks vara på väg ut i kulisserna, som veteranen Newt Gingrich, vars kampanj­apparat kollapsade för ett par veckor sedan när huvuddelen av hans stab sade upp sig.

Sarah Palins bussturné i patriotismens tecken, ”One Nation Bus Tour”, väckte först spekulationer om att hon tänker kandidera. Men än så länge har hon inte gett besked, vilket tyder på motsatsen. Trots det är hon den näst populäraste republikanska kandidaten, enligt nya opinionsundersökningar.

Populärast i mätningarna förblir Mitt Romney, som även fick högst betyg av tittarna efter TV-debatten. Han är en sansad pragmatiker som tilltalar mittenväljarna och därför, enligt mätningar, kan klara sig bra om valet skulle stå mellan honom och Obama. Två andra som många seriösa kommentatorer anser skulle kunna ge Obama en match är Tim Pawlenty och Jon Huntsman. Men Pawlenty gjorde ett färglöst intryck i debatten och Huntsman, som inte medverkade, är en högoddsare. Han är visserligen kompetent och har gott rykte, men varken tillräckligt välkänd eller konservativ för att vinna det republikanska primärvalet.

Mitt Romney stärkte sin ställning genom TV-debatten. Men det gjorde också Michele Bachmann, som i likhet med Palin har stöd från Republikanernas högerflank, den så kallade Tea Party-rörelsen. Hon anses ha små chanser, eftersom hennes relativt extrema högerposition stöter bort många väljare – även republikanska sådana. En stark valkampanj från Bachmann eller Palin kan snarare spä på splittringen inom Republikanerna. Mittenväljare kan varken tänka sig Bachmann eller Palin som president och Tea Party-rörelsen ogillar moderata kandidater som Mitt Romney.

Intressant ur ett europeiskt perspektiv är att ingen av de republikanska kandidaterna tycks förespråka en aggressiv amerikansk utrikespolitik. I TV-debatten ansåg vissa att USA bör låta andra länder sköta sina problem själva, andra att de militära insatserna i oroshärdar som Afghanistan bör begränsas. President Obama vill att övriga länder inom Nato ska ta ett större ansvar, något som inskärptes nyligen av USA:s avgående försvarsminister, Robert Gates, vid ett tal i Bryssel.

USA:s nästa presidentval kommer att handla om ekonomin och om jobben. 62 procent av väljarna anser att landet är på fel kurs. Segern är därför inte avgjord för president Obama, även om han i dagsläget ses som den trolige vinnaren.

Oavsett vem som vinner kan Europa nog räkna med att trycket på att bidra mer till Natos insatser, i krissituationer som den i Libyen exempelvis, kommer att fortsätta från amerikanskt håll.

About this publication