Where Were You on Sept. 11?

Published in Zaman
(Turkey) on 4 September 2011
by Joost Lagendijk (link to originallink to original)
Translated from by Dayla Rogers. Edited by Heidi Kaufmann.
In just one week the entire world will commemorate the day that al-Qaida terrorists hijacked planes and ran them into the World Trade Center and the Pentagon, killing 3,000 people.

This week thousands of television and newspaper stories will relate the story of that day, citing the reasons behind the attacks and particularly emphasizing how these events have affected our lives. In the two articles that follow this one, I will attempt to explain how Sept. 11 has been a turning point for the politicians, journalists and analysts of my generation.

I grew up in the '60s and '70s of the 20th century, and everyone around my age could answer the question "Where were you when Kennedy was shot in '63?" I can't remember now, but at the time of the assassination, I was only six, and we didn't have a TV in our home. The moment that a bullet murdered JFK was a turning point for my parents' generation, however. Since that time, events like the fall of the Berlin Wall in 1989 have marked the lives of millions of people from all corners of the globe. Yet, nothing comes close to the attacks on the twin towers perpetrated on Sept. 11, 2001. Images of unbelievable destruction and incomprehensible tragedy were broadcast live to all parts of the world.

This time I remember quite well where I was. I was a member of the European Parliament, and I was sitting in on a meeting of the Foreign Relations Committee, headed by the German Christian-Democrat Elmar Brok. As we discussed the state of affairs in a particular part of the world, some anxious and slightly panicked assistants approached the head of the committee to inform him that something very important was happening outside of the meeting room. Brok immediately cut the speaker off to inform us calmly that the meeting would be ending and that some very dramatic events had just occurred in New York. Confused, I ran to my office, where my assistants were fixated upon the footage of the two planes ramming into the World Trade Center towers being played over and over again on the television. Their faces were filled equally with surprise, disbelief, anxiety and fear. Just as the trade center towers collapsed, there were fleeting announcements that other planes were on their way to attack other targets. Who knew? Maybe Europe would also be targeted. Some wanted to escape the European Parliament building, which they thought could be a potential target. Some left the building. Those of us that remained continued to watch the horrifying events unfolding on the other side of the Atlantic.

In the following two pieces in which I discuss the impact of Sept. 11, I would like to focus on a key concept: the Islamicization of global politics. As he planned this operation, Osama bin Laden had a number of goals. Among them, as Samuel Huntington put forth as the primary thesis of his classic work "Clash of Civilizations," was to provoke a war between Islam and the West. I will return to analyze the mixed results of this effort at a later time. Al-Qaida has been very successful, however, at forcefully injecting Islam into American and European public discourse. Islam had never before been used in Western countries as a way to evaluate and/or explain the state of internal affairs or international relations (whether rightly or wrongly).

I have just finished the book "Islam Deception"* by the influential, liberal reporter of the German newspaper "Die Zeit." Thumann eloquently and persuasively shows how an obsession with Islam has caused citizens and public officials in the West to go head over heels using it as a means for analyzing their own societies as well those of other countries. As a result, we get wrong answers to all the wrong questions.

*Editor’s Note: Michael Thumann is the author of “The Islam Error: Europe’s Fear of the Muslim World.”


11 Eylül'de neredeydiniz?

Sadece bir hafta sonra bütün dünya, on yıl önce El Kaide teröristlerinin kaçırdıkları uçakları Dünya Ticaret Merkezi ve Pentagon'a çakıp 3 bin insanı öldürdüğü günü anacak.

Bu hafta binlerce yazı ve televizyon programında, o günün hikâyesi, tarihin tanık olduğu en büyük terör saldırısının arkasındaki sebepler ve bilhassa o zamandan beri hayatlarımıza yaptığı etki anlatılacak. Bu ve bundan sonraki iki yazımda 11 Eylül'ün benim kuşağımdan siyasetçiler, gazeteciler ve analistler için tam manasıyla bir dönüm noktası olmasının sebebini, 11 Eylül'ün niye dünyaya bakışımızı değiştiren dramatik bir vaka olduğunu anlatmaya çalışacağım.

20. asrın 60'lı ve 70'li yıllarında büyüdüm ve benden yaşça büyük olan hemen herkes, "1963'te John F. Kennedy'nin öldürüldüğünü duyduğunda neredeydin?" sorusunu yanıtlayabilir. Ben artık hatırlayamıyorum, zira suikast sırasında altı yaşımdaydım ve evde televizyonumuz yoktu. Fakat anne-babamın kuşağı için ABD başkanını öldüren kurşunlar, bir dönüm noktasıydı. O zamandan beri dünyanın dört bir köşesindeki milyarlarca insanda, sözgelimi 1989'da Berlin Duvarı'nın yıkılması gibi derin izler bırakan başka olaylar gerçekleşti. Ne var ki hiçbiri 11 Eylül 2001'de New York'taki ikiz kulelere yapılan saldırıyla kıyaslanamaz. İnanılmaz yıkımın ve akıl almaz trajedinin görüntüleri dünyanın her tarafında canlı yayınlandı.

Bu kez nerede olduğumu gayet iyi hatırlıyorum. Avrupa Parlamentosu'nun (AP) bir üyesiydim ve dik kafalı mizacını şahane bir mizah duygusuyla birleştiren Alman Hıristiyan-Demokrat Elmar Brok'un başkanlığını yaptığı Dış İlişkiler Komitesi'nin toplantısındaydık. Biz dünyanın belli bir bölgesindeki durumu tartışırken, büyük heyecana kapılmış olan asistanlar başkana yaklaştı ve ona toplantı odamızın dışında çok önemli bir şeyler olduğu bilgisini verdi. Brok o sırada konuşan kişinin sözünü derhal kesti ve bize sakin ve ciddi bir edayla, toplantıyı bitirmemizi önerdiğini, zira az önce New York'ta dramatik olaylar yaşandığına dair bilgilendirildiğini söyledi. Kafam karışmış bir halde ofisime koştum. Ofiste asistanlarım, Dünya Ticaret Merkezi'ne çarpan ikinci uçağın görüntülerinin tekrar tekrar verildiği televizyon ekranlarına adeta yapışmıştı. Olanlar karşısındaki şaşkınlığa ve inanamamaya, endişe ve korku eşlik ediyordu. ABD'deki önemli binaları yerle bir etmek üzere ilerleyen başka uçaklar da olduğu söylentileri vardı. Kim bilir belki Avrupa da hedefteydi. Bazıları, potansiyel hedef olarak gördükleri AP binasını terk etmek istiyordu. Birkaç kişi binadan ayrıldı. Geri kalanlarımız Atlantik'in diğer yakasındaki tekrar tekrar gösterilen korkunç olayları izledik.

11 Eylül'ün etkisini değerlendireceğim sonraki iki yazımda öne çıkan kavramlardan birine odaklanacağım: küresel siyasetin İslamileşmesi. Bu operasyonu planlarken Üsame bin Ladin'in pek çok hedefi vardı. En önemlisi de Batı ile İslam dünyası arasında, Samuel Huntington'ın klasik "Medeniyetler Çatışması" temel tezini yankılayan şekilde, ikisinin uyumsuzluğunu kanıtlayacak bir savaşı kışkırtmaktı. Söz konusu gayretlerin doğurduğu karışık sonuçlara bu hafta geri döneceğim. Fakat El Kaide teröristleri İslam'ı ABD ve Avrupa'daki kamusal söyleme zorla zerk etmek bakımından kesinlikle başarılı oldular. İslam, daha önce Batı ülkelerindeki iç gelişmeleri ve dünya çapında uluslararası ilişkileri değerlendirip açıklamak için (bilhassa da yanlış şekilde) hiç kullanılmamıştı.

Etkili liberal Alman gazetesi 'Die Zeit'ın ('Zaman') Türkiye ve Ortadoğu muhabiri Michael Thumann'ın 'Der İslam-Irrtum' ('İslam Yanılgısı') kitabını henüz bitirdim. Thumann belagatli ve ikna edici bir tarzda, İslam saplantısının Batı'daki birçok vatandaşın ve siyasetçinin kendi toplumlarındaki ve onları çevreleyen ülkelerdeki sorunları analiz etme şeklini nasıl tepeden tırnağa çarpıttığını gösteriyor. Netice ise yanlış sorulara verilen yanlış cevaplar oluyor.

This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Ethiopia: “Trump Guitars” Made in China: Strumming a Tariff Tune

Germany: Big Tech Wants a Say in EU Law: More Might for the Mighty

Spain: Not a Good Time for Solidarity

Australia: Donald Trump Is Not the Only Moving Part When It Comes to Global Trade

Singapore: The US May Win Some Trade Battles in Southeast Asia but Lose the War

Topics

Ecuador: Monsters in Florida

Austria: It’s High Time Europe Lost Patience with Elon Musk

Singapore: The US May Win Some Trade Battles in Southeast Asia but Lose the War

Ethiopia: “Trump Guitars” Made in China: Strumming a Tariff Tune

Egypt: The B-2 Gamble: How Israel Is Rewriting Middle East Power Politics

China: 3 Insights from ‘Trade War Truce’ between US and China

United Kingdom: We’re Becoming Inured to Trump’s Outbursts – But When He Goes Quiet, We Need To Be Worried

Poland: Jędrzej Bielecki: Trump’s Pyrrhic Victory*

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?