Israel Is a Superpower

 .
Posted on October 28, 2011.

<--

ישראל היא מעצמת על

נאומו של המועמד הרפובליקני מיט רומני הבהיר כי לישראל יש תפקיד קריטי במערכת הבחירות הקרובה שיכול לקבוע את זהות הנשיא הבא

שמואל רוזנר

שש פעמים חזר שמה של ישראל בנאומו של המושל מיט רומני, המועמד המוביל מטעם המפלגה הרפובליקנית לנשיאות ארצות הברית. את סין הזכיר פעמיים. את רוסיה – פעמיים.

את השכנה הגדולה מקסיקו – פעמיים. את השכנה הגדולה קנדה – אפילו לא פעם אחת. עיראק הוזכרה פעם אחת. אפגניסטן – שלוש פעמים. הודו החשובה – אפס. אירופה – שלוש. כל אירופה. צרפת – אפס, בריטניה – אחת, גרמניה – אפס. רק איראן הגיעה לדרגתה של ישראל: שישה אזכורים.

אך מדובר, כמובן, בתמונת ראי: איראן היא הסכנה הגדולה – ישראל היא המדינה בסיכון. “האם בשנת 2015 ישראל תהיה מבודדת עוד יותר על ידי קהילה בינלאומית עוינת? האם מי שמבקשים להרוס את ישראל ירגישו מחוזקים בגלל האמביוולנטיות האמריקאית?”.

זה היה הנאום המרכזי הראשון של רומני בסיבוב הבחירות הזה המתמקד במדיניות החוץ האמריקאית. יום שישי, ערב כיפור, דרום קרוליינה. בימים שלפני הנאום הזה נחשפה גם רשימת היועצים הארוכה של רומני בתחום מדיניות החוץ. השמות הבולטים: מייקל היידן שהיה ראש האן-אס-איי והסי-איי-איי, מייקל צ’רטוף, שהיה השר לביטחון המולדת, אליוט כהן, יועצה לשעבר של קונדוליסה רייס, קופר בלאק, איש המלחמה בטרור של הסי-איי-איי, הסנטור לשעבר נורם קולמן, ועוד שמות רבים של בכירים בממשל בוש.

המטרה כפולה של רומני

בצוות לענייני המזרח התיכון מופיעים שלושה שמות שאינם מוכרים כאן במיוחד: מארי בת-לונג שהייתה העוזרת לשר ההגנה גייטס, מייגן אוסליבן מהמועצה לביטחון לאומי של בוש, וואליד פארס, אמריקאי ממוצא לבנוני שמועמדותו כבר מותקפת בגלל נציות היתר המיוחסת לו, וגם בגלל פעילותו לטובת המיליציה הנוצרית בתקופת מלחמת האזרחים בלבנון.

אפשר לקבוע כבר כעת בביטחון: זאת אחת הרשימות האוהדות ביותר לישראל שאפשר היה להרכיב (ולמי שאוהב לספור: אחוז היהודים החברים

בה מסחרר).

מדוע בחר המועמד הרפובליקני המוביל לעסוק בישראל באינטנסיביות כזאת בנאום המרכזי שלו על מדיניות החוץ? לא בהכרח בגלל חשיבותה האסטרטגית, כמובן.

סין חשובה יותר, הודו חשובה יותר, גם אירופה. אלא שמטרתו של רומני לא הייתה הצגת סדרי עדיפויות בטיפול במדינות ברחבי העולם. מטרתו הייתה כפולה: לתקוף את מדיניותו של הנשיא המכהן, ברק אובמה, שהוא מבקש להחליף, ולשכנע את הבוחרים הרפובליקנים שהוא המתאים ביותר לתפקיד המחליף.

התפקיד של ישראל

גם לישראל היה תפקיד כפול בנאום: היא מדינה חשובה לקהילות רבות של בוחרים רפובליקנים נאמנים – בעיקר הימין האוונגליסטי המביט ברומני בחשדנות (בעיקר בגלל דתו המורמונית), והיא חשובה לרומני גם כהוכחה למה שבעיניו נתפס ככישלונו של הנשיא. לא כישלון ניהולי, אלא כישלון אידיאולוגי.

“ידידינו לעולם לא צריכים לחשוש שלא נעמוד לצדם בשעת צרה”, אמר רומני בנאום. ישראל היא כמובן הדוגמה למדינה השרויה בחשש כזה בימי שלטון אובמה. כפי שרומני מתאר אותו, אובמה הוא נשיא שאיננו מאמין בייחודה של אמריקה וביכולתה להנהיג. זה המונח שחזר בנאום יותר מכל מונח אחר: “מנהיג”, “להנהיג”, “הנהגה”. אובמה הוא נשיא “שיודע להצדיק במילים יפות” את “הוויתור על תפקיד ההנהגה העולמי”, קבע רומני.

ובמשפט החריף ביותר בנאום: “אם אתם לא רוצים שאמריקה תהיה המדינה החזקה ביותר על פני כדור הארץ, אני לא הנשיא בשבילכם. יש לכם כבר נשיא כזה היום”. בין אם מקבלים את הטענה הזאת ובין אם לא, התפקיד המרכזי שמייעדים הרפובליקנים לישראל במערכת הבחירות כבר איננו סוד. היא כלי העבודה הפוליטי – והיא גם המשל האסטרטגי.

About this publication