המתכון הרפובליקני לניצחון בבחירות
הרפובליקנים צפויים להתעלם מנושאי החוץ, בהם אובמה יכול להציג הישגים מרשימים, ולעסוק בנושאי הפנים ובעיקר במשבר בכלכלה
בפתחה של שנת מערכת הבחירות האמריקאית, מדיניות חוץ תופסת מקום משני בלבד לעומת ענייני פנים, ובראשם הכלכלה, שיכריעו את זהות הנשיא הבא של המעצמה החזקה בעולם.
הסיבה העיקרית לכך היא אחוז האבטלה הגבוה יחסית בארה”ב (מעל 9 אחוזים) וכישלונו של הנשיא המכהן ברק אובמה לייצר מקומות עבודה חדשים בהיקפים משמעותיים, למרות הוצאות כספיות עצומות של הממשל שנועדו לשרת מטרות אלה.
למפלגה הרפובליקנית יש סיבות נוספות להתרכז בנושאים כלכליים והם יעשו טוב לעצמם אם ישכילו לנווט את הדיון הציבורי במהלך הקמפיין הנשיאותי הרחק ככל האפשר מנושאי חוץ, משום שבעניינים אלה ינחלו מפלה מול הנשיא המכהן.
חוסר הבנה בנושאי חוץ
שני גורמים עיקריים יובילו את הרפובליקנים לנקוט באסטרטגיה זו. ראשית, חוסר ניסיונם והבנתם של המועמדים הרפובליקנים הבולטים בכל הקשור למדיניות חוץ, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בשבת האחרונה בעימות הטלוויזיוני לקראת תחילת עונת הבחירות המקדימות (הפריימריס) שיחלו בעוד כחודשיים.
מושל טקסס, ריק פרי, הציע לבטל לחלוטין כל תמיכה כספית שמעניקה ארה”ב למדינות העולם (מתוך אינטרסים אמריקאים, כמובן), כולל לידידותיה הקרובות ביותר. כשנשאל האם צריך להפסיק תמיכה זו גם בישראל, השיב פרי בחיוב.
לאחר מכן, ניסה פרי לתקן הערה משונה זו ואמר שישראל דווקא כן תזכה לתמיכה. מיט רומני, המועמד המוביל, הציע להתחיל במלחמת סחר מול סין אלא אם כן היא תשחק “לפי הכללים”. הרמן קיין ניסה בעיקר שלא ליפול בלשונו לאחר שלא ידע דבר על ההתרחשויות האחרונות בלוב, כפי שהתבטא בראיון מביך ביותר שנתן לפני העימות.
בשנת 2000 המועמד הרפובליקני ג’ורג’ בוש ניצח את אל גור למרות שלא ידע כמעט דבר בנושאי חוץ, אך השכיל לנתב את הקמפיין לדיונים על רפורמות בביטוח הלאומי, ביטוח בריאות והורדת מסים.
היתרון של אובמה
שנית, סקרי דעת הקהל המתפרסמים דרך קבע לקראת הבחירות מצביעים על חולשתו של אובמה בתחומים רבים, אך לא כך הדבר בנושאי חוץ.
סקר של אתר הפוליטיקה האמריקאית “פוליטיקו” בשיתוף אוניברסיטת “ג’ורג’ וושינגטון” שפורסם השבוע הצביע על 56 אחוזי תמיכה בנשיא ובדרך שבה הוא מנהל את מדיניות חוץ האמריקאית.
אחוזים מרשימים אלה בולטים במיוחד מול 44 אחוז המביעים שביעות רצון מעבודתו באופן כללי, 35 אחוז המרוצים מתפקודו בעניין הכלכלה ו-33 אחוז מהדרך בה הוא מנהל את התקציב.
יהיה זה קשה לרפובליקנים לנגח את הנשיא בנושאי חוץ לאחר שחיסל את בין-לאדן, הנהיג את נאט”ו במבצע מוצלח בלוב שסיים את מלחמת האזרחים בה (לידיעת הקורא הרמן קיין), החל להוציא חיילים אמריקאים מעיראק כפי שהבטיח, ומתחיל לעשות כך גם באפגניסטן.
המירוץ אחר הקולות היהודיים יגיע לשיאו
נושא מדיניות חוץ שעלול להיות מוזכר שוב ושוב במהלך הקמפיין הוא תמיכתה של ארה”ב בישראל. הרפובליקנים צפויים להתחרות זה בזה מי תומך גדול יותר ועד כמה ברק אובמה רע למדינת היהודים.
ריק פרי צפוי להגדיל ולעשות לאחר פליטת הפה בעימות בשבת כדי למזער נזקים. יש לזכור שכמעט 80 אחוז מהיהודים האמריקאים הצביעו לאובמה בשנת 2008 והמירוץ אחר הקולות והתרומות היהודיים יגיע לשיאו בשנה הקרובה.
בינתיים, ימשיכו הרפובליקנים להתרכז בכלכלה שהיא הבטן הרכה של אובמה ואת הצלחותיו היחסיות בתחום החוץ יעדיפו שהמצביעים האמריקאים ישכחו.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.