סכנה ברורה ומוחשית
אובמה הבטיח שהוא משאיר אחריו עיראק יציבה שמסוגלת לדאוג לביטחונה. איזו יציבה? היכן הביטחון? עיראק חוזרת לדמם. הצבא ומנגנוני הביטחון העיראקיים, כשלו במבחן הראשון שהזדמן להם. סימן שלא מבשר טובות
עודד גרנות
זה היה צפוי, ובכל זאת הגיע מהר מאד. מהר מדי. פחות משבוע ימים אחרי שאחרון החיילים האמריקנים עזב את עיראק – הטרור חזר לבגדאד בעוצמה רבה, ועמו גם החשש להתחדשות מלחמת האזרחים. כמו בעבר, מכוניות התופת שהתפוצצו אתמול ברחבי הבירה העיראקית, חלקן נהוגות על ידי מחבלים מתאבדים, נשאו את טביעות האצבע המובהקות של ארגון אלקעידה: התזמון המדויק, הפריסה הרחבה, הביצוע המוקפד, הדגש על הפגיעה באזורים שמאוכלסים ברובם בתושבים שיעים.
מתכנני הפיגועים הללו ביקשו לשגר מסר אחד אל נשיא אמריקני לשעבר, ג’ ורג’ בוש, שלפני תשע שנים פלש לעיראק כדי לבער את הטרור לאמור: הטרור עדיין כאן ולא עבר מן העולם. ומסר לעגני אחר ליורשו של בוש, ברק אובמה, שרק לפני שבוע הבטיח שהוא עוזב אחריו עיראק יציבה שמסוגלת לדאוג לביטחונה לאמור: איזו עיראק יציבה? היכן הביטחון? האמריקנים עזבו ועיראק חוזרת לדמם. הצבא ומנגנוני הביטחון העיראקיים, שמיליארדים רבים הושקעו בהכשרתם, כשלו במבחן הראשון שהזדמן להם. סימן שאינו מבשר טובות.
הבעיה איננה רק בעיה ביטחונית. פיגועי הענק בבגדאד הם במידה רבה גם תוצאה של התגברות המתח בעיראק בין הרוב השיעי למיעוט הסוני ומה שמתחיל להיראות כקריסה מהירה של מירקם האחדות הלאומית בין כל העדות, שהאמריקנים עמלו וגם הצליחו לטוות בעמל רב.
המתחים הללו שעיכבו במשך חודשים ארוכים את הקמתה של ממשלה בעיראק בראשותו של נור אלמאליקי השיעי, פרצו במלוא כיעורם עם עזיבתם של האמריקנים: ראש הממשלה השיעי פרסם צו מעצר נגד סגן הנשיא הסוני, האשם אלטאריקי, באשמה של ביצוע מעשי טרור נגד אישים עיראקיים לפני חמש שנים. סגן הנשיא, שהוא גם האישיות הסונית הבכירה ביותר בעיראק, נמלט אל החבל הכורדי של עיראק וקיבל שם את חסותו של נשיא עיראק, שלא מוכן להסגירו.
ראש הממשלה מתעקש על הסגרתו של סגן הנשיא ומיתמם שלא מדובר בעניין פוליטי או עדתי אלא בנושא פלילי בלבד. אבל בה בעת הוא פועל גם להרחקתו של פוליטיקאי סוני אחר, סאלח אלמוטלק המכהן כסגן ראש ממשלה, מה שמטיל צל כבד על כוונותיו האמיתיות.
הזירה הבטחונית והפוליטית בעיראק רותחת. ראש הממשלה מאיים לפרק את ממשלת האחדות ולהקים תחתיה ממשלת רוב שיעי, שתדיר את רגליהם של מדינאים סונים. בני המיעוט הסוני שוב עלולים להרגיש מאוימים. הסכנה של גלישה למלחמת אזרחים הופכת ברורה ומוחשית.
התבוננות למה שקורה כעת בעיראק, אחרי יציאת האמריקנים, עלולה להגביר את נחישותו של בשאר אסד להגביר את הדיכוי והטבח באזרחיו כדי לחסוך מעדתו, עדת המיעוט העלאווית, גורל דומה לגורל המיעוט הסוני בעיראק, כאשר הרוב בסוריה יגיע לשלטון. ומה שקורה בעיראק גם יגביר את תיאבונה של אירן לבחוש בענייניה של עיראק השכנה, שהפכה אחרי יציאת הכוחות האמריקנים, זירה נוחה ונגישה למדי לפעולות החתרנות של טהראן. וסביר להניח שההתרחשויות בעיראק גם ילהיטו בקרוב מאד את הויכוח הפוליטי בתוך ארצות הברית. תומכי הנשיא אובאמה ישבחו אותו על כך שמיהר להיחלץ מן הביצה. הרפובליקנים יאמרו: ברק אובאמה ברח.
הכותב הוא הפרשן לענייני ערבים של הערוץ הראשון
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.