The Curve That Became Poker Straight

<--

Ojämlikhet och social rörlighet är Helan och Halvan i ekonomisk teori. Två helt olika saker som ändå inte tycks kunna gå att skilja åt.

Begreppen är inte minst viktiga i de mest ekonomiskt ojämlika länderna där det ena ofta motiveras av det andra. Det vill säga, det kanske inte spelar så stor roll om resurserna är ojämnt fördelade så länge alla har samma chans att ta för sig.

Denna idé fick sig ett smärtsamt skott i foten häromveckan när Alan Krueger (bilden), en av Barack Obamas ekonomiska rådgivare, presenterade ett diagram som visar att ekonomisk jämlikhet och social rörlighet hänger ihop som två vågskålar.

Rönen har bekräftats på flera håll i den akademiska världen. De visar i all sin enkelhet att de mest jämlika länderna – i materialet de nordiska – också är de som har överlägset störst social rörlighet. Det mest ojämlika landet, USA, har också den minsta sociala rörligheten. Och siffrorna korrelerar på ett nästan spöklikt sätt. Kurvan är rak som en spik.

Vad Krueger kallar diagrammet? ”The Great Gatsby Curve”. Klart man måste gå till litteraturen för att hitta ett namn på något så upplysande.

About this publication