Romney Wins Most States, But Loses the Night

<--

Zo op het oog had Mitt Romney een goede Super Tuesday. Hij won in zes van de tien staten. Toch begint zijn kandidatuur steeds ongemakkelijker te voelen. De voor velen ‘onvermijdelijke’ kandidaat weet te concurrentie maar niet van zich af te schudden.

Het beste voorbeeld daarvan was de hoofdprijs van Super Tuesday: Ohio. Geen Republikein won ooit de presidentsverkiezingen zonder deze swing state te winnen.

Na een spannende uitslagenavond won Romney hier uiteindelijk nipt van Rick Santorum. Maar als je bedenkt dat Romney ruim vijf keer meer geld uitgaf aan spotjes en de steun van het partij-apparaat had, dan is de prestatie van Santorum eigenlijk veel bijzonderder.

Naast Ohio won Mitt Romney ook in Idaho, Vermont, Virginia, Alaska en zijn thuisstaat Massachusetts.

Opsteker Tennessee

Rick Santorum won in drie staten: Tennessee, Oklahoma en North Dakota. Vooral de winst in Tennessee was een opsteker. Ook hier gaf Romney veel meer geld uit, maar toch wist Santorum overtuigend te winnen. Romney doet het niet goed in de zuidelijke staten en juist hier wordt de komende maanden volop gestemd.

De Republikeinse campagne is tot nu toe ongekend negatief. Van de uitgezonden spotjes in Ohio was maar liefst 96 procent negatief. Steeds meer Republikeinen vrezen dat de voorverkiezingen de kandidaten beschadigen in plaats van opzwepen. Met de komst van super PAC’s kan een vermogende supporter ongelimiteerd geld in de campagne van zijn favoriet blijven pompen.

Geld en organisatie

Mitt Romney is degene met het meeste geld en de beste organisatie. Maar hij heeft nog altijd niet de harten van de religieuze en conservatieve kiezers gewonnen. Zij zien nog altijd niets in zijn kandidatuur en blijven andere kandidaten steunen.

Rick Santorum maakt de meeste kans om Romney te verslaan. Voor hem zou het gunstig zijn als Newt Gingrich (die vandaag zijn thuisstaat Georgia won) of Ron Paul zich uit de race zou terugtrekken. Op die manier verdeelt de ‘anti-Romneystem’ zich over minder kandidaten. Vooralsnog lijkt daar geen sprake van.

1144 gedelegeerden

Uiteindelijk telt er bij de voorverkiezingen maar één ding: wie verzamelt als eerste 1144 gedelegeerden. Diegene wint de nominatie van zijn partij en neemt het in november op tegen Barack Obama. Mitt Romney is degene die ruim voor staat en daarmee heeft hij nog altijd de beste papieren om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

De vraag is of hij daarin kans maakt tegen Obama. Recente opiniepeilingen laten zien dat steeds meer Amerikanen een negatief beeld hebben van Mitt Romney. Obama’s organisatie en campagnekas is van een totaal andere orde dan die van een Santorum of Gingrich. En dus luidt de vraag: als Romney al moeite heeft van hen te winnen, hoe kan hij in november dan ooit Obama verslaan? Mitt Romney won vandaag de meeste staten, maar is voor velen ook de grote verliezer.

About this publication