Madam Secretary’s Trip

Edited by Janie Boschma

<--

کد خبر: ۱۷۷۶۱

تاریخ انتشار: ۱۴ فروردين ۱۳۹۱ – ۱۰:۰۵

هيلاري كلينتون وزير امور خارجه آمريكا در سفري رسمي از عربستان و تركيه ديدار داشت. اين ديدار از سه جهت داراي اهميت مي‌باشد.اولا بخشي از اين سفر را اهداف ويژه آمريكا براي عربستان تشكيل مي‌دهد. آمريكايي‌ها از يك سو از وضعيت قيمت نفت در جهان در هراس مي باشند و از سوي ديگر تلاش دارند تا با نام عربستان ساير كشورها را متقاعد سازند كه تحريم نفت ايران تاثيري بر بازار جهاني ندارد تا ساير كشورها با زياده خواهي آمريكا عليه ايران همكاري كنند كه تاكنون ناموفق بوده است.

هدف آمريكا آن است تا با ايجاد نوعي ثبات مصنوعي از افزايش بهاي نفت جلوگيري كند تا بيش از اين مسئله نفت و بنزين فشارها را بر اوباما افزايش ندهد. نكته مهم آن كه تحولات داخلي عربستان و اعتراض‌هاي مردمي نگراني شديد آمريكا را به همراه داشته است. سفر هيلاري را مي‌توان نوعي اعلام حمايت آمريكا از سركوب مردمي دانست. تاييد سياست‌هاي عربستان در كشتار مردم يمن و بحرين نيز بخشي از اين روابط است. در اين ميان اوباما براي انتخابات به احياي روند سازش در خاورميانه نياز دارد لذا بخشي از سفر كلينتون را پيگيري اين امر تشكيل مي‌دهد. ثانيا، بخش ديگر سفر كلينتون را مذاكره در تركيه تشكيل مي‌دهد. در ماه‌هاي اخير دو كشور در قالب تعاملات دو جانبه و ناتو ، روابط رو به گسترشي را در پيش گرفته‌اند. نمود اين امر همگرايي طرفين در قبال تحولات منطقه، ليبي، افغانستان و اجراي طرح سپر موشكي آمريكا در تركيه است.

آمريكا در حالي از رژيم صهيونيستي به عنوان بازوي نظامي در منطقه استفاده مي‌كند كه تلاش دارد تا از تركيه به عنوان اهرم سياسي برخوردار شود بويژه اينكه چندان اميدي به كشورهاي عربي ندارد. البته برخي تحركات آمريكا نظير حمايت از پ.ك.ك و مواضع ضد تركيه ‌اي اتحاديه اروپا بر روابط دو كشور تاثيرات منفي داشته است. ثالثا، نكته مهم در سفر كلينتون اهداف مشتركي است كه در عربستان و تركيه پيگيري مي‌كند. محور اين تحركات را به بازي گرفتن اين كشورها در تحولات منطقه بويژه مقابله با جبهه مقاومت با محوريت سوريه و نيز سوق دادن آنها به روابط با صهيونيست‌ها تشكيل مي‌دهد.

آمريكايي‌ها برآنند تا از تركيه و عربستان براي سلطه بر منطقه بهره برداري كنند چنانكه آنها پس از استقرار طرح سپر موشكي در تركيه تكرار در عربستان را مطرح كرده‌اند. روند تحولات نشان مي‌دهد كه آمريكايي‌ها با به بازي گرفتن اين كشورها با نام توسعه نفوذ منطقه‌اي در نهايت منافع يك جانبه خود و صهيونيست‌ها را پيگيري مي‌كنند كه نمود عيني آن بي توجهي به مواضع اين كشورها در مقابله با صهيونيست ها است. به هر تقدير سفر كلينتون به منطقه را مي‌توان برگرفته از چالشهاي دروني و خارجي آمريكا دانست در حالي كه واشنگتن تلاش دارد تا از اين كشورها براي تامين منافع خود در منطقه در قالب ايجاد بحران‌هاي منطقه‌اي بهره برداري كند. رويكردي كه در نهايت عربستان و تركيه را نيز قرباني منافع آمريكا مي‌كند.

منبع: روزنامه حمايت

About this publication