School Massacre Doesn’t Frighten the Gun Lobby

<--

Vapenlobbyn skräms inte av skolskjutningar

Ännu en dödsskjutning har ägt rum i en skola i USA. Det är oklart hur gärningsmannen fick tag på sitt vapen. Men oavsett hur det gick till saknas politiska förutsättningar för skärpta vapenlagar.

Polisen i Oakland i Kalifornien förklarade igår att den misstänkte mördaren var upprörd över att han tvingats lämna Oikos University. Han uppges också ha sagt att han inte behandlats respektfullt.

Enligt anklagelsen mot den gripne 43-årige One Goh återvände han dagen innan till sin gamla skola och dödade sju studenter. Polisen beskriver dödsskjutningen som en ”kallblodig avrättning”.

Oikos University, där han varit student, är en liten institution som i huvudsak riktar sig till koreanskamerikaner. Universitetet präglas av strikta kristna protestantiska värderingar utan att vara formellt kopplat till någon erkänd kyrka. One Goh hör till en koreansk invandrarfamilj och är amerikansk medborgare.

Händelsen har inte varit given huvudnyhet i medierna i övriga USA. Det behöver inte tyda på att det blivit rutin, men kanske på en viss uppgivenhet.

Tidigare ledde liknande våldsdåd som regel till krav på skärpt vapenlagstiftning. Men opinionen har svängt. Det finns idag ett betydligt starkare stöd för individens rätt att bara vapen jämfört med 20 eller 40 år sedan.

Vapenlobbyn NRA, National Rifle Association, har fått stöd av den högerpopulistiska teapartyrörelsen som i en rad delstater bidrar till uppluckrade vapenlagar. När en teapartyledare nyligen fick sitt vapen beslagtagit på La Guardia-flygplatsen i New York hävdade han att han var ett offer för tyranni.

Krav förs fram om rätten att bära vapen på offentliga platser, även skolor, kyrkor och flygplatser. I Arizona, Wyoming och flera andra delstater är det redan tillåtet att bära ett dolt vapen utan särskilt tillstånd.

President Barack Obama har länge sagt att han står bakom den konstitutionella rätten att bära vapen. Det anses allmänt att demokraterna förlorade när tidigare presidentkandidater, Al Gore 2000 och John Kerry 2004, tog upp vapenfrågan i valdebatterna.

Men det innebär inte att inbitna anhängare av rätten att bära vapen litar på Obama. Inför valet 2008 hamstrades vapen och Obama beskrevs som ”den bästa vapensäljaren någonsin”.

About this publication