חטא ההיבריס של פייסבוק
ההפיכה לתאגיד ענק גרמה לפייסבוק לשכוח מאין צמחה. הפגיעה האחרונה בתדמיתה יכולה להיות נקודת מפנה
לילך סיגן | 11/6/2012 13:35
בסוף השבוע האחרון קרה לי מאורע טראומתי: חשבון הפייסבוק שלי נעלם וקיבלתי הודעה שפייסבוק החליטה לסגור לי אותו עקב התחזות. מובן שנעלבתי מאוד, במיוחד כמשתמשת די כבדה, ורק אחרי שעתיים נודע לי שזה לא משהו אישי – האקרים מאנונימוס הצליחו לבטל חשבונות רבים כחלק מחבלה אנרכיסטית. הם הוציאו הודעות נאצה נגד החברה והזכירו שם גם את ההנפקה שנערכה לפני כ-3 שבועות . מאז ממשיכה המניה רק לרדת. מבחינה עקרונית גיוס כושל בשוק ההון אינו אמור להשפיע על תדמית המוצר בעיני ההמונים. ההנפקה של פייסבוק היא פדיחה, אבל כמה מהמשתמשים באמת עוקבים אחר המתרחש בשווקים הפיננסיים ומושפעים מתוצאות ההנפקה? לא הרבה.
ואולם, בזמן האחרון יש תחושה שהמזל של פייסבוק קצת התהפך, והחבלה של אנונימוס היא עוד סימן לכך. עד לפני שנה כל מה שנאמר על פייסבוק היה שהרשת צומחת באופן פנומנלי, סוחפת את העולם וגורמת להפיכות שלטוניות. עכשיו מתחילים לצוץ מחקרים על ירידה בהיקף השימוש בקרב צעירים. צרפו את זה לטיימליין שהחברה השיקה וזכה לתגובות פושרות מאוד ולידיעות שקדמו להנפקה על יהירותו של צוקרברג: הוא לא הופיע לחלק מהפגישות וגם תקתק חתונה ביום שלמחרת, ואולי בכל זאת קרה פה משהו שישפיע גם על פייסבוק כמותג.
הרי אם צוקרברג היה יוצא להנפקה במחיר נמוך, היתה המניה נוסקת והוא היה מגיע למחיר הנוכחי אחרי עלייה ולא אחרי ירידה. זה כמובן היה נראה אחרת לגמרי, ולחברה עדיין היה שווי גבוה מאוד ויש להניח שגם הרבה אהדה לא רק של הקהל, אלא גם של הקהילה הפיננסית.
כך ייתכן שההנפקה הכושלת היא רק עוד סימן לפאזה חדשה עבור החברה, שראשיה טרם הבינו שחצו קו דמיוני והגיעו אליה. מחביבת הקהל הפכה פתאום פייסבוק להיות מזוהה עם דברים כמו תאוות בצע ויהירות. יכול להיות שהיא פשוט עברה את השלב של חברה מצליחה שהופכת למפלצת ומתחילה להיות תאגיד. זה קרה בזמנו לגוגל וגם לחברות שהתחילו כקטנות, חכמות וממזריות, אך רגע אחרי שכבשו את העולם בסערה היו צריכות ללמוד להתנהל אחרת. הן כבר לא אהובות, אלא חברות ענק שמאיימות על חירות הפרט לפחות באותה המידה שהן תורמות.
ברגע שחברה הופכת לתאגיד היא מאבדת מעט מהיכולת להבין את נפש ההמונים. אם אכן זה מה שקרה לפייסבוק, אז יש פה בהחלט בעיה. הרי כל הקטע של פייסבוק נבנה על הבנת ההמונים. פייסבוק הבינה, בין שבמודע ובין שרק באינטואיציה, שהרבה אנשים בעולם מעוניינים ליצור קשר לא מחייב: להיות חברים של רבים אחרים בלי הרבה מאמץ מעבר להקלקה אגבית על ה?לייק? ולהרגיש שהם לא לבד בעולם. החברה גם השכילה להתפתח כי הבינה מה ההמונים רוצים: להרגיש שהם לא לבד בשאיפתם להפוך את העולם למקום טוב יותר. אבל האם פייסבוק עשתה בשלב מסוים בדרך פנייה לא נכונה?
אם ההצלחה וההיקפים באמת שינו את דרך החשיבה של החברה, יכול להיות שהיא איבדה את היכולת הגדולה ביותר שלה.
ואולי זה השיעור של צוקרברג, בדומה לשיעור שעבר סטיב ג?ובס כשפוטר מאפל בסוף שנות ה-80. השאלה היא רק מה צוקרברג יחליט לעשות עם זה. אם ילמד וישנה את דרכו או יבחר להישאר יהיר ולהיתפס כתאגיד על כל מה שמשתמע מכך.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.