Obama a Sure Winner Only in Sweden

<--

Bortom strålkastarljuset åker Mitt Romney och president Barack Obama landet runt och äter middagar, skakar hand och låter sig fotograferas – föremålen för deras uppmärksamhet är de donatorer som skänker miljoner dollar till deras kampanjer. Här vågar kandidaterna tala lite friare, manuset kan stundtals till och med tillåta improvisation.

Då blir det också ibland helt fel.

Obamas mest berömda tabbe var när han i april 2008 i ett slutet möte med progressiva miljonärer i San Francisco beskrev människor på landsbygden i Pennsylvania som bittra förlorare som ”klamrar sig fast vid sina vapen och sin religion”. Det var ett avslöjande exempel på Obamas nedlåtande syn på personer som inte delar hans världsbild, och hade kunnat skada honom om han mött en svårare utmanare än John McCain.

I förra veckan hade Mitt Romney sitt ögonblick, då han inför en grupp donatorer avfärdade 47 procent av väljarna som inskränkta på grund av bidragsberoende. Precis som för Obama skadar Romneys kommentar honom av skälet att den tycks avslöja vad han egentligen tänker. Men precis som för Obama kan det inte uteslutas att Romney ändå står som slutgiltig vinnare när rösterna räknats. Anledningen är i sådana fall också densamma: motståndaren är så svag att Romney har råd med sina misstag.

Efter att ha studerat den senaste veckans rapporter i svenska medier från det amerikanska presidentvalet är det uppenbart att svenska journalister håller på att göra om misstaget från 2004, då George W Bush helt förväntat besegrade John Kerry, ett resultat som chockade dem som följt utvecklingen från Sverige. Jag bodde då i Kalifornien, och blev uppringd av en svensk tv-kanal. Programledarens inledande fråga var obetalbar: ”Roland, du var en av få som trodde att Bush skulle vinna. Hur kunde du gissa det?” Jag begrep ingenting. Jag kände inte någon som hade trott på Kerry.

Sommaren därpå var jag i Sverige och åt lunch med dåvarande ambassadören från USA, Teel Bivins, som var på väg hem till sitt älskade Texas. Jag frågade honom om det var något särskilt starkt minne han skulle bära med sig från Sverige. ”Rapporteringen från presidentvalet”, svarade han. ”Det var som att leva i ett parallellt universum.”

Så här är alltså läget inför årets val. Barack Obama är svag favorit, mätningar visar att han leder med omkring 2 procent, hans väljarstöd och approval ratings ligger fastlåsta under 50 procent. USA:s ekonomi uppfattas som den viktigaste valfrågan, och förtroendet för Obama i det avseendet mäts till en god bit under 40 procent. Entusiasmen bland dem som röstar demokratiskt är klart svagare än bland republikaner, skälet anges vara att Obamas fyra år som president varit en besvikelse.

Obama må fortsatt vara ett helgon från svensk horisont, men för amerikanska väljare har glorian sedan länge halkat på sned. Det kan vara att han vinner trots sitt svåra utgångsläge – inte heller Romney övertygar i väljarnas ögon – men tro inte att det är avgjort. Det är bara i det svenska parallelluniversumet som Obama är osårbar.

About this publication