The new U.S. Secretary of State, John Kerry, will start a ten-day tour of Europe and the Middle East this week. Ankara is one of the nine capitals that Kerry will visit. Without a doubt, Syria will be the hardest topic on the agenda in Kerry's meetings in both Europe and the Middle East. What is interesting is that during this difficult period Obama and Kerry want to devote as much time to the Arab-Israeli issue as they do to Syria.
Under normal conditions, Israel would be the first stop on Kerry's foreign trip. However, when Obama announced unexpectedly last month that he would visit Israel in March, Kerry's plans changed. Kerry and Obama will go to Israel together next month.
At first glance, this situation strengthens the assumption that Obama will engage in a serious attempt at Arab-Israeli peace during his second term. As is well known, in recent history American presidents in their second term have tried in vain to make their mark on history with the Arab-Israeli issue. It is possible that Obama, who is entering his second term, is going to try his luck again. How suitable are developments on the ground for this? In short: not very suitable. However, Washington has positively greeted the results of last month’s election [in Israel], in which a far-right victory was nervously awaited, but which in fact appears to have brought a broad-based coalition to power. At the same time, conditions on the Palestinian front must also improve for a peace agreement. On this front, the disunity of Fatah and Hamas continues. Furthermore, with the current state of affairs in Syria and the political chaos in Egypt, a comprehensive Arab-Israeli peace agreement does not look very realistic.
In that case, why did Obama make the decision to go to Israel? On top of all this, the trip comes at a time when the U.S. is slowly extricating itself from the Middle East and is instead turning its focus to the Asia Pacific region. In my estimation, there are two reasons for Obama's trip to Israel.
The first is Iran. Recently, in some circles in Washington, a pessimistic analysis of Iran has been made. According to this analysis, the religious leader in Iran, Khamenei, does not want to come to an agreement with the United States over negotiations on the nuclear issue. According to this analysis, Khamenei believes that by sitting at the bargaining table with the United States, the Islamic regime in Iran would be entering a period of decline. Khamenei, rather than weakening his regime by conceding on the nuclear issue, would prefer to provoke an aerial assault carried out by Israel and the United States on Iran's nuclear facilities. From the point of view of Israel and the United States this is a trap, because an assault of this level on Iran would strengthen a regime that is weakening. After such an attack, the people of Iran would inevitably react in a nationalist fashion and rally tightly behind the regime. Obama does not want to fall into this trap. However, persuading Israel is not easy. It is possible that for exactly this reason, Obama wants to go in person to Israel to get Netanyahu on his side on this issue. The second reason for Obama's trip to Israel is that he did not visit during his first term. Because the expectations for Arab-Israeli peace are low nowadays, Obama can carry out this trip without creating an impression of failure. This could be a trip that has the chance to kill two birds with one stone.
In conclusion, Kerry is starting a new term with all of these challenges and, unfortunately, Syria is not the only topic that requires immediate attention. It is important not to forget the Iran-Israel front.
ABD'nin yeni Dışişleri Bakanı John Kerry bu hafta toplam 10 gün sürecek Avrupa ve Ortadoğu turuna başlıyor. Ankara, Kerry'nin ziyaret edeceği toplam 9 başkent arasında. Gerek Avrupa gerekse bölgedeki temaslarında kuşkusuz Suriye gündemin en zor konusu olmaya devam edecek. İşin ilginç tarafı bu zor konjonktürde Obama ve Kerry en azından Suriye kadar, Arap- İsrail meselesine de zaman ayırmak istiyorlar. Normal şartlarda İsrail, Kerry'nin bu dış gezisindeki duraklardan biri olacaktı. Ama geçtiğimiz ay beklenmedik şekilde Obama'nın martta İsrail'i ziyaret edeceği açıklanınca Kerry'nin programı değişti. Kerry önümüzdeki ay İsrail'e Obama ile beraber gidecek.
Bu durum ilk bakışta Obama'nın ikinci döneminde Arap- İsrail barışı için ciddi bir girişimde bulunacağı tezini güçlendiriyor. Bilindiği gibi ABD'nin yakın tarihinde ikinci dönemlerindeki başkanlar Arap- İsrail barışı konusunda tarihe geçmek için hep beyhude yere çaba gösterdiler. İkinci dönemine yeni başlayan Obama da şimdi şansını bir kere daha deniyor olabilir. Peki, sahadaki gelişmeler buna ne kadar elverişli? Kısa cevap pek elverişli değil. Gerçi İsrail'de geçen ay yapılan seçimlerin endişeyle beklendiği gibi aşırı sağ bir iktidar yerine geniş tabanlı bir merkez koalisyonu göreve getirecek gibi gözüküyor olması Washington'da olumlu karşılanıyor. Öte yandan ciddi bir barış anlaşması için Filistin cephesinde de şartların olgunlaşması gerekiyor. Bu cephede Fetih- Hamas bölünmüşlüğü devam ediyor. Ayrıca Suriye'de işler bu durumdayken ve Mısır'da siyasi kaos yaşanırken kapsamlı bir Arapİsrail barışı pek gerçekçi gözükmüyor.
O halde Obama neden İsrail'e gitmeye karar verdi? Üstelik bu ziyaret tam da herkesin ABD Ortadoğu'dan yavaş yavaş kendini çekiyor ve Asya- Pasifik bölgesine odaklanıyor dediği bir dönemde geliyor. Kanımca Obama'nın İsrail'e gitmesinin iki temel nedeni var. Birincisi İran. Washington'da son zamanlarda bazı çevrelerde İran konusunda gittikçe kötümser bir analiz yapılıyor. Bu analize göre İran'da dini lider Hameney ABD ile nükleer dosya konusunda anlaşmak istemiyor. Yapılan analize göre Hameney, İran'ın ABD ile masaya oturduğu takdirde ülkedeki İslami rejimin çöküş dönemine gireceğini düşünüyor. Bu nedenle Hameney nükleer dosyada taviz verip rejimi zayıflatmak yerine gerekirse İsrail ve ABD'yi nükleer tesislere karşı bir hava saldırısı yapmaları yönünde provoke etmeyi tercih edebilir. Bu ABD ve İsrail açısından bir tuzak. Zira İran'a bu aşamada saldırmak zayıflayan rejimi güçlendirecek. İran halkı saldırı sonrasında ister istemez milliyetçi bir tepki gösterecek ve rejimin arkasında kenetlenecek. Obama bu tuzağa düşmek istemiyor. Ama İsrail'i ikna etmek kolay değil. İşte bu nedenle Obama bizzat Netanyahu'yu bu konuda kendi yanına çekmek için İsrail'e gidiyor olabilir. Obama için ikinci bir neden de birinci döneminde İsrail'i ziyaret etmemiş olması. Arap- İsrail barışı konusunda beklentilerin düşük olduğu bir dönemde bu ziyareti gerçekleştirerek "başarısızlık" izlenimi yaratmayacak ama bir taşla iki kuş vuracak olan bir ziyaret olabilir bu.
Sonuç olarak Kerry için yeni dönem bütün zorluklarıyla başlıyor ve maalesef tek acil konu Suriye değil. İsrail- İran cephesini de unutmamak gerekiyor.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link
.
[T]he letter’s inconsistent capitalization, randomly emphasizing words like “TRADE,” “Great Honor,” “Tariff,” and “Non Tariff”, undermines the formality expected in high-level diplomatic correspondence.
[T]he letter’s inconsistent capitalization, randomly emphasizing words like “TRADE,” “Great Honor,” “Tariff,” and “Non Tariff”, undermines the formality expected in high-level diplomatic correspondence.