Obama Left Behind a Strengthened Israel

<--

אובמה השאיר ישראל מחוזקת

בשיחות שנערכו בדלתיים סגורות ובדיונים על נושאי הליבה הפגין הנשיא את רצונו להבין את נקודת המבט הישראלית

שיא ארצות הברית ברק אובמה המריא מישראל ביום שישי אחרי הצהריים, והותיר אחריו מדינה מחוזקת יותר משהייתה. במהלך יומיים וחצי הנשיא יצר קשר אישי עם אזרחי ישראל ודיבר אל לבם. באירועים פומביים הוא נפגש עם העבר, ההווה והעתיד של העם היהודי בארצו, ואילו מאחורי הקלעים הוא שוחח ארוכות עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם יועציו ודן עמם בנושאים קריטיים לשתי המדינות. חשוב מהכל, אולי, היה המסר שהנשיא הביא איתו והותיר אחריו – מסר שנשמע לא רק בישראל אלא בכל רחבי המזרח התיכון.

הביקור התקיים בתקופה גורלית למדינת ישראל עת האזור רועש וגועש. סכנת הנשק הכימי בסוריה, רבבות הטילים שבידי מחבלים בלבנון ובעזה ותוכנית הגרעין האיראנית מציבות את ישראל בפני סכנות ואתגרים למכביר.בו בזמן ארצות הברית עייפה משתי מלחמות ממושכות במזרח התיכון, וקיצוצים תקציביים עלולים להשפיע על רצונה ויכולתה של אמריקה להמשיך ולהתערב באזור.

בעולם הערבי ובקרב השולטים באיראן הכחשת השואה בשיאה, וכך גם הסירוב להכיר בלגיטימציה של מדינת ישראל ובנו כעם בעל זכות להגדרה עצמית בארצו. נוסף על אלה, נוצר נרטיב של מתח ואף נתק בין ממשלת ישראל ובין הממשל האמריקאי בתקשורת הבינלאומית.

נרטיב זה מעודד כל גורם השואף לחצוץ בברית בין שתי המדינות. ואז הגיע הנשיא אובמה ועמו מסר שאינו משתמע לשתי פנים לכל תושבי ישראל ולשכניהם. מיד עם נחיתתו כיבד בנוכחותו מתקן סוללה של “כיפת ברזל”, המערכת המהפכנית נגד טילים שפותחה על ידי ישראל וקיבלה מימון אמריקאי נדיב. במפגשו עם החיילים והקצינים הצעירים המפעילים את המערכת הביע הנשיא את מחויבותו להמשיך ולחזק את ביטחונה של המדינה לנוכח איום הטילים.

בהמשך ביקר הנשיא במוזאון יד ושם, דיבר בגנותם של מכחישי השואה והדגיש שישראל לא קמה בעקבות השואה, אלא כערובה למניעת הישנותה. בהר הרצל הניח הנשיא זר על קברו של ראש הממשלה המנוח יצחק רבין במסר למחויבותו להשגת שלום; וכן הניח זר על קברו של הרצל, אבי הרעיון הציוני, באקט של מתן תוקף נשיאותי לרעיון הציוני ולצדקתה של המדינה היהודית. בהיכל הספר, מלווה בנשיא שמעון פרס ובראש הממשלה בנימין נתניהו, נוכח בקשר בן אלפי השנים שבין העם היהודי לבין ארץ ישראל, הטבוע בחותמן של המגילות הגנוזות.

קשר אישי מיוחד עם נתניהו

היו רגעים בלתי נשכחים נוספים בביקור הנשיא. בסיור בתערוכה הטכנולוגית התרשם הנשיא מהחדשנות הישראלית המעצבת את העתיד העולמי. בנאומו לפני יותר מאלפיים סטודנטים בבנייני האומה נרגש הנשיא מהתשואות שקיבל לאחר שפרס בפניהם את חזונו בנוגע לישראל ולמזרח התיכון כולו. בכל האירועים הללו, כמו גם בארוחת הערב בבית הנשיא פרס, אובמה לא החמיץ שום הזדמנות לתאר את ישראל כמדינת הלאום היהודי ואת ארצות הברית כבת בריתה הנצחית.

גילויי האהבה והאהדה הללו לא היו רק סיסמאות. גם בשיחות שנערכו בדלתיים סגורות ובדיונים ארוכים על נושאי הליבה הפגין הנשיא את רצונו להבין את נקודת המבט הישראלית, והביע את תמיכתו בזכותנו להגן על עצמנו. עוד לפני ביקורו טען הנשיא שבילה יותר זמן פנים אל פנים ובטלפון עם ראש הממשלה מאשר עם כל מנהיג זר אחר, וזהו בוודאי המצב לאחר הביקור. היחסים בין השניים היו תמיד פתוחים וידידותיים, אך במהלך הביקור נוצר קשר אישי במיוחד.

קרבה זו באה לידי ביטוי בהחלטתו של ראש הממשלה להיענות לבקשתו של הנשיא אובמה – ולא לדרישתו כפי שנטען בחלק מכלי התקשורת – להסדיר את המחלוקת עם טורקיה. מהלך אמיץ זה ישפר את יכולתה של ישראל להתמודד טוב יותר עם האיומים מכיוון מה שמתחולל בסוריה ויחזק אף יותר את הברית עם ארצות הברית.

הלילה נשב עם משפחותינו לחגוג את חג הפסח. שולחן הסדר יהיה ערוך ועמוס בסמלים משמעותיים – סמלים של עבדות, של התחדשות וחירות. הנשיא אובמה בביקורו הוסיף ערב החג שבחים להישגיה ולערכיה של ישראל, מדינת הלאום של העם היהודי, על היותה סמל מובהק של ידידות אמת לארצות הברית, שיודעת כי קיימת מדינה אחת במזרח התיכון שהיא חזקה, חדשנית, שורשית, דמוקרטית ומחויבת לשלום. במדינה זו לא שורפים את דגלי ארצות הברית, אלא מניפים אותם והיא נשארת פרו-אמריקאית בצורה בלתי מסויגת.

הכותב הוא שגריר ישראל בארצות הברית

About this publication