We hebben het steeds over de eurocrisis en over wat minister Dijsselbloem nu wel of niet heeft gezegd. Maar u vindt de dreiging van Noord-Korea veel gevaarlijker.
‘De economische crisis ontwricht samenlevingen, maar Noord-Korea is in staat de wereld in een nucleair armageddon te storten. Mocht er een oorlog uitbreken, dan zal volgens experts ook de hele wereldeconomie daar de verwoestende gevolgen van ondervinden, nog los van de catastrofale verliezen aan mensenlevens.’
Dat wordt al zo lang gezegd.
‘Mag ik dan de directeur van het International Institute for Strategic Studies(IISS) aanhalen die vorige week zei dat Noord-Korea zeer waarschijnlijk dit jaar een aanval op Zuid-Korea zal uitvoeren. Daarop moet Zuid-Korea wel reageren. Waar dat toe leidt, weet niemand, zei hij letterlijk. En mag ik er verder op wijzen dat de VS en Zuid-Korea vorige week noodplannen hebben opgesteld voor het geval Noord-Korea de groeiende dreigementen waarmaakt én dat deze twee gezamenlijke militaire oefeningen houden. Gisteren heeft Noord-Korea weer een hotline verbroken.
‘Als je verder weet dat er honderden Noord-Koreaanse raketten op Seoul staan gericht, die de hoofdstad in een minuut bereiken, dat het land vrijwel zeker kernwapens heeft en dat Zuid-Korea, als het wordt bedreigd, preventief gaat aanvallen, dan mag je gerust van een schrikbeeld spreken waarbij de eurocrisis in het niet valt.
‘Korea-expert Dan Pinkston van de gezaghebbende denktank International Crisis Group zei deze week in Seoul dat de escalatie versnelt. Niemand wil oorlog, maar als die uitbreekt, zal het aantal slachtoffers binnen dagen in de honderdduizenden lopen en binnen weken in de miljoenen.’
U vindt dat de VS zo’n conflict kunnen vermijden. Hoe?
‘In 2004 en 2005 heeft Noord-Korea toenadering gezocht. In september 2005 heeft Pyongyang aangeboden de nucleaire activiteiten te stoppen en het non-proliferatieverdrag te tekenen mits het zelf niet aangevallen zou worden. De VS zijn daar niet op ingegaan. Ze willen sancties.
‘Maar Washington zou het regime moeten garanderen dat het aan de macht kan blijven. Het bewind vindt dat het kernwapens nodig heeft om aan de macht te blijven. Overleven is het enige dat telt. De VS, de enige supermacht, zouden dat onder ogen moeten zien.
‘President Obama, die toch de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, zou lessen moeten trekken uit de aanpak van Henry Kissinger, minister van Buitenlandse Zaken onder president Nixon, die deze prijs ook kreeg. Die heeft relaties aangeknoopt met dé vijand van de VS in die tijd: China. Een land dat in 1964 een kernproef deed en als enige steeds meer atoomwapens verzamelt, een land dat de mensenrechten ontoelaatbaar schond. Toch stond dat het aangaan van relaties niet in de weg en die relaties zijn nu in orde.
‘Iedereen kan zien waartoe dat heeft geleid: sterke economische groei, voorzichtige democratische hervormingen en meer respect voor mensenrechten. Het huidige pad van sancties en nog eens sancties leidt tot niets. Alleen tot hongersnood en nog meer ellende voor de bevolking.
‘Als u denkt dat dat uiteindelijk tot een opstand van de bevolking zal leiden, dan geloof ik daar niets van. In de jaren negentig zijn 3 miljoen Noord-Koreanen aan honger bezweken, op een bevolking van 22 miljoen. En er veranderde niets.’
Dus de VS moeten dan maar een gruwelijk regime erkennen? Laat Noord-Korea’s bondgenoot China maar eens iets doen.
‘Ik weet niet of China Noord-Koreaanse kernwapens wel zo erg vindt. Die staan niet op China gericht. Belangrijker is dat Noord-Korea zelf steeds vraagt om bilaterale onderhandelingen met de VS. Uiteindelijk zal Washington, niet China, het regime moeten garanderen dat het aan de macht kan blijven. Maar de VS moeten zich eerst wel realiseren dat de tijd voorbij is dat het met sancties het nucleaire programma een halt kan toeroepen.’
Behalve dat binnenkort ayatollahs een kernwapen hebben, zitten we dus ook met een stel bizarre types die we kernwapens moeten gunnen?
‘Ik weet niet of de leiders zo bizar zijn als u stelt. Een miljoen Noord-Koreanen hebben mobieltjes, er is een begin van internet. In economisch opzicht vertoont het land gelijkenissen met China voordat dat aansluiting vond bij het Westen.’
Dus we kunnen gokken. Op een stelletje heersers dat niet zal aarzelen om kernwapens in te zetten om aan de macht te blijven, of op diezelfde types die aan de macht mogen blijven als ze geen wapens inzetten. Fijne keus.
‘Dat is de situatie waarmee de wereld zal moeten leren leven. Je weet nooit wat voor gekke dingen het land doet. Maar je weet wel dat sancties niet helpen en dat China sinds de VS in 1972 relaties aanknoopten ook een pad is ingeslagen dat je nooit voor mogelijk had gehouden. Wat mij betreft wordt Noord-Korea een nieuw China. Obama moet maar eens met Kissinger bellen.’
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.