Obama Should Learn from Bush's Mistakes

<--

Boston Marathon är en omtyckt familjefest i min hemstad Boston. Denna gång slutade festen i det ofattbara. Bombdådet inträffade på Patriots Day, en lokal helgdag i Massachusetts då skolbarn och ungdomar har ledigt. Själv har jag många glada barndomsminnen från att heja på maratonlöparna längs vägkanten. Nu blir Marathon Monday aldrig mer detsamma för en Bostonbo.

Händelsen innebär även en svår prövning för president Barack Obama. Under mer än fyra år vid makten har Obama inte upplevt något större, fullt genomfört terrordåd. Presidenten har visserligen hanterat både naturkatastrofer, som orkanen Sandy, och skolskjutningar, som Newtown, väl.

Tragedin i Boston är emellertid av en annan karaktär. Bombdåden väcker svåra minnen från 11 september till liv och kräver att Obama kan axla ledarskapet på allvar.

Hur Obama kommer att hantera krisen under de närmaste dagarna kommer att vara avgörande. Risken finns att han upprepar vissa av den förre presidenten George W Bushs misstag efter terrorattackerna den 11 september 2001.

Bush gjorde många, numera välkända, tabbar i sin hantering av 11 september-dåden, från att inte vara tillgänglig direkt efteråt till att ta till kortfattade, hårda och grova ord för tidigt. Hans respons var inte i takt med folks känslor i ett chocktillstånd och matchade inte heller vad den allvarliga situationen krävde. Rollen som vägvisare och talesman föll i stället på New Yorks borgmästare Rudy Giuliani, som blev ”Amerikas borgmästare” i Bushs frånvaro.

Hittills har president Barack Obama varit förvånansvärt kortfattad och försiktig i sina uttalanden kring händelsen. Han har sagt ungefär vad man skulle förvänta sig vid vilken olycka som helst, med mycket standardfraser där han beklagar det inträffade. Retoriskt finns det till och med slående likheter mellan Obamas första korta tal efter Bostonattentaten och Bushs första uttalande efter 11 september – även om Bush var snabbare med att nämna ord som ”terror” och att ”jaga” gärningsmän.

Obama vill förvisso inte spekulera för mycket för tidigt, men det är många amerikaner som efterfrågar ett konkret budskap från presidenten och tydlig vägledning framåt. Därför inväntar många med spänning i dag Obamas första besök i Boston efter händelsen. Han planerar att hålla ett längre tal, där han förhoppningsvis kommer att utveckla sina tankar och planer vidare.

Den svåra balansgång som Barack Obama nu står inför är att visa att han är redo att föreslå konkreta åtgärder, utan att politisera situationen och polarisera folk till höger och vänster för tidigt. Samtidigt bör inte Obama glömma att efter en sådan här tragisk händelse vill amerikaner först och främst ha en ledare som ger stöd, är närvarande och vågar visa känslor. Som kontrast inledde Bush med dålig krishantering direkt efter 11 september och lyckades aldrig hitta den balansen i sitt efterföljande ”krig mot terrorn”.

Nu har Barack Obama chansen att visa att han har det som krävs för att leda amerikanska folket ur en säkerhetskris. Han måste också välja hur mycket han vill koppla detta till sin pågående gräsrotskampanj för en vapenlagsreform efter skolskjutningen i Newtown. Och även hur mycket han vill – eller inte vill – gå i Bushs fotspår när det gäller hur en president ska uttrycka sig i en sådan här krissituation och vilka åtgärder som ska vidtas för att förhindra fler liknande händelser.

Men just nu är Obamas utmaning att inte upprepa de misstag som Bush begick vid terrordåden 2001.

About this publication