Only the Interests of the World’s Leading Superpower America Are Served by the JSF

<--

‘JSF dient slechts belang wereldleider Amerika’

Het echte argument voor de JSF is dat je daarmee nucleaire kruisraketten op Iran kunt droppen, schrijft Hero Brinkman

De kogel is door de kerk gegaan aangaande de JSF (productienaam F-35). De PvdA is voor de vijfde of zesde keer (ik ben de tel kwijt) om en gaat akkoord met de aanschaf van het vliegtuig. Argument voor de PvdA is natuurlijk behoud van de coalitie, ingegeven door de angst op dit moment naar de stembus te gaan.

Ik heb in de Kamer als woordvoerder jarenlang de lobby meegemaakt van de Amerikaanse regering, Lockheed Martin (producent van de F-35), sommige bedrijven en partijen als de VVD en het CDA met Jack (JSF) de Vries. Die lobby was zwaar, wat aantoonde dat het voor de Amerikanen belangrijk is dat wij voor de JSF kiezen.

De argumenten voor de JSF zijn altijd de compensatieorders voor onze industrie en de ‘stealth’-kwaliteiten van de JSF. Die tegenorders zijn uiteraard buitengewoon belangrijk. Vele tegenorders gaan echter naar in Nederland gevestigde bedrijven die in buitenlandse handen zijn. Ons voordeel hierbij is dat deze producten door grotendeels Nederlandse arbeidskrachten worden geproduceerd. De winsten komen voor een groot deel terecht bij Italiaanse, Franse en Duitse bedrijven.

In 2008 deden de Zweden een aanbod waarbij het gehele aankoopbedrag van hun jachtvliegtuig Saab Gripen (bijna de helft van de kosten van de JSF) zou worden gecompenseerd door tegenorders in elke willekeurige sector. De vliegtuigmaatschappij Saab is verbonden met onder andere het Zweedse Electrolux AB. Dat is ‘s werelds grootste producent van huishoudelijke apparatuur, met merken als AEG en Zanussi. Ons eigen Philips had dankbaar gebruik kunnen maken van deze tegenorders, zodat geld niet zou wegvloeien naar buitenlandse bedrijven. Dat argument van die tegenorders was dus kennelijk niet doorslaggevend.

De vorm van het vliegtuig

Het ‘stealth’- argument is net zo min keihard. Het principe van stealth is gebaseerd op de vorm van het vliegtuig (glad en de bommen zijn weggewerkt in de body), de coating die voor elke vlucht wordt aangebracht en de systemen die ervoor zorgen dat radarstralen worden afgebogen of doorgeleid. Die vorm van dat vliegtuig kun je niet veranderen en de techniek om dat toestel op de radar te krijgen, wordt in de wereld met de minuut verbeterd: niemand kan verzekeren dat dit zogenaamde stealth-toestel over een paar jaar nog steeds onzichtbaar is voor radar.

Overigens gaat het er niet om of dat toestel onzichtbaar is voor de radar, maar meer vanaf welke afstand dat toestel wordt opgepikt door de radar. Die afstand is cruciaal en daarvoor geldt dezelfde regel. Die stealth-capaciteiten maken het toestel overigens zwaar, waardoor een krachtige motor nodig is. De kosten per vlieguur stijgen hierdoor en de motor veroorzaakt meer geluid bij de start.

Waarom dan toch die JSF?

Een derde argument dat soms om de hoek kwam kijken was de compatibiliteit met de systemen van onze grootste NAVO-partner, de Verenigde Staten. Dit was altijd een behoorlijk vals argument. Vele NAVO-landen vliegen met andere toestellen dan Amerikaanse en kunnen de verschillende systemen goed op elkaar afstemmen. Communiceren en gezamenlijk operaties uitvoeren is nooit een probleem geweest.

Een publiek geheimpje, schielijk geopenbaard door oud minister-president Lubbers, is dat de Amerikaanse nucleaire kruisraketten nog steeds bij Woensdrecht liggen opgeslagen. Sterker nog, de Amerikanen hebben de systemen van deze kruisraketten een paar jaar geleden zelfs verbeterd. Daarmee geven zij aan nog lang geen afstand te willen doen van deze raketten.

Laat nu juist die JSF door die Amerikanen zijn ontworpen voor het zogenaamde Iran-scenario. Dit scenario behelst het zo diep mogelijk en ongezien penetreren van het vijandelijk gebied, naar verwachting Iran, de Bom droppen en vervolgens heelhuids weer terug keren. Daarbij speelt die compatibiliteit voor communicatie en wapensystemen natuurlijk een bijzonder grote rol. Ook op afstand en zelfs na een hit van een JSF willen de Amerikanen zeggenschap over hun nucleaire arsenaal houden en mag niets aan het toeval worden overgelaten. Die compatibiliteit in verband met de nucleaire wapens is het echte argument voor aanschaf van de JSF.

Ik wil een goede luchtmacht met een goed jachtvliegtuig. Een luchtmacht die voldoet aan de ambities voor ons land en in de wereld. Ik hoef geen jachtvliegtuig dat enkel is ontworpen voor het wereldleiderschap van de Verenigde Staten

About this publication