Does Obama Have the Energy To Deal with China Too?

<--

Orkar Obama ta itu med Kina också?

Fokus på Asien stoppas av akuta konflikter

Med händerna fulla med Ryssland kan man undra om USA verkligen orkar ta itu med Kina samtidigt.

President Obama har ända sedan han tillträdde sagt att han ska skifta USA:s fokus till Asien.

Men verkligheten tvingar honom ständigt att tänka om.

När Obama i dag lyfter från USA med destination Japan, Sydkorea, Malaysia och Filippinerna så är det en rejält försenad president som kommer på besök. Obama har ställt in Asienresan två gånger tidigare på grund av akuta händelser.

Ändå har Obama ett antal gånger deklarerat att USA under hans presidentskap ska ägna mer kraft åt sina relationer med länderna i Fjärran Östern på bekostnad av Europa och Mellanöstern. Verkligheten har dock satt stopp.

Inbördeskriget i Syrien och de pånyttfödda förhandlingarna med Iran om deras kärnenergiprogram har gjort att en hel del av Obamas uppmärksamhet de senaste åren ägnats åt Mellanöstern.

Ökad spänning

Relationerna med Europa var tänkta att sköta sig mer eller mindre själva. Ända till eurokrisen drog igång för tre år sedan och konflikten i Ukraina i höstas fick mer än en fläkt av kalla kriget att åter fylla Vita huset. Även om John Kerry skött en hel del har Europa hamnat betydligt högre upp på Obamas agenda än han tänkt sig.

Under tiden har spänningarna ökat även i Asien. Kina vill gärna konkurrera med USA om rollen som supermakt. Obama har sagt att han accepterar att Kina kan spela en större roll än man gör i dag. Vad Obama inte sagt är att han vill se till att Kina inte växer sig för starkt. Men det är precis vad det handlar om. Kina ska inte få ta på sig rollen som ensam herre på täppan i Asien.

Kina hävdar allt aggressivare sin rätt till ett antal öar i Stilla havet vilket gjort att Peking hamnat på kollisionskurs med alla USA:s allierade i området. Japans premiärminister beskrev i januari stämningen mellan Kina och Japan som densamma som mellan Tyskland och Storbritannien inför första världskriget.

Kärnvapenparaply

Eftersom Japan står under beskydd av USA:s kärnvapenparaply är japanska bråk med Kina också i högsta grad en amerikansk affär.

Men det blir svårare för Obama att sätta hårt mot hårt mot Kinas expansionsplaner när han samtidigt har fullt sjå att hindra Rysslands president Putin att med våld roffa åt sig nya områden i det som tidigare var Sovjetunionen. Kina kan precis som alla andra se att USA försvagats militärt och att Obama inte hyser samma faiblesse för militära maktmedel som sin föregångare.

Under besöket i Filippinerna förväntas han dock underteckna en uppgörelse med regeringen i Manila som ger USA den mest omfattande tillgången på baser i landet sedan USA övergav flottbasen i Subic Bay 1992.

Kärnvapentest

Nordkorea är kanske inte Obamas största huvudvärk men definitivt den mest ihärdiga. Inför presidentens besök i Sydkorea tyder information från satellitbilder på att Nordkorea kan utföra ett fjärde kärnvapentest samtidigt som Obama besöker grannen i söder. Onekligen ett sätt för diktatorn Kim Jong-un att få Obamas uppmärksamhet.

Senaste gången Nordkorea gjorde ett kärnvapentest var i februari förra året. Sedan de unge och oprövade ledaren Kim Jong-il tagit över har relationerna mellan Nordkorea och omvärlden blivit allt labilare. De redan tidigare svårhanterliga pariastaten har blivit ännu oberäkneligare.

Omvärldens mardröm är att Nordkorea lyckas göra sina kärnvapen så små att deras bärraketer orkar lyfta dem mot mer avlägsna mål.

About this publication