USA:Tillsvidareanställt som supermakt
USA:s beroende av importerad energi bara ökade. Att sälja olja och gas till ett USA ur stånd att försörja sig självt tedde sig som en säker vinstaffär. Så Ryssland tänkte sälja gas från nya fyndigheter i Ishavet också till amerikanerna.
Men det blev inget av.
Inte på grund av Ukraina. Utan redan dessförinnan, därför att nya metoder att utvinna olja och gas, ”fracking”, ändrat den energipolitiska spelplanen.
Det handlar om tekniker utvecklade för 60 år sedan. Men först på 00-talet kom de i allmänt bruk – i USA, som visat sig ha de bästa förutsättningar för att pröva det nya.
De ekonomiska fördelarna är påtagliga. Det är även de säkerhetspolitiska.
Skeptiker hävdar att det bara rör sig om en tillfällig förlängning av en på olika sätt skadlig fossilekonomi. Andra talar om en teknikförändring som för överskådlig tid bevarar USA:s roll som ledande supermakt. Det hör till att den som befinner sig på toppen oroar sig för framtiden. USA kombinerar på ett intressant sätt övertygelsen om att vara unikt, bäst och ha ett speciellt uppdrag i världen med ständig oro för att brister hemma och dålig utrikespolitik skulle äventyra framtiden.
En anledning till oro har länge varit beroendet av import av energi, från länder med en samhällsordning man inte kunnat lita på. USA blev nettoimportör av olja 1948.
Vid sidan om den militära styrkan sågs säkrad tillgång till energikällor utomlands som vitalt för den nationella säkerheten, från president Eisenhower på 50-talet till Bush på 00-talet. 1973 stoppade en grupp arabländer oljeexporten till USA som straff för dess stöd till Israel i oktoberkriget. President Nixon lanserade då en plan för självförsörjning. Den skulle uppnås 1980.Men importens andel av USA:s förbrukning av olja och gas bara ökade. 2005 nådde den 60 procent.Sedan hände något.
År 2015 beräknas importandelen sjunka under 25 procent. IEA, International Energy Agency, startad i samband med oljepriskrisen 1973/74 av en grupp likasinnade import- och exportländer, spår att USA blir självförsörjande år 2030. I nästan 40 år har USA:s oljeproduktion minskat. Men i fjol producerades 50 procent mer olja än fem år tidigare. USA har gått om Ryssland och snart passeras nuvarande ettan Saudiarabien.
Sedan 70-talet har diskussion handlat om problemparet ”energisäkerhet och brist.” Nu handlar det i stället om ”energisäkerhet och överskott”.
Samt om att världen tvingas tänka om. Det är uppenbart att USA stärkts på ett sätt få trodde var möjligt för tio år sedan.
Bekymmersfritt är inte heller det nya läget. Men välkommet är det för alla som föredrar ett USA med framtidstro. Och som tycker det är bra om man, i sinom tid och vid behov, kan växla rysk gas mot amerikansk.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.