Bill Clinton maakt na 8 jaar einde aan discussie over Anne Frankboom
05-10-15 12:20 uur – Bron: Het Parool
In de handen van oud-president Bill Clinton heeft de jarenlange rel om de kastanjeboom in de tuin van Anne Franks Achterhuis een vredige afloop gekregen.
Oud-president Bill Clinton maakte er een fraaie ceremonie van: hij wist het verhaal van Anne Frank en de Jodenvervolging af te zetten tegen de gitzwarte geschiedenis van zijn eigen staat, Arkansas. Dit weekeinde sprak hij bij de ceremonie waar een stekje van de Anne Frankboom werd geplant in de tuin van de Bill Clinton Bibliotheek in de hoofdstad van Arkansas, Little Rock.
Op zijn typisch Clintoniaans: ‘Het is verbijsterend hoeveel energie gedurende de hele menselijke geschiedenis is verspild door mensen die een obsessie hebben voor onze verschillen, en hoe kwetsbaar slachtoffers zijn die worden misbruikt door mensen die niets anders nastreven dan macht, geld of beide.’
Zijn speech vormde een waardige afsluiting van een kwestie die Amsterdam acht jaar geleden in zijn greep hield. Buurtbewoners, een actiecomité, boomchirurgen en columnisten vochten elkaar de tent uit over de vraag of de kastanjeboom waar het Achterhuis op uitkeek, een onmisbaar relikwie was in de herinnering aan de Holocaust, of een lastig, ziek geval dat alleen maar in de weg stond. De natuur greep in met een storm die de boom in 2010 velde.
Rassenrellen van 1957
Ronald Leopold, directeur van de Anne Frank Stichting, leidde de komst van Clinton in. Hij refereerde aan de rassenrellen van 1957, toen de blanke gevestigde orde weigerde negen zwarte leerlingen – de ‘Little Rock 9’ – toe te laten op de middelbare school. ‘Net als Annes droom werd ook die van deze leerlingen verstoord door racisme en ongelijkheid.’
Hij sprak namens het Anne Frank Center USA, dat het stekjesproject in 2009 lanceerde. Het Center is een educatieve instelling in New York die, met Annes dagboek als leidraad, voorlichting geeft over intolerantie.
Het stekje was het achtste van de in totaal elf die het Anne Frank Center wist te bemachtigen. Het idee was om op een aantal plekken in de wereld een stekje te planten en zo de herinnering aan Anne Frank levend te houden. In de VS zijn onder meer boompjes geplant bij het Capitool in Washington, het Mensenrechtencentrum in Idaho en het Kindermuseum in Indianapolis. Het laatste van de elf Amerikaanse stekjes komt bij Ground Zero in New York.
Het was een enorme klus om het project van de grond te krijgen, vertelde projectmanager Hilary Stipelman. ‘Het werd een loopgravenoorlog met het ministerie van Landbouw, dat simpelweg nee zei.’ De Amerikaanse invoerregels zijn superstreng: de invoer van vlees, bloemen en planten is verboden. Om die elf stekjes het land binnen te krijgen heeft het Anne Frank Center moeten lobbyen bij ongeveer ieder parlementslid.
Quarantaine
Uiteindelijk ging het ministerie mopperend door de knieën, maar op één voorwaarde: de jonge boompjes gingen voor drie jaar in quarantaine. ‘Af en toe belden we eens om te vragen hoe het met onze boompjes ging. ‘Yep, die staan er goed bij,’ antwoordden ze dan.’
Wat gebeurt er als de laatste boompjes zijn geplant? ‘Einde oefening,’ zegt Stipelman. ‘Het ministerie is spijkerhard: deze elf boompjes zijn een eenmalige uitzondering.’
(Door: David Hammelburg)
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.