Democratic Debate Becomes Duel Between Unequal Opponents

<--

Debat Democraten VS wordt bijzonder duel tussen ongelijke strijders

Bas den Hond − 11/10/15, 22:31

Hat gaat dinsdagavond in Las Vegas een merkwaardig tv-debat worden tussen de Democratische presidentskandidaten. Stel je een middeleeuws duel voor, maar dan een waarbij een geharnaste ridder het opneemt tegen een veel soepeler bewegende Robin Hood, terwijl een toevallig aangelopen hond beurtelings bij een van die twee aan de benen gaat hangen.

Die hond is Martin O’Malley, de ex-gouverneur van Maryland. Op papier zou hij voor veel Democraten een aantrekkelijke kandidaat kunnen zijn. Hij heeft bestuurservaring, zijn ideeën over wat te doen met de miljoenen illegale immigranten in de VS, en wat voor regels te stellen over de honderden miljoenen legale vuurwapens in het land, komen overeen met wat veel Democraten vinden. Maar op een of andere manier is dat die Democraten nog totaal niet opgevallen. In de peilingen haalt hij nog niet eens een procent.

Nog ernstiger is trouwens de situatie van twee andere kandidaten die op mogen treden, Lincoln Chaffee, oud-gouverneur van Rhode Island, en James Webb, ex-senator voor Virginia. Die zijn zowel in de peilingen als in het nieuws net zo goed verstopt als vlooien op die hond.

Robin Hood en de ridder

Nee, dan de twee duellisten. Robin Hood, de man die van de rijken steelt om aan de armen uit te delen, is natuurlijk senator Bernie Sanders. Hij is een uniek verschijnsel: een Amerikaanse politicus die zichzelf socialist kan noemen (‘democratisch socialist’ om precies te zijn) zonder daarmee zijn kansen op een gekozen functie te vergooien. Maar dat is dan wel in Vermont – een wat aparte staat waar, om maar een voorbeeld te noemen, de grootste stad al jaren de elders verfoeide tv-zender Al-Jazeera op de kabel heeft. Toen hij zich kandidaat stelde werden Sanders’ kansen op het presidentschap nihil geacht.

En eigenlijk zijn ze nog steeds nihil. In de landelijke peilingen staat ridder Hillary Clinton nog veilig bovenaan. Maar ze moet zich wel zorgen maken over het naast Vermont gelegen, en weer anders eigenzinnige, New Hampshire. Omdat de voorverkiezingen daar zo’n beetje beginnen (in februari, na de stemvergaderingen in Iowa) kan Sanders haar met een overwinning in New Hampshire een paar flinke deuken in het glimmende harnas bezorgen. Dan zouden de Democraten wel eens opeens naar O’Malley kunnen gaan kijken, de niet-socialist die bij dat debat in Las Vegas zo lekker kon keffen.

Voor Hillary Clinton hangt dus toch veel af van het debat dinsdag. En met de van haar bekende grondigheid en berekening heeft ze haar zetten al gedaan. Op het gebied van wapenregulering heeft ze voorgesteld om daar, als er geen wet door het Congres komt, presidentiële beschikkingen over uit te vaardigen. Ze is ‘vooralsnog’ tegen het handelsakkoord met landen rond de Stille Oceaan dat ze zelf heeft helpen voorbereiden en waar Barack Obama zoveel eer mee hoopt in te leggen. En ze heeft zich tegen het aanleggen verklaard van de Keystone XL oliepijpleiding uit Canada, die een symbool is geworden voor de milieubeweging van alles wat er fout is aan het energiebeleid van Obama.

De beet van O’Malley

Ze komt kortom goed gewapend, en met een stevig schild op links, naar het strijdperk. Maar ze zal hard worden aangevallen, door een ervaren, behendige strijder die veel makkelijker dan zij het volk op zijn hand weet te krijgen. Terwijl ondertussen O’Malley op een gelegenheid wacht om door te bijten, maar ook kans loopt door de twee grote kandidaten met een besliste trap uit het strijdperk te worden verwijderd.

Het wordt een mooie wedstrijd, zelfs al weet je eigenlijk wel wie er kampioen gaat worden. Of komt op het moment suprême koning Richard Leeuwenhart opeens opdagen, waar iedereen al het hele verhaal lang op wachtte? Vice-president Joe Biden mag zich van de organiserende nieuwszender CNN in de laatste minuut, om negen uur ‘s avonds aan de Amerikaanse Oostkust, nog kandidaat stellen en het strijdperk betreden.

About this publication