Φρένο από ΗΠΑ σε έξοδο του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα
Δυναμική παρέμβαση έκαναν χθες οι Αμερικανοί υπέρ της συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και υπέρ της ανάγκης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σε τηλεφώνημά του προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζακ Λιου σημείωσε «τον σημαντικό ρόλο του ΔΝΤ στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων», προτρέποντας παράλληλα την ελληνική κυβέρνηση να τις συνεχίσει «και να συνεργασθεί στενά με τους διεθνείς της εταίρους».
Με τη σημερινή του επίσκεψη στο Βερολίνο και τη συνάντηση με τον κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κλείνει έναν κύκλο επαφών με τους βασικούς παίκτες της ευρωπαϊκής οικονομίας. Χθες συναντήθηκε με τον Ολλανδό ομόλογό του και πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος περιορίστηκε να σχολιάσει ότι η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και θα συνεχιστεί στο Eurogroup την Πέμπτη. Πλέον και με την παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου, κανένας στα σημαντικά κέντρα αποφάσεων δεν υιοθετεί τη θέση του Αλ. Τσίπρα για αποχώρηση του ΔΝΤ από τη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τσακαλώτος μπορεί να εξήγησε τον όγκο των προαπαιτουμένων που έχει καλύψει η ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι αλλά δεν κατάφερε -όπως φαίνεται- να αλλάξει τη γνώμη των ομολόγων του για τη μη αναγκαιότητα του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να τηρήσει ιδιαίτερα σκληρή στάση και για τα δημοσιονομικά αλλά και για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ετσι ο πρωταρχικός σκοπός των επισκέψεων ήταν να εξηγήσει τον όγκο των προαπαιτουμένων που έχε καλύψει η ελληνική κυβέρνηση από το καλοκαίρι, αλλά κατά δεύτερο λόγο, και ίσως πιο σημαντικό, να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει της δύσκολης αξιολόγησης που πρέπει να κλείσει το επόμενο διάστημα. Και με αυτές τις επισκέψεις ο κ. Τσακαλώτος ελπίζει να αποκτήσει την εύνοια των υπουργών Οικονομικών πριν καλά καλά ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.
Το μήνυμα που πήρε ο κ. Τσακαλώτος ήταν ξεκάθαρο, και από το Ελσίνκι και τον «σκληρό» Φινλανδό υπουργό Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ μέχρι τον πιο «επιεική» Γάλλο ομόλογό του ήταν περίπου το ίδιο: δεν υπάρχει πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Και ενώ μια σειρά από Ευρωπαίους αξιωματούχους είχε δηλώσει και στο παρελθόν ότι πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ δεν γίνεται να υπάρξει, ο κ. Τσακαλώτος θέλησε να συζητήσει κατ’ ίδιαν με τους βασικούς πρωταγωνιστές και να διερευνήσει πόσο σημαντική είναι για αυτούς μια τέτοια συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.
Ενα πρώτο αλλά μικρό δείγμα για τη στάση των θεσμών ως προς την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό θα φανεί αύριο, κατά τη διάρκεια του προκαθορισμένου Eurogroup. Ενώ η συζήτηση πρόκειται να είναι σύντομη, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν να συζητηθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και μια σειρά από υπουργούς να τονίσουν την αναγκαιότητα της συμμετοχής του Ταμείου. Επίσης, εξαιτίας της συζήτησης για το άρθρο 4 του ΔΝΤ που γίνεται κάθε χρόνο, αναμένεται να παρευρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ (Πόουλ Τόμσεν) που δεν έχουν συμμετάσχει με φυσική παρουσία σε Eurogrοup από το καλοκαίρι.
Συγχρόνως αναμένεται να τεθεί ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και, ενώ κατά τη διάρκεια του Εuroworking Group της περασμένης εβδομάδας ειπώθηκε και από τους θεσμούς αλλά και από την ελληνική πλευρά ως προθεσμία το τέλος Φεβρουαρίου, ανεπισήμως μια σειρά αξιωματούχων λέει στην «Κ» ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο και οι διαπραγματεύσεις θα κρατήσουν πολύ περισσότερο. Επίσης, πιθανό είναι να παρουσιαστούν και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τους επόμενους μήνες με κρίσιμη καμπή το τέλος του Φεβρουαρίου, που οι θεσμοί αξιολογούν ότι από εκεί και πέρα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα αρχίσουν να «χτυπάνε κόκκινο» ξανά.
Χθες ο κ. Λιου υπογράμμισε επίσης «την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να τηρήσει τη δέσμευσή της να θέσει την Ελλάδα σε μια βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης του χρέους, εφόσον η Ελλάδα συνεχίζει να τηρεί τις δεσμεύσεις της κάνοντας τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις». Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνεχάρη επίσης τον κ. Τσακαλώτο για τις μεταρρυθμίσεις που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα η Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο του εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.