The Shooting in Dallas

<--

Skuddene i Dallas

Snikskytteren siktet på politifolkene. Men drapene rammer også den saken fredelige demonstranter kjemper for.

Det har vokst frem en sterk ikkevoldelig grasrotbevegelse i USA, i protest mot at så mange unge svarte blir skutt i møter med politiet. I mange amerikanske byer ble det demonstrert i går kveld etter at det denne uken skjedde på nytt, både i Minnesota og Louisiana. Protesten var høylytt og engasjert, men alt gikk rolig for seg. Bortsett fra i Dallas.

Fem politifolk er døde, i sentrum av USAs niende største by. Ikke siden 11. september 2001 har så mange amerikanske politifolk blitt drept på jobb.

Skuddene i Dallas forandrer alt. Det rammer den fredelige kampen for minoriteters rettigheter. De rammer alle som forsøker å gjøre samfunnet bedre. Vold påkaller minnet om en mørk amerikansk fortid, med rasemotsetninger og dyp splittelse.

Dallas vil påvirke den amerikanske presidentvalgkampen.

Det politiske ordskifte i dette valgåret er allerede preget av hard retorikk, steile fronter og økende polarisering. Det er en åpenbar fare for at skuddene i Dallas kan utløse mer vold og økte motsetninger. Det er opp til politikere, borgerettighetsaktivister og lokale myndigheter å vise lederskap, og med ord og handling orhindre en farlig opptrapping av konfliktnivået i en tungt væpnet nasjon.

Borgerrettighetskampen i USA ble vunnet for femti år siden, i de konfliktfylte og polariserte 1960-årene. Det var en stor styrke at kampen ble ført med fredelige midler. Det er et skremmende paradoks at motsetninger på ny kommer til overflaten med Barack Obama i Det hvite hus, landets første svarte president. Formelt har svarte amerikanere og andre minoriteter fått like rettigheter, men i praksis opplever mange fortsatt forskjellsbehandling.

Det er dette Obama kaller et amerikansk anliggende. Det er ikke bare en sak for svarte eller spansktalende, men et samfunnsproblem. Presidenten har påpekt at det finnes store raseforskjeller i det amerikanske rettssystemet. Stor sosial og økonomisk ulikhet består. Men ingenting har opprørt folk mer enn alle sakene der svarte, oftest unge menn, blir skutt av politiet. Statistikken viser at afroamerikanere har 30 prosent større sjanse for å bli stanset av politiet enn hvite.

Obama kalte angrepet på politiet i Dallas for «ondsinnet, planlagt og avskyelig». Absolutt ingenting kan rettferdiggjøre slike ugjerninger.

Ved å skyte politimenn angrep gjerningsmann eller – menn samfunnet. Det er et angrep på alle, og alt USA ønsker å stå for.

About this publication