Media Caught in the Trap Despite Being on Their Guard

<--

Efter sitt nya påhopp på Hillary Clinton lämnar Donald Trump scenen utan att svara på journalisternas frågor. Framträdandet ägde rum på Trumps nyöppnade lyxhotell i Washington.

Med uppenbara lögner och hot om våld drar Trump strålkastarljuset till sig. Han saknar politisk erfarenhet men vet exakt hur medierna kan användas. Det kan leda honom till seger i november.

En av ironierna i årets presidentval är att Hillary Clintons allvarligaste problem är att hon uppfattas som oärlig.

Även om också hon slirar på sanningen i debatter och uttalanden kommer hon inte i närheten av Donald Trumps lögner. Det handlar både om mängd och om art. Olika beräkningar har gjorts om hur väl kandidaterna förhåller sig till sanningen, men ofta hamnar Trump på en lögnkvot på mellan 70 och 85 procent, Clinton på mellan 35 och 50. Ofta har han fått stå oemotsagd.

Men när Donald Trump säger att Hillary Clinton år 2008 inledde anklagelserna om att Barack Obama inte var född i USA är det ett påstående så flagrant falskt att alla medier påpekar detta så snart han citeras. Påhoppet på Clinton upprepades när Trump i fredags efter många år medgav att Obama föddes i USA. Han försvann utan att svara på några frågor.

Händelserna kring framträdandet kan också illustrera den mediala hanteringen av Donald Trump, som också när han är uppenbart fastnaglad lyckas vända reträtt till fördel. Fredagens framträdande ägde rum på Trumps eget, nyöppnade lyxhotell i Washington och var en timme försenat. Under den tiden direktsände kabelbolagen och nämnde stup i kvarten hans hotell.

Men när Trumpkampanjen därpå ändrade förutsättningarna för en medierundvandring av hotellet till att enbart gälla fotografer, reagerade kabelbolagen och enades efter en hastig telefonkonferens om att gemensamt radera bilderna: utan möjlighet att ställa frågor hade de ingenting med journalistik att göra (än mindre med presidentvalet).

Bevakningen av Trump har skärpts, men medierna går ofta i hans fälla, eller som CNN:s erfarna politiska journalist John King konstaterade i direktsändning: ”Vi blev lurade, igen.”

Den kampanjledning som Trump tillsatte för en månad sedan, med den republikanska strategen Kellyanne Conway som chef, vet att kraven på Trump skärps under de sista veckorna fram till valet. Hon anses också ligga bakom att Trump nu oftare talar efter manus och mindre sällan fäller ostyriga kommentarer. Sannolikt är det också på Conways inrådan som Trump har skurit ned på presskonferenserna: Han har inte haft någon sedan i juli.

Medieforskaren Dan Gillmor säger till The Washington Post att ”den här kampanjen och kandidaten förstår precis hur pressen fungerar, eller inte fungerar, och exploaterar de uppenbara svagheterna hos den politiska journalistiken.”

När Trump nu föreslår att de kommande tv-debatterna (den första sker den 26 september) tar bort moderatorerna är också det ett sätt att genom att misstänkliggöra medierna försöka slippa ifrågasättande. Efter den senaste tv-utfrågningen handlade kritiken dock om att Clinton var den som behandlats orättvist – inte Trump.

Clinton, som har en lång och ytterst komplicerad relation till medierna, går dock i motsatt riktning mot Trump. Hon höll 2016 års första pressträff för en dryg vecka sedan (!) – fram till dess mötte hon enbart journalister för enskilda intervjuer, en situation som är lättare att kontrollera än ett helt rum fullt av reportrar. Journalister tillåts nu också resa i hennes kampanjplan (något som är kutym under valkampanjer i USA).

Han saknar erfarenhet av politik, men Trump har lång erfarenhet av medier. Han vet att inget är viktigare än uppmärksamhet och han vet vad som krävs för att hålla sig kvar i centrum. Och han kör fortfarande gärna sitt eget race. När han några timmar efter framträdandet i Washington under ett kampanjmöte i Miami varnade för vad som skulle kunna hända med Hillary Clinton om hennes livvakter lade ned verksamheten, var det ingenting som stod i manus.

– Ta ifrån dem deras vapen, så får vi se vad som händer med henne. Det blir väldigt farligt, sa Trump.

Det är inte första gången han i spektakulärt hotfulla ordalag insinuerar våld mot sin politiska motståndare.

Också det gör Donald Trump till en unik kandidat.

About this publication