Donald Trump Is Also Sweden’s Problem

<--

Donald Trump är även Sveriges problem

USA:s president, Donald Trump, riskerar riksrätt. Presidenten anklagas för att ha försökt pressa Ukrainas regering att gräva fram smuts om Hunter Biden, son till den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden. Under ett telefonsamtal med Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, ska Trump ha framfört sitt önskemål upprepade gånger, enligt en utskrift som släpptes under onsdagen.

Det som gör affären mer allvarlig än alla tidigare – exempelvis Mueller-utredningen eller Trumps uttalanden om att ta kvinnor på könet – är att presidenten misstänks ha använt statliga biståndsmedel som påtryckningsmedel, men inte för att främja USA:s intressen utan sina egna. Om det är sant är det ett flagrant missbruk av presidentmakten.

Kan man lita på USA?

Bara dagar före telefonsamtalet beslöt Trump nämligen att frysa omkring 400 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina, som ligger i krig med Ryssland. I efterhand har presidenten gett vitt skilda förklaringar till att biståndspengarna hölls inne: I måndags uppgav han att oro för korruptionen i landet låg bakom, men i tisdags var skälet i stället frustration över att europeiska länder inte ger tillräckligt mycket bistånd. Det låter som efterhandskonstruktioner, som inte lär övertyga vare sig Ukraina eller andra allierade.

Ukraina är ett land som länge har dragits mellan öst och väst. Ska USA svika – för att presidenten vill skada en eventuell motkandidat – när ryska trupper har annekterat Krim och fortfarande strider i landets östra delar? Det är svårt att se hur det gynnar amerikanska säkerhetsintressen.

Om USA:s löften inte längre går att lita på ens i de fall då kongressen har kunnat enas, kan vänligt sinnade länder börja se sig om efter andra partners. Både Kina och Ryssland vill öka sitt inflytande på den världspolitiska scenen. Det är lättare att driva igenom sin agenda när man har vänner vid sin sida, även för stormakter.

Rätt att ställa Donald Trump inför riksrätt

Det är osannolikt att riksrättsförfarandet kommer att sluta med att Donald Trump fälls och avsätts. Av tre presidenter som har ställts inför riksrätt friade senaten två, och den tredje (Richard Nixon) avgick innan processen var klar. Hittills ser Trump ut att ha stabilt stöd bland republikanerna i senaten.

Men att processen har sin gång är viktigt, alldeles oavsett hur det påverkar nästa års amerikanska val. En utredning av vad som faktiskt skett kan svara på frågorna som de flesta europeiska länder bör ställa sig: Är Trump beredd att kasta svaga allierade till vargarna för att plocka inrikespolitiska poäng? Och förmår i så fall de amerikanska institutionerna att hindra honom?

Beroende på svaret kan Sveriges säkerhetspolitiska linje behöva ritas om. Bilaterala avtal utan garantier med Trumps USA (och Finland) ger inte samma säkerhet som ett Nato-medlemskap med försvarsgarantier från våra europeiska grannar.

About this publication