ANALYSE Farvel til Trumps Amerika?
Bidens Amerika er på mange måder en direkte modsætning til Trumps USA. Det ser anderledes ud, og det vil noget helt andet.
Det er kun en måned siden, at tusindvis af ekstremister og Trump-støtter stormede kongressen i Washington D.C. og forsøgte at gennemføre noget, som bedst kan beskrives som et kup.
Det er kun to uger siden, at USA’s hovedstad var omdannet til en militærlejr med 25.000 bevæbnede tropper og vejspærringer og politi overalt. Alt sammen for at sikre indsættelsen af en ny præsident.
Men i dag er byen som forandret.
Efter fire år med dagligt politisk kaos og konstante konflikter og provokationer er en ny sherif kommet til byen, og hans Amerika er nærmest den diametrale modsætning af forgængerens.
USA’s nye ansigt
For eksempel ser Bidens regering helt anderledes ud: Bare indenfor de sidste dage har USA fået den første sorte forsvarsminister i landets historie med udnævnelsen af Lloyd Austin.
Der er masser af sorte amerikanere i militæret, men hidtil har ledelsen næsten udelukkende bestået af hvide mænd, så udnævnelsen af en sort general bliver af mange set som et gennembrud.
USA har fået sin første åbent homoseksuelle minister. Pete Buttegieg, som mange nok husker som tidligere præsidentkandidat, er blevet udnævnt som transportminister og kan komme til at spile en stor rolle i Bidens plan om massive investeringer i infrastruktur – både veje, broer og internet med videre.
Buttegiegs ægtemand sad lige bag den nye minister, da han svarede på spørgsmål ved en høring i senatet.
Kvinder og latinoer
En immigrant fra Latinamerika er udnævnt til at stå i spidsen for det magtfulde sikkerhedsministerium, Department of Homeland Security.
Alejandro Mayorkas blev født i Cuba, inden hans forældre flygtede til USA og tog ham med. Som den første latino på den post, får han nu blandt andet ansvar for USA’s grænsesikkerhed – og dermed immigrationspolitik.
En kvinde, Janet Yellen, erobrer som ny finansminister for første gang et af magtens absolutte centre i Washington: Samtlige hendes forgængere har været hvide mænd – helt tilbage til USA’s første finansminister, Alexander Hamilton, udnævnt i 1789.
En kvinde – Kamala Harris – er USA’s vicepræsident. Hun tilhører også en minoritet som datter af en indisk mor og en far fra Jamaica.
Hvide mænds magt skrumpet
I det hele taget arbejder mange kvinder nu i Det Hvide Hus. Det daglige ansigt på Biden-regeringen, præsidentens talsperson, Jen Psaki, er ikke alene selv kvinde, hun står i spidsen for det første kommunikationsteam i præsidentens residens, som udelukkende består af kvinder.
Ud af 15 centrale udnævnelser og nomineringer til Bidens regering, er kun de fem hvide mænd. Ti andre er enten kvinder, farvede eller sorte eller LGBT-personer.
Til sammenligning var 11 ud af 15 i Trumps første kabinet hvide mænd, mens kun to var kvinder, og en enkelt var sort.
Sagt på en anden måde: Det er som at vågne op i et andet Amerika i forhold til for bare to uger siden.
De hvide mænds magt er skrumpet nu, hvor Donald Trump væk. Bidens regering ligner langt mere amerikanerne, som de ser ud – en broget flok med rødder alle steder i verden.
Men også politisk er det en ny tid. Bidens USA vil noget helt andet og nærmest diametralt modsat i forhold til Trumps.
Fra tv-show til Zoom møde
Jeg er ret sikker på, at Danmark er godt træt af coronapandemi.
Men prøv lige at gange det med fire – så mange flere er døde i USA forholdsmæssigt. Læg dertil, at ti millioner har mistet deres arbejde. At skolebørn mange steder ikke har været i skole i 11 måneder, og at landets øverste leder indtil for to uger siden virkede ret ligeglad med det hele.
Nu sættes alt ind på at få pandemien under kontrol.
Indsatsen ledes af landets dygtigste videnskabsfolk på området, den føderale regering har taget styring med udrulning af vacciner, og en meget stor økonomisk hjælpepakke er på vej til amerikanerne.
Briefinger om pandemien er ikke længere som et tv-show med chokerende råd om klor- og lysbehandlinger mod corona. Nu er de et langstrakt Zoom-møde med landets førende medicinske eksperter.
Kedeligt på en meget beroligende måde.
Opvarmning tages alvorligt
Klimakrisen er ikke længere et fupnummer opfundet af Kina – som Trump sagde. Nu har indsatsen mod den globale opvarmning højeste prioritet.
Biden har meldt USA ind i Paris-aftalen og har indført nye standarder for biler, som vil speede udfasningen af benzin- og dieselbiler gevaldigt op.
Hans klimarådgivere har fået sæde i det nationale sikkerhedsråd – et klart tegn på, at klimaforandringer i Bidens Amerika ses som en trussel mod nationen.
“USA er tilbage”
Og så er der udenrigspolitikken. Her skal brutale diktatorer som Nordkoreas Kim Jong-un nok ikke forvente at kunne fortsætte udvekslingen af “kærlighedsbreve” – sådan omtalte Trump dem – med USA’s nye præsident.
Bidens Amerika har et verdenssyn, som på de fleste områder er lodret modsat forgængerens. “USA er tilbage,” ynder præsident Biden at sige.
I de sidste dage har han rakt hånden ud til de allierede i blandt andet Europa, som i de sidste fire år har siddet med tilbageholdt åndedræt og bare ventet på, at Trump skulle forsvinde.
Biden har stoppet USA’s støtte til Saudi-Arabiens krig i Yemen, som har skabt en humanitær katastrofe.
Han har lovet at styrke diplomati og alliancer, og han har fortalt Ruslands præsident Putin, at fremover sætter USA hårdt mod hårdt: Det kommer til at koste dyrt at hacke USA, undergrave demokratiske valg og fængsle politiske modstandere.
Lever i alternative universer
Så man kan godt forledes til at tro, at alt nu er tilbage på skinner i Amerika.
Man kan vågne op uden som det første at kigge bekymret på sin mobil for at se, hvad præsidenten nu har sagt eller gjort. Politik er igen en intellektuel, strategisk og taktisk øvelse – ikke et realityshow. Der er igen voksne til stede.
Men så enkelt er det ikke.
Over 70 millioner amerikanere ville hellere have fortsat i Trumps version af USA. En meget stor del af dem tror stadig på fantasien om, at valget af Biden skyldes svindel.
Millioner af dem lever i alternative universer på sociale medier, hvor de er overbeviste om, at deres politiske modstandere er satanister, som drikker børneblod – og meget andet nonsens.
Desperationen lurer
Vreden, løgnene og konspirationsteorierne, som var drivkraften bag kupforsøget for en måned siden i Washington D.C. og forklaringen på, at byen var omdannet til en militærlejr for bare to uger siden, er der endnu.
Lige nu er den side af USA trængt i baggrunden, men den er ikke forsvundet. Og det må få enhver af USA’s venner og allierede til at tøve en smule, når præsident Biden indtrængende påstår, at USA er tilbage.
For Trump er nok væk, men de forhold, som gjorde amerikanerne desperate nok til at vælge en leder med hans baggrund og personlighed, er kun blevet forstærket i de sidste fire år.
Udfordringerne er de samme
USA er et land med ekstrem ulighed; Økonomisk, social, i forhold til uddannelse og job, adgang til sundhed – på alle væsentlige planer.
USA er i foruroligende grad et land, hvor superrige personer og virksomheder har magt til at betale for at få gennemført de love og reguleringer, som gavner dem selv – ikke fællesskabet og nationen.
Så galskaben er måske væk. Fornuften er tilbage. Men udfordringerne for Amerika er grundlæggende de samme.
Og dermed er opgaven for præsident Biden og hans nye mangfoldige kabinet kun lige begyndt.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.