צבא ארה”ב ישנה את אופי פעילותו בעירק
הנשיא ביידן וראש ממשלת עירק סיכמו על שינוי אופי פעילות צבא ארה”ב בעירק אך הכוחות הצבאיים ישארו במדינה ולא יסוגו ממנה. המהלך נועד לסייע לראש ממשלת עירק להתמודד עם לחצי אירן והמליציות שלה, אירן מאוכזבת וההתקפות על מטרות אמריקניות בעירק ימשכו
▪ ▪ ▪
נשיא ארה”ב ג’ו ביידן וראש ממשלת עירק מוסטפא אל-כאט’מי סיכמו בפגישתם בבית הלבן ב-26 ביולי על סיום הפעילות המבצעית האמריקנית בעירק עד סוף השנה, יותר מ-18 שנה חלפו מאז נשלחו חיילי צבא ארה”ב לעירק.
“התפקיד שלנו בעירק יהיה להיות זמינים, להמשיך לאמן, לסייע, לעזור ולהתמודד עם דאעש ככל שיידרש, אבל אנחנו לא נהיה עוד, בסוף השנה, באזור לחימה”, אמר ביידן לכתבים בפגישה עם ראש ממשלת עירק בבית הלבן.
המהלך האמריקני נתפס כניסיון לעזור לראש הממשלה העירקי בעקבות הלחצים הגוברים עליו מצד אירן והמליציות השיעיות הפרו אירניות שמוסיפות לתקוף את השגרירות האמריקנית בבגדד ואת הבסיסים הצבאיים שבהם שוהים חיילים אמריקנים באמצעות רקטות ומל”טים ממולכדים, אירן לוחצת כי החלטת הפרלמנט העירקי על סיום נוכחות כל הכוחות הזרים בעירק תיושם לאלתר, היא רואה בכך מהלך שנועד לנקום ולהשפיל את ארה”ב על חיסולם של קאסם סולימאני ואבו מהדי אלמוהנדס על אדמת עירק, העונש, על-פי התפיסה האירנית, צריך להיות גירושם של כל החיילים האמריקנים מעירק עד האחרון שבהם.
בשורה התחתונה, חיילי צבא ארה”ב, על-פי הסיכום בין הנשיא ביידן לראש הממשלה כאט’מי, לא יסוגו מעירק. כיום יש 2,500 חיילים אמריקנים בעירק המסייעים לכוחות המקומיים להילחם נגד שנותר מארגון דאעש. מסוף השנה הנוכחית, הכוחות האמריקנים לא יילחמו עוד ויעסקו רק בהכשרה וייעוץ לצבא העירקי. לשינוי לא צפויה להיות השפעה משמעותית מכיוון שצבא ארה”ב כבר עבר מזמן להתמקד באימון הכוחות העירקיים.
“אין עוד צורך בכוחות זרים על אדמתה של עירק”, אמר אל-כאט’מי בתום הפגישה עם הנשיא ביידן והוסיף כי לוח הזמנים לנסיגת הכוחות האמריקניים יהיה מותאם לצרכים של עירק. לדבריו, צבא עירק כבר הוכיח שהוא “מסוגל להתמודד לבדו עם תאי דאעש שנותרו בשטח. המלחמה בדאעש וההיערכות של הכוחות המיוחדים של צבאנו דורשת לוח זמנים מיוחד. זה תלוי במגעים עם וושינגטון”.
כאט’מי הוסיף כי ארצו “מחזיקה במערכות נשק אמריקניות שדורשות תחזוקה והכשרה מקצועית. נבקש מארה”ב להמשיך ולתמוך בכך”. ההודעה המשותפת של הנשיא ביידן וראש ממשלת עירק כאט’מי באה במקביל להשלמת הנסיגה של ארה”ב ושל כוחות נאט”ו מאפגניסטן אחרי 20 שנה, בתום מלחמה שהפכה לארוכה ביותר בהיסטוריה האמריקנית. בתחילת החודש עזבו אחרוני החיילים האמריקנים את בסיס חיל-האוויר בגראם, הבסיס הראשי ששימש אותם ב-20 שנות המלחמה, ושבשיא שהו בו כ-100 אלף חיילים אמריקנים.
רוסיה מרוצה ממהלכי הנסיגה האמריקנים, היא מעריכה כי הנשיא ביידן יבצע גם נסיגה או פריסה מחדש של כוחות צבא ארה”ב בסוריה והיא מנסה לנצל זאת כדי לטרוף את הקלפים מחדש ולהביא להפסקת ההפצצות האוויריות של ישראל בשטח סוריה.
מכה לאירן
מסתבר שממשל ביידן מבין היטב את המשמעות של נסיגה מוחלטת של כל כוחות צבא ארה”ב מעירק, הממשל לא מתכוון למסור את עירק על מגש של כסף לאירן אשר נוקטת סחבת בשיחות הגרעין בוינה ובינתיים שואטת לעבר הפיכתה ל”מדינת סף” גרעינית.
ההסכם החדש בין הנשיא ביידן לבין ראש ממשלת עירק כאט’מי על סיום הפעילות המבצעית של צבא ארה”ב בעירק בסוף השנה מהווה את סיום הדיאלוג האסטרטגי בין 2 המדינות שהחל עוד בתקופתו של הנשיא טראמפ ונערך ב-4 סבבים. שני הצדדים נכנסים לשלב חדש של תיאום צבאי, בפועל לא ישתנה שום דבר וזו מכה לאירן שקיוותה לנסיגה מלאה של צבא ארה”ב מעירק.
האירנים מתרצים את הכישלון בכך שהופעלו לחצים כבדים על הנשיא ביידן מצד הקונגרס, אולם אירן והמליציות שלה בעירק לא יעברו על כך בשתיקה, הן רואות בכך התחכמות והונאה ועקיפה של החלטת הפרלמנט העירקי על נסיגה מלאה לאלתר של כל הכוחות הזרים מעירק.
המליציות השיעיות הפרו אירניות בעירק צפויות להמשיך בהתקפות על מטרות אמריקניות בעירק ואף להסלימן כאילו שום דבר לא השתנה. הדבר יהווה אתגר לממשל ביידן שכבר תקף פעמיים בסיסים של המליציות הפרו אירניות בגבול סוריה עירק כדי להעביר מסר לטהרן להפסיק את ההתקפות על מטרות אמריקניות בעירק.
הנקודה החשובה היא שארה”ב איננה מוותרת, למרות כל הספינים שהופצו באמצעי התקשורת, על נוכחותה הצבאית בעירק ועל השליטה המלאה שלה במרחב האווירי העירקי, האמריקנים מנסים ליצור את הרושם כי צבא ארה”ב יעסוק בפעילות הדרכה בלבד כדי להביא להפסק ההתקפות עליו אבל האירנים אינם קונים את הסיפור החדש.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.