Ziwe Fumudoh Has Based Career on Making White Interview Subjects Uncomfortable*

<--

Hun er ikke er redd for å sette rasisme på dagsordenen. En ny generasjon talkshowverter velger en politisk og polariserende stil heller enn å fri til hele USA.

– Jeg går ikke inn for å være kontroversiell, men målet er å bruke plattformen min til å snakke om tankevekkende og iblant ubehagelige ting, forteller Ziwe Fumudoh under en pressekonferanse på Zoom.

Talkshowet hennes «Ziwe» hadde premiere på kanalen Showtime i mai. Nå sendes det også i Norge. Som sitt store idol Oprah foretrekker Ziwe at offentligheten er på fornavn med henne. Men der slutter også likhetene.

For mens Oprah var inkluderende og stort sett snakket om ufarlige eller oppbyggelige temaer, er Ziwe polariserende og drøy.

Hun er ikke interessert i å gråte med gjestene sine eller møte dem med empatisk nysgjerrighet. I stedet er hun en kløpper til å skape klein stemning med sine revolverintervjuer.

Dukket opp via Youtube og Instagram

Ziwe slo igjennom da hun i 2020 flyttet det tre år gamle Youtube-showet sitt «Baited with Ziwe» over til Instagram Live. Konseptet gikk ut på å stille tidvis ubehagelige spørsmål om rase og fordommer, til stort sett hvite intervjuobjekter:

«Anser du deg selv som talsperson for hvit feminisme?»

«Har familien din eid slaver?»

I perioden etter drapet på George Floyd, da rasismedebatten for alvor preget den amerikanske offentligheten, ble Ziwes show plutselig veldig aktuelt og populært. Den ferske talkshowverten gikk bevisst etter gjester som var omstridt i sosiale medier.

Kjente mennesker som allerede hadde trampet i rasisme-klaveret, og som stilte opp i håp om å renvaske seg.

Det gikk sjelden bra. Det fikk kjendiskokk og New York Times-spaltist Alison Roman erfare. Hun hadde fått kritikk for å ha kalt kjendisene og minoritetskvinnene Chrissy Teigen og Marie Kondo for sell-outs. Under Ziwe-intervjuet slet Roman med å ramse opp fem kjente asiater, og hun svarte klønete på spørsmål om hvor mange svarte venner hun hadde.

Seansen ble en viral hit som bidro til at Ziwe tok steget fra sosiale medier til mainstreamen.

– Jeg føler at vi er inne ny talkshow-renessanse, sier Ziwe.

Fakta

Ziwe

Amerikansk komiker, talkshowvert og skuespiller.

Født i februar 1992.

Datter av nigerianske immigranter, som flyktet fra borgerkrigen i hjemlandet.

Studerte afroamerikansk historie, journalistikk og poesi ved universitetet Northwestern.

Startet sin karriere som lærling hos humorkanalen Comedy Central, hvor hun fikk jobbe med show som «The Colbert Report» og «The Daily Show».

Har også bakgrunn som skribent for satirenettstedet The Onion, og har vært manusforfatter for talkshowet «Desus & Mero».

Fikk sitt eget talkshow av kanalen Showtime etter å ha gjort stor suksess på sosiale medier med sitt satireshow «Baited with Ziwe» som handlet om rasisme.

Serien «Ziwe» vises på norske Paramount + nå.

En ny generasjon TV-verter

Ziwe er langt fra den første svarte talkshowverten på amerikanske skjermer. Oprah er selvsagt det beste eksempelet. Men utover 80-, 90- og 00-tallet satte også stjerner som Arsenio Hall, Wendy Williams, Steve Harvey, Tyra Banks og Montel Williams preg på talkshow-sjangeren.

I likhet med Oprah hendte det at de snakket om rasisme, men ikke så mye at det ble plagsomt for mer konservative seere. På den tiden var det meningen at talkshowvertene skulle være nøytrale. Det vakte derfor oppsikt da Montel Williams mistet besinnelsen under et intervju med en gruppe selverklærte hvite rasister i 1992.

– Jeg kunne ønske jeg hadde greid å stille dem til veggs uten å la følelsene ta overhånd, sa han til The Washington Post den gangen.

Slike hensyn tar ikke den nye generasjonen svarte talkshowverter. De er gjerne både politisk og personlig engasjert. Komikeren Amber Ruffin tok nylig til tårene da hun snakket om frikjennelsen av Kyle Rittenhouse på sitt talkshow. The Daily Show-ankeret Trevor Noah holdt en følelsesladd appell i 2017, etter at to politimenn unngikk straff for å ha skutt afroamerikanske Philando Castile.

Får kritikk for intervjustilen

For Ziwe er det en selvfølge å gjøre betente minoritetsspørsmålet i USA til hovedfokus.

– I det amerikanske samfunnet finnes det en interessant kontrast mellom genuine fremskritt og hykleri fra skaprasister som gjerne vil fremstå som progressive. Jeg elsker å analysere denne tendensen, forklarer hun.

I de seks episodene hun har laget til nå, tar hun opp flere temaer med rot i rasemotsetninger. Det første programmet er et oppgjør med hvite kvinner som stemte på Trump.

Ikke alle mener at dette opphenget i motsetninger mellom ulike etniske grupper er særlig konstruktivt. I The New Yorker fikk Ziwe i sommer kjeft av en svart kritiker som skrev at «hun er fanget i en endeløs dans med hvithet».

Det finnes ikke noe riktig svar når Ziwe krever at en hvit gjest skal ramse opp fem afroamerikanere, skrev Doreen St. Félix. Fordi Ziwe stiller egentlig ikke spørsmål, mente kritikeren. I stedet skaper hun en intervjusituasjon hvor poenget ikke er å lytte til gjesten, men å ydmyke og dumme ut ham eller henne.

Påvirker egne idoler

Til tross for slike kritikker er Ziwe blitt en medieyndling. Nylig dukket hun opp i hitserien «Succession», hvor hun spilte en fiktiv versjon av seg selv. Neste år gir hun ut sin første bok.

At talkshowverter i dag kan være politisk engasjerte, har også smittet over på de gamle idolene deres. Oprah er for eksempel blitt langt mer frittalende. I fjor produserte hun en serie nye talkshow for Apple TV +, hvor hun diskuterte rasisme i USA.

– Jeg er utrolig takknemlig for denne utviklingen fordi det har gitt meg mulighet til å få mitt eget program. Dette er en spennende æra for talkshowverter, avslutter Ziwe.

«Ziwe» hadde premiere på norske Paramount+ 1. desember.

About this publication