Haikalat kiertävät jo Donald Trumpia
Trumpin uusi presidenttikampanja on alkanut kehnosti. Republikaanien tappio Georgian uusintavaalissa oli uusin kylmä suihku entiselle presidentille.
Georgian senaattorivaali tarjosi lisää kylmää vettä entisen presidentin Donald Trumpin syksyyn. Trumpin tukema ehdokas Herschel Walker hävisi vaalin uusintakierroksen demokraatti Raphael Warnockille. Tulos oli odotettu, sillä Walker oli kehno ehdokas, jolta löytyi kampanjan aikana kolme salalasta ja pari tyttöystävää, joiden abortin hänen väitettiin maksaneen – ei paras keino vedota konservatiiveihin.
Uusintavaali huipensi demokraattien kannalta odotettua paremmin sujuneet marraskuun välivaalit, joissa puolue kärsi niukan tappion kongressin edustajainhuoneessa, mutta venyi senaatissa torjuntavoittoon. Vaikean taloustilanteen keskellä tulos oli demokraateille erinomainen. Monet republikaanit syyttivät tuloksesta Trumpia, joka oli ajanut puolueen ehdokkaiksi omia tukijoitaan.
Georgialaisäänestäjien avulla demokraatit saivat senaatissa enemmistön paikkajakaumalla 51–49. Kaksi viime vuotta senaatti on jakautunut puolueiden kesken tasan paikoin 50–50. Se on taannut republikaaneille paljon vaikutusvaltaa, vaikka ratkaisevan äänen onkin antanut demokraattien puolesta varapresidentti Kamala Harris.
Hyvä vaalitulos on antanut uutta virtaa myös juuri 80 vuotta täyttäneelle presidentti Joe Bidenille. Hänen odotetaan julkistavan oman presidenttiehdokkuutensa pian joulun jälkeen.
Trump ilmoittautui ehdokkaaksi kolme viikkoa sitten, mutta sen jälkeen kaikki on mennyt häneltä pieleen. Marraskuun lopulla Trump herätti tyrmistystä tapaamalla lounaalla rap-muusikko Yen – entisen Kanye Westin – sekä äärioikeistolaisen juutalaisvihaajan Nick Fuentesin. Lounaan jälkeen Ye hehkutti julkisesti arvostavansa Adolf Hitleriä.
Trumpin ongelma on, että monet hänen vannoutuneimmat tukijansa ovat äärioikeistolaisia kiihkoilijoita, jotka ottivat tosissaan Trumpin vihjeet suorasta toiminnasta vallan saamiseksi. Tämä joukko katsoo, että Trump on pettänyt omansa, koska hän ei ole tukenut tarpeeksi esimerkiksi tuomiolle joutuneita kongressin valtaajia.
Trump yritti paikkailla välejään tähän joukkoon kirjoittamalla omaan Truth Social -viestipalveluunsa viestin, jonka mukaan vuoden 2020 ”vaalihuijauksen” korjaamiseksi voidaan panna syrjään kaikki säännöt, perustuslakikin. Se tuli yllätyksenä republikaanipuolueelle, joka aikoo aloittaa kautensa edustajainhuoneessa lukemalla perustuslain ääneen.
Monet republikaanit ovat arvostelleet Trumpia ottamatta kuitenkaan suoraan kantaa tämän vuoden 2024 presidenttiehdokkuuteen. Se johtuu pelosta ja toivosta: pelosta, että Trump yllyttää tukijansa arvostelijoiden kimppuun ja toivosta, että hän on kaatumassa omia aikojaan. Siltä myös näyttää, sillä lisää vauhtia alamäki on saanut tuomioistuimista.
Pitkä oikeustaistelu päättyi, kun korkein oikeus ei estänyt kongressia hankkimasta verottajalta Trumpin presidenttikauden verotietoja. New Yorkin osavaltion korkein oikeus puolestaan totesi Trumpin perheyhtiön syylliseksi veropetokseen, sillä yhtiö oli jakanut johtajilleen muun muassa auto- ja asuntoetuja ohi verotuksen. Tuomio voi johtaa oikeusjuttuihin myös Trumpia itseään vastaan.
Eri puolilta satelevat iskut kertovat siitä, että Trump on menettämässä otteensa, mutta luultavasti myös siitä, että haikalat ovat haistaneet veren ja alkaneet kiertää kehää entisen presidentin ympärillä. Haita riittää myös Trumpin omassa puolueessa, jossa moni toivoo republikaanien painajaisen päättyvän ja puolueen palaavan yhden miehen kultista normaaliin päiväjärjestykseen.
Trumpin ykköshaastajaksi republikaaneissa noussut Floridan kuvernööri Ron DeSantis on pysytellyt sivussa, eikä ole mennyt väliin, kun Trump on kaivanut itseään yhä syvempään kuoppaan.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.