Discover What the World Thinks of U.S.

Wanting To Frame Journalists: Sad Excess of Trump’s Media War

[Trump] has managed to erect a sinister hall of mirrors in which the truth can hardly be distinguished from fabrications and lies.

<--

De poging The Washington Post in de val te lokken, is een uitwas van Trumps oorlog tegen de media.

Project Veritas, Project Waarheid, heet de conservatieve organisatie die vermoedelijk achter een poging zat om de Amerikaanse krant The Washington Post in een valstrik te lokken. De organisatie hoopte de krant een nepverhaal aan te smeren om daarmee de reputatie van het blad te ondermijnen.

De operatie draaide om een vrouw die zich bij de krant aanmeldde als slachtoffer van Roy Moore, de oerconservatieve Republikein die in opspraak is gekomen wegens zijn vroegere contacten met tienermeisjes. Als 15-jarige zou zij een seksuele relatie met Moore hebben gehad en zou ze zelfs abortus hebben laten plegen.

Na onderzoek van de krant bleek dat er niets van het verhaal klopte en dat de vrouw een Trump-aanhanger is die hoogstwaarschijnlijk voor Project Veritas werkte. Doel was de geloofwaardigheid van de krant en daarmee de aantijgingen tegen Moore in twijfel te trekken.

Eerder hadden zich al mensen uitgegeven voor verslaggevers van The Washington Post die een beloning uitloofden voor belastend materiaal over de Republikeinse kandidaat-senator uit Alabama.

De poging The Washington Post in de val te lokken is een nieuw dieptepunt in de oorlog tegen wat president Trump de 'nepmedia' noemt. Dag in dag uit trekt Trump ten strijde tegen ieder medium dat het waagt vraagtekens te plaatsen bij zijn verdiensten. Kort na zijn aantreden als president noemde hij The New York Times, CBS, ABC en CNN zelfs 'vijanden van het Amerikaanse volk', een uitspraak die een echo leek uit een duister verleden.

Maandag nog viel Trump op Twitter CNN aan als een 'belangrijke bron van (Nep)nieuws' die 'ons Land slecht vertegenwoordigt tegenover de WERELD'. Kennelijk moet hij er nog aan worden herinnerd dat de Amerikaanse media er niet zijn om de Verenigde Staten of - in zijn geval nog belangrijker - de president te vertegenwoordigen.

Maar het is hem na maanden van verdachtmakingen aan het adres van de pers wel gelukt een sinister spiegelpaleis op te trekken waarin de waarheid nauwelijks meer te onderscheiden valt van verzinsels en leugens. Om met Trumps woorden te spreken: TREURIG!Leave a comment