Real Estate Rescue Package Set For Only a Short Term Relief

<--

Bokrispaket lindrar tillfälligt

Uppdaterad 2008-07-14 17:11

Krispaketet som USA:s regering tagit fram för att rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac kan på sin höjd “badda pannan på en kokande febrig amerikansk finansmarknad”, enligt en svensk finansanalytiker.USA:s finansdepartement utlovade i söndags omfattande åtgärder för att rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac och återupprätta investerarnas förtroende för de båda, som tillsammans garanterar värden motsvarande ofattbara 5,2 biljoner dollar eller nästan halva USA:s bolånemarknad.

Bolånejättarna var på fallrepet när börsen stängde i fredags. Centralbanken (Federal Reserve) står därför redo att låna ut stora summor och finansdepartementet säger sig berett att köpa andelar i instituten.

“(Deras) fortsatta styrka är viktig för att behålla förtroendet för, och stabiliteten i, vårt finansiella system och i våra finansmarknader, sade finansminister Henry Paulson i ett uttalande.

Kongressen förväntas godkänna åtgärdspaketet senare i veckan.

Räddningsplanen verkade på måndagen lugna marknaden. Den amerikanska dollarn steg från en rekordlåg nivå gentemot andra valutor, och värdet på aktier i Fannie Mae och Freddie Mac steg.

Men omvärldens oro för den amerikanska finansmarknaden är ännu stor.

“Amerikanska regeringens krispaket kan badda pannan men inte bota febern”, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreuax Nordic, till TT.

Krisens epicentrum ligger i den amerikanska fastighetsbranschen som på senare år haft en byggboom utan like.

Utbudet på fastigheter överskrider med råge efterfrågan, och det innebär prisfall på bostäder som gör att bolåneinstituten dras med gigantiska kreditunderskott.

Banker och låneinstitut parerar skenande kreditförluster genom att höja boräntorna.

Bara de senaste kvartalet har 700.000 amerikanska familjer fått gå från sina hem på grund av räntekostnaderna, och husen tvångsförsäljs till rekordlåga priser.

“På en husaktion i USA nyligen, där 1.000 hus skulle bort på en gång, såldes hus med ursprungspris på mellan 300.000 och 500.000 dollar till priser mellan 1.000 och 49.000 dollar, berättar Rodney Alfvén.

Enligt analytikern har svenska banker skött sig bättre än internationella kollegor, och inte gett ut krediter alltför lättvindigt.

“Det finns ingen överhängande risk att det kommer att saknas kapital i svenska banker”, säger Alfvén.

http://di.se/

About this publication