There’s No Such Thing as the Obama Doctrine

Published in Star
(Turkey) on 9 July 2011
by Ferid Zekeriya (link to originallink to original)
Translated from by Omural Ates. Edited by Jennifer Pietropaoli.
Every few months, commentators find a new grand strategy that regenerates Barack Obama. First he was an anti-war candidate; the beginning of the Democratic primary election had a lot to do with his early and shrewd opposition to the Iraq War. Even some right-wingers, including Robert Kagan, pointed out that he was an interventionist regarding Afghanistan and certain other issues. Some criticized his multi-faceted approach, which offered dialogues with Iran, Russia and China, as a being biased. More recently, Daniel Drezner claimed that the new strategy was a "counter attack" by analyzing the determined negotiation attempts with countries under the threat of China.

So what is the Obama Doctrine? In fact, the question itself is confusing. Doctrinal approach to foreign policy is no longer very plausible. All but one of America's foreign policy "doctrines" were formulated when the United States' policy toward a single nation, the Soviet Union, dominated the entire U.S. strategy. This policy became the defining feature of global relations due to the bipolar world formulated during the Cold War. (The Monroe Doctrine is an exception.) In today's multi-polar, multi-layered world, none of America's foreign policy is based on a central foundation. While other regions need to implement unique approaches, the policy seems to be getting more variable and inconsistent.

However, Obama had a different worldview and a thoughtful attitude about international relations. His opinions seemed to be direct and consistent. Since the beginning of the presidential campaign, he said that he thinks that the main argument of American foreign politics lies "between ideology and realism" and positioned himself accordingly. When he gave an interview with David Brooks in May 2008 he said, "I have enormous sympathy for the foreign policy of George H. W. Bush." He repeated his admiration once again when he gave an interview on CNN in 2008. However, he also praised Harry Truman, Dean Acheson and George Kennan for being masters of foreign politics. Rahm Emanuel when he was chief of staff in the White House, told The New York Times in April of 2010, "if you had to put him in a category, he’s probably more realpolitik, like Bush 41."

Commentators said many things about his reaction to the Arab Spring, especially his May 19 speech, in which he pointed out why American support is necessary for the development of democracy in the region. All former U.S. presidents have supported democracy and they should continue to do so. The real question is: Should this support consist of active enforcement, particularly by the military, to bring down the undemocratic regimes? At this point, you can see that pragmatism is behind rhetoric. When members of the Obama administration were caught off guard by the protests in Tunisia and Egypt, which had surprised their leaders and people as well, they saw that the protests in Egypt would be successful and they chose not to oppose what was inevitable. Ronald Reagan took two years to oppose Ferdinand Marcos. It took just two weeks for Obama to call for Hosni Mubarak to resign.

The fashionable criticism now is that Obama doesn't have a coherent policy on the Arab Spring. But should he have one? America's ability to affect and change the situations in Tunisia, Egypt, Syria and Saudi Arabia contain multiple variables. Let's talk about Saudi Arabia, a country where the United States' interests and values clash most severely. If the U.S. began to pressure the Riyadh regime to change and supported the major protests, it would mean supporting instability in the Saudi Kingdom, and oil prices would rise. The U.S. and most other developed countries would be weakened. In the mean time, legitimate power and the rich Saudi regime could probably afford it, but they would have the hatred of all of Washington. So what exactly does more a "stable" Middle East policy achieve?

The Libyan administration encountered a humanitarian crisis and Moammar Gadhafi’s opposition called for the Arab Union, the United Nations and certain European allies to call for an international intervention. The opposition in Libya found a way to get their multinational intervention; however, they were limited to disciplinary intervention. Syria is different because the regime is under the control of a stricter and more powerful administration. It is useful to mention that some commentators wanted Obama to spell out a resignation option for Bashar al-Assad, and also criticized him for his call to encourage Gadhafi to step down in Libya. Perhaps they want us to go war with Syria as well, which would put us in a war with four countries.

In all of these situations, what determines the policy of the administration is the intense balancing of cost and benefits. Ever since Versailles, Vietnam and Iraq, declaring single doctrine policies has called for great commitment, great financial cost and enormous expenses in modern American politics. We have just ended a decade in which rhetoric and numerous interventions took place, and we are still paying for it. So far, Congress has spent more than $1.3 trillion, not to mention the incredible value of lost human life. In this case, a foreign policy that is strategic and self-sufficient, when necessary, is proper and reasonable.


Ferid ZEKERİYA fzekeriya@stargazete.com
‘Obama doktrini’ diye bir şey yok


9 Temmuz 2011 Cumartesi



Bir kaç ayda bir, yorumcular Barack Obama’yı diriltecek yeni bir büyük strateji buluyorlar. Önce savaş karşıtı adaydı, Demokratik ön seçimlerde yükselişinin Irak Savaşı’na erken ve dirayetli muhalefeti ile çok ilgisi vardı. Fakat Robert Kagan dahil bazı sağcılar bile, örneğin Afganistan gibi diğer konularda müdahaleci olduğuna işaret ettiler. Bazıları İran’dan Rusya ve Çin’e tüm gelenlere bağlantı tekliflerine işaret ederek onun çok taraflılığını eleştirdiler. Daha yakın zamanda, Çin tehdidi altında olan Asya ülkelerine azimle uzanmasına bakarak, Daniel Drezner yeni büyük stratejinin “karşı vuruş” olduğu sonucuna vardı.
***

Öyleyse Obama Doktrini nedir?

Gerçekte, arayışın kendisi yanlış yola saptırılmış. Dış politikaya öğretisel yaklaşım artık o kadar da akla yatkın değil. Biri dışında her Amerikan dış politika “doktrini”, Amerika’nın tek bir ülkeye, Sovyetler Birliği’ne yönelik politikası tüm ABD stratejisine hükmettiği ve küresel ilişkilerin belirleyici özelliği olduğu zaman, iki kutuplu bir dünya için Soğuk Savaş sırasında formülize edildi. (Monroe doktrini istisnadır.) Bugünün çok kutuplu, çok katmanlı dünyasında, tüm Amerikan dış politikasının dayandığı bir merkezi dayanak yok. Bölgeler başka yerlerde uygulamaya geçirilemeyecek yaklaşımlara gereksinim duyarken, politika yapmak daha değişken ve tutarsız görünüyor.

Obama ise bir şekilde bir dünya görüşüne, uluslararası ilişkilere iyi düşünülmüş bir yaklaşıma sahip. Görüşleri dolaysız ve tutarlı olageldi. Başkanlık kampanyasının ilk günlerinden itibaren Amerikan dış politikasındaki temel tartışmanın “ideoloji ve gerçekçilik arasında” olduğunu gördüğünü söyledi ve kendini doğrudan bir tarafta konumlandırdı. 2008 Mayıs’ında David Brooks ile gerçekleştirdiği bir röportajında “George H.W. Bush’un dış politikasına inanılmaz sempati duyuyorum” diye anlatmıştı. Benimle 2008’de CNN’de gerçekleştirdiği bir başka röportajda bu hayranlığını yeniden dile getirdi fakat çetin uluslararasıcılıkları sebebiyle Harry Truman, Dean Acheson ve George Kennan’ı da övdü. O zamanın Beyaz Saray Kadro Başkanı Rahm Emanuel Nisan 2010’da New York Times’a “Onu bir kategoriye koymanız gerekseydi, büyük ihtimalle Bush 41 gibi daha gerçekçi politikacı.”

Yorumcular Obama’nın Arap Baharı’na tepkisinden çok şey çıkarttılar. Özellikle bölgede demokrasi için Amerikan desteğinin geniş bir politikasının çerçevesini çizdiği 19 Mayıs konuşmasından... Tüm Amerikan başkanları demokrasinin yayılmasını desteklemişlerdir ve desteklemelidirler. Gerçek soru şu: Bu destek demokratik olmayan rejimleri devirmek için aktif önlemler, özellikle askeri güç içermeli mi? Bu noktada, retoriğin altında yine pragmatizmi iş başında görebilirsiniz. Tunus ve Mısır’daki olaylar tarafından -bu ülkelerin liderleri dahil neredeyse herkes gibi- gafil avlanınca, Obama yönetimi Mısır’daki protestoların başarılı olacağını gördü ve kaçınılmaz olana karşı çıkmadı. Ronald Reagan’ın Ferdinand Marcos’a karşı dönmesi iki yıl almıştı. Hüsnü Mübarek’e istifa çağrısı yapmaksa Obama’nın iki haftasını aldı.

Revaçta olan eleştiri Obama’nın Arap Baharı’na karşı tutarlı bir politikası olmaması. Ama olmalı mı? Tunus, Mısır, Libya, Suriye ve Suudi Arabistan’daki durumlar ve bu ülkelerdeki olayları etkileme kapasitelerimiz arasında çok büyük farklar var. Örneğin, Amerika’nın çıkar ve değerlerinin en sert biçimde birbiri ile çatıştığı Suudi Arabistan’ı ele alalım. Eğer yönetim Riyad’da rejim değişikliği için sıkıştırmaya başlamış olsa ve krallıkta büyük ölçekli protestoları ve dolayısıyla istikrarsızlığı destekleseydi, petrolün fiyatı aniden fırlardı. ABD ve gelişmiş dünyanın büyük bölümü neredeyse kesinlikle ikinci bir gerileme dönemine girerdi. Bu esnada, meşru olan, güç ve harcadığı çok fazla paraya sahip Suudi rejimi buna dayanırdı; fakat Washington’a öfke duyuyor olurdu. Daha “tutarlı” bir Ortadoğu politikası tam olarak neyi başarırdı?

***

Libya’da yönetim potansiyel bir insani krizle yüz yüze geldi ve ülkedeki Muammer Kaddafi muhalefeti, Arap Birliği, Birleşmiş Milletler ve kilit Avrupalı müttefikler uluslararası harekat için çağrıda bulundu. Çok taraflı bir müdahaleye dahil olmanın yolunu buldu ancak bunu sınırlı tutmak konusunda disiplinli davrandı. Suriye ise daha sıkı ve şiddetli biçimde kontrolde olan rejimi sebebiyle farklı. Ve bir yandan Başkan Obama’nın Başkan Beşar el Esad’ın istifa etmesi tercihini dile getirmesini isterken, Obama’nın bunu söylemesini isteyen eleştirmenlerin, onu aynı zamanda bunu gerçekleştirmek için imkanları olmadığı halde Kaddafi’nin ekarte edilmesi için çağrıda bulunduğu için eleştirdiğini de belirtmekte yarar var. Ve belki de Suriye’ye de müdahale etmemizi istiyorlar ki bu savaş sayımızı dörde çıkarırdı.

Tüm bu durumlarda, yönetimin politikasını belirleyen, maliyet ve faydanın dikkatli biçimde hesaplanmasıdır. Versailles’dan Vietnam ve Irak’a modern Amerikan politikasının büyük baştan çıkaranı, daha sonra büyük taahhüt ve maliyet yaratacak büyük açıklamalar -ilan doktrinleri- yapmak oldu. Böyle bir retorik ve müdahalelerin olduğu bir on yılı bitiriyoruz ve hala bunun bedelini ödüyoruz: Şu ana dek Kongre tarafından el konmuş 1.3 trilyon dolardan fazla para, insan yaşamı için inanılmaz bedelinden bahsetmiyorum bile. Bu çerçevede, stratejik olarak kendini dizginlemeyi vurgulayan bir dış politika uygun ve akılcıdır.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Germany: Big Tech Wants a Say in EU Law: More Might for the Mighty

United Kingdom: We’re Becoming Inured to Trump’s Outbursts – But When He Goes Quiet, We Need To Be Worried

Germany: Trump’s Disappointment Will Have No Adverse Consequences for Putin*

             

Spain: Global Aid without the US

Topics

India: Peace Nobel for Trump: It’s Too Long a Stretch

Ecuador: Monsters in Florida

Austria: It’s High Time Europe Lost Patience with Elon Musk

Singapore: The US May Win Some Trade Battles in Southeast Asia but Lose the War

Ethiopia: ‘Trump Guitars’ Made in China: Strumming a Tariff Tune

Egypt: The B-2 Gamble: How Israel Is Rewriting Middle East Power Politics

China: 3 Insights from ‘Trade War Truce’ between US and China

United Kingdom: We’re Becoming Inured to Trump’s Outbursts – But When He Goes Quiet, We Need To Be Worried

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?