With the crisis in Yemen, another link has been added to the chain of challenging tasks and tough times the Obama Administration has been going through in the Middle East. By gathering most other Arab countries to its side, Saudi Arabia launched an airstrike against Houthi forces that are advancing in Yemen. This situation brought new questions about the United States’ policy in the region. After this period, a process will be waiting for the U.S. to make challenging decisions about its relations with the countries in the region. These decisions might determine not only the future of the region but also of the U.S. in the region. Not too long ago, just six months, President Obama was making an example of the U.S. war on terror in Yemen and how it would be successful against groups like the Islamic State in the region. After just six months, last week the U.S. started withdrawing its Special Forces stationed in the country; while doing that, its most important unmanned air force base in Yemen, al-Annad, was seized by Houthi forces. Since drone strikes were the backbone of the U.S. anti-terror strategy in Yemen, that struck a serious blow to its anti-terrorism forces at a point where Yemen has been dragging into a civil war and al-Qaida’s Arabian Peninsula forces have been growing stronger.
However, the issue also has a few different dimensions that go beyond the war on terrorism. First of all, Iran backed the Houthi’s attempt to seize one of the important geopolitical zones, and the U.S.' inert attitude to the situation until it got to this point is causing a serious loss of confidence in its relations with the countries in the region.
Iran’s Role in the Region
Even though the U.S. provides intelligence support to the operation, until now its passive role against Iran backed the group’s military interventions in Syria and Iraq, and Tehran's destabilizing direct political role in both countries has been bothering the other countries in the region for a long time. During this process, no country has directly intervened in Syria and Iraq as much as Iran, and no other country’s intelligence chiefs have become an Instagram star. Even though the most direct and high level interventions in the region have been carried out by Iran, Qasem Soleimani and his military forces have been acknowledged by the U.S. as if he were a commander in Syria and a local liberator in Iraq. These kinds of actions have been ignored constantly due to the ongoing nuclear negotiations. Iran and its proxies have tried to exploit this tolerance to the full extent. Although it has activated all sectarian nerves in the region, instead of Iran, some countries like Turkey have been blamed with sectarianism by some parts of society in the U.S.
At the point we have reached, ongoing events in Yemen especially reveal that from now on it will be difficult for both Iran and the U.S. to maintain this policy. If the U.S. wants to draw a conclusion from the situation in Yemen, this should be that the country is being dragged into sectarian civil war with the support Iran is giving to the rebels. For this reason, starting with the plan prepared for fighting the Islamic State group in Iraq and Syria based on Yemen's fight against terrorism, all the strategies that will jeopardize the stability in the region for the sake of Iran's increased influence should be reviewed urgently. While this is being done, it should also be remembered that the tolerance that has been shown in order to resolve the nuclear program issue is another kind of radioactivity that will bring a lot of sectarian fault lines and proxy wars into the region in the long run.
ABD dış politikasına Ortadoğu’da son uyarı: Yemen
Obama yönetiminin Ortadoğu ile ilgili yaşamakta olduğu zorlu günlere ve vermekte olduğu çetin imtihanlara Yemen'deki krizle yeni bir halka katıldı. Suudi Arabistan'ın diğer birçok Arap ülkesini de yanına alarak Yemen'de ilerlemekte olan Husi güçlerine başlattığı hava operasyonu ABD'nin bölge ile ilgili politikaları konusunda yeni soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Bundan sonraki dönemde ABD'yi bölgedeki ülkelerle ilişkilerde zorlu kararlar vermesi gereken bir süreç bekliyor. Bu kararlar hem bölgenin geleceğini hem de ABD'nin gelecekte bölgedeki yerini tayin edebilir.
Çok değil bundan altı ay önce Başkan Obama Yemen'de ABD'nin terörle mücadele konusunda geldiği durumu bölgedeki özellikle IŞİD'e karşı olarak verilecek mücadele stratejisinde örnek olarak gösteriyordu. Altı ay sonra gelinen noktada ABD geçtiğimiz hafta içinde ülkedeki özel harekat birimlerini alelacele geri çekerken Yemen'deki en önemli insansız hava sahası üssü olan el-Annad üssünü de Husilere kaptırdı. Bu durum drone saldırılarını Yemen'deki anti terör stratejisinin belkemiği yapmış ABD'nin özellikle Yemen'in iç savaşa sürüklendiği bir aşamada ve AQAP adıyla bilinen El Kaide'nin Arap Yarımadası kolunun güçlendiği bir süreçte ülkedeki terör karşıtı güçlerine ciddi bir darbe vurmuş oluyor.
Ancak meselenin teröre karşı mücadeleyi aşan birkaç farklı boyutu daha var. Öncelikle İran tarafından desteklenen Husilerin Yemen'de giriştiği kalkışma ve İran'ın da etkisiyle dünyadaki önemli jeopolitik noktalardan birini ele geçirme çabası ve durum bu noktaya gelene kadar ABD'nin göstermiş olduğu eylemsiz tavır ABD'nin bölgedeki diğer ülkelerle ilişkilerinde de ciddi bir güven bunalımının yolunu açıyor.
İran'ın bölgedeki rolü
Her ne kadar bu operasyona ABD istihbari destek sağlıyor olsa da şimdiye kadar Irak'ta ve Suriye'de İran tarafından desteklenen grupların giriştiği askeri müdahaleler ve bu iki ülkede Tahran'ın doğrudan oynadığı istikrarsızlaştırıcı siyasi rol karşısında ABD'nin sergilediği pasif tavır bölgedeki ülkeleri uzun bir süreden rahatsız etmekteydi. Bu süreçte Suriye ve Irak'a hiçbir ülke İran kadar doğrudan müdahalede bulunmadı; hiçbir başka ülkenin yüksek istihbarat şefleri bu ülkelerdeki çatışma alanlarında birer Instagram yıldızına dönüşmedi. Bölgeye yabancı savaşçı bakımından doğrudan ve en yüksek seviyede müdahaleler İran tarafından gerçekleşiyor olsa da ABD tarafından Kasım Süleymani ve askerleri Suriye'de sanki Suriyeli komutan ve Irak'ta yerel kurtarıcıymış gibi tanındılar. Sürdürülmekte olan nükleer program pazarlıkları sebebiyle İran'ın bu faaliyetleri devamlı olarak görmezden gelindi. İran ve de bölgedeki proxyleri bu müsamahalı tavrı sonuna kadar kullanmaya çalıştı. Bölgedeki tüm sekteryen sinirleri harekete geçirmesine rağmen İran yerine Türkiye gibi ülkeler ABD'deki bazı kesimler tarafından mezhepçilikle suçlandı.
Geldiğimiz noktada özellikle Yemen'de yaşanan gelişmeler artık hem İran'ın hem de ABD'nin bu politikayı sürdürmesinin zorlaşacağını ortaya koyuyor. Yemen'deki durumdan ABD yönetimi bir çıkarım yapmak istiyorsa bu, İran'ın kendine yakın milislere verdiği destek ile ülkenin mezhepsel bir iç savaşa sürükleniyor oluşu olmalıdır. Bu sebeple başta Yemen'deki teröre karşı mücadele örnek alınarak hazırlanan IŞİD ile Irak ve Suriye'de mücadele planı olmak üzere bölgede İran'ın etki alanını artırmak için bölgedeki istikrarı kurban etmesine imkan sağlayan tüm stratejilerin acilen gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu yapılırken nükleer program meselesini çözebilmek amacıyla şimdiye kadar takınılan bu müsamahalı tavrın bölgede karşılığının bölgeyi uzun bir süreçte mezhepsel fay hatlarının ve proxy savaşlarının merkezi haline getirecek farklı bir radyoaktivite olduğu akılda tutulmalı.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link
.
It is doubtful that the Trump administration faces a greater danger than that of dealing with the Jeffrey Epstein files, because this is a danger that grew from within.