Trump’s Peace Plan Is an Irresponsible PR Stunt

<--

Trumps fredsplan är ett oseriöst PR-jippo

Trumps fredsplan är inget seriöst försök att lösa Mellanösternkonflikten. EU måste protestera kraftfullt mot Israels planer på att annektera delar av den ockuperade Västbanken.

Palestinierna har länge trott att de hade världen emot sig; men det var ingenting mot dagens läge.

Under Trumps presidentskap har decennier av amerikansk utrikespolitik kastats överbord. USA har flyttat sin ambassad till Jerusalem, strypt allt ekonomiskt stöd till palestinierna, förklarat att de israeliska bosättningarna inte strider mot folkrätten och erkänt Israels suveränitet över de ockuperade Golanhöjderna.

Samtidigt har stödet i regionen eroderat för den palestinska saken. De sunniarabiska regimerna har numera Iran som sin fiende nummer ett, inte Israel. I kampen mot Iran är Israel snarare att betrakta som en allierad.

Inte ens EU orkar trycka på längre. Israels premiärminister Netanyahu har skickligt odlat en krets med lojala vänner i det forna Östeuropa, som lägger krokben för gemensamma initiativ.

Och i Israel självt har fredslägret blivit alltmer marginaliserat; ekonomin och säkerheten tycks ju fungera alldeles utmärkt utan en tvåstatslösning.

Tajmingen avslöjar syftet med Trumps fredsplan

Palestinierna förlorar med andra ord mark – både bildligt och bokstavligt – för varje dag som går. De bidrar dessutom själva i högsta grad till försvagningen – med ett Gaza som styrs av det islamistiska Hamas och ett Västbanken som inte har valt ny president sedan 2005 och parlament sedan 2006.

På söndag väntas det israeliska parlamentet, Knesset, rösta om att annektera delar av Västbanken. Det ligger i linje med Trumps så kallade fredsplan, som går ut på att Israel tar de områden landet anser sig behöva av olika skäl; resten får utgöra en palestinsk stat.

Det är ingen seriös fredsplan. Tajmingen avslöjar att det egentliga syftet är ett annat – att hjälpa två hårt ansatta ledare under ett valår. Israel går till nyval den 2 mars och den korruptionsanklagade Netanyahu får på detta sätt draghjälp av sin vän i Vita huset. Trump själv står inför riksrätt och kan i sin tur använda Netanyahus lovord i sin egen valkampanj inför presidentvalet den 3 november.

Trump gör pappersbollar av FN-resolutioner

Alla vet att palestinierna kommer att behöva ge upp heliga principer för att nå en fredsuppgörelse. Det finns exempelvis ingen realism i kravet på att palestinska flyktingar ska få rätt att återvända till Israel. En självklar utgångspunkt för en tvåstatslösning måste vara att Israel kan förbli en judisk stat och att dess legitima säkerhetskrav tillgodoses.

Men den sortens kompromisser bör vara ett resultat av förhandlingar mellan parterna, inte av att en amerikansk president bestämmer sig för att göra pappersbollar av FN-resolutioner. Om Israel kan rita om kartan som landet önskar är det rimligen fritt fram även för att andra stater att göra detsamma.

EU måste nu samla krafter och komma ut på banan. För mycket står på spel för att låta Trump ensam diktera villkoren i Mellanösternkonflikten.

About this publication