Turkey-U.S. Relations

Published in HaberTürk
(Turkey) on 6 October 2010
by Soli Özel (link to originallink to original)
Translated from by Esin Efe. Edited by Amy Wong.
In the American capital, Turkey is not one of the issues at the top of the agenda. The most important question in people’s minds about politics is the result of the mid-term elections. It is expected that the Democrats will lose the majority in the House of Representatives. This will make the administration’s job much more difficult from now on.

It is apparent that, behind the scenes, the administration is seriously considering the Turkish issue, and it is important to underline that, whether it is justifiable or not, Turkey has become an issue. However, this reconsideration and the attempt to understand Turkey’s internal dynamics are all being carried out in quite a negative atmosphere.

Turkey, which has been overlooked over the years, and especially the negative comments about the government have increasingly started to be accepted. Two breaking points led to this result: the deteriorating relations with Israel after the attack on the Mavi Marmara ship and voting against sanctions on Iraq.

There is a conflict of views on which of the topics is more important. According to some, the deteriorating relations with Israel, the exchanging of remarks and the effect of the powerful Israeli lobby lead to Turkey’s policies being interpreted in the worst possible perspective. Turkey’s vote against sanctions despite the president’s request over the phone is the most important reason for the negative perspective.

As Ali Aslan, the Zaman newspaper representative who is the most realistic commentator on developments in Washington regarding Turkey, points out, “the alliance that the U.S., Europe and Israel have formed against Iran resembles the Cold War era in some respects. There is a "You’re either with us or against us" air in Washington. This is important for Turkey.”

On top of this, where Turkey will stand is becoming an increasingly bigger concern for the Western world. These are the issues being discussed in the conference organized by the German Marshall Fund, the Swedish Ministry of Foreign Affairs and TÜSIAD as part of a three-year program. As stated by a European who attended the conference, there is the lowest level of confidence in Turkey’s relations with the U.S. and the E.U. The sides are interpreting each other’s actions through very narrow perspectives. The American side especially shows very limited tolerance of any policies based on logic outside its own perspective.

The result of this can be found in the harshness toward Turkey coming from think tanks and Congress. Like a Turkish official said, it is necessary to “start over” in E.U.-Turkey and U.S.-Turkey relations, just like it was done with U.S.-Russia relations. The first condition to be able to do this is for both sides to understand each other's positions better.

Without a doubt, there is uneasiness on the American side about not being able to find automatic support for its policies. Especially on the Palestine-Israel issue, they are not open to alternative points of view. On the other hand, Turkey is not always able to balance following policies that match its own political interests with its responsibilities to its alliance.

Despite everything, the American administration is doing work in all areas regarding what kind of a framework it should adapt in its long-term relationship with Turkey. As an official stated, Turkey is seen as a “pivot” country in all three scenarios regarding relations between the Western alliance and Asia, especially China.

This effort is important, of course, but all three sides have a responsibility both to make their positions clearer and to amend their comments on each other. For Turkey, this also means considering what kind of a place and responsibility it wants to assume in the Western alliance.


AMERİKAN başkentinde, Türkiye gündemin ön sıralarını işgal eden bir konu değil. Siyasetle alakalı insanların aklındaki en önemli soru kasım ayının başında yapılacak seçimlerin sonuçları. Demokratların Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu kaybetmeleri bekleniyor. Bu da yönetimin bundan sonraki işini çok zorlaştıracak.

Arka planda ise Türkiye meselesinin, ve sanırım burada haklı ya da haksız Türkiye’nin bir mesele haline geldiğinin altını çizmek lazım, yönetimde ciddi şekilde düşünülmekte olduğu anlaşılıyor. Ancak bu yeniden değerlendirme ve Türkiye’nin iç dinamiklerini anlama çabaları gayet olumsuz bir havada gerçekleşiyor.
Bundan önceki yıllarda kulak arkası edilen Türkiye, daha doğrusu iktidar hakkındaki olumsuz yorumlar, giderek daha fazla kabul görülmeye başlamış. İki kırılma noktası bu sonuca yol açtı. Mavi Marmara saldırısının ardından İsrail ile ilişkilerin giderek daha fazla bozulması ve İran’a yönelik ambargo oylamasında verilen hayır oyu.
Hangi konunun daha önemli olduğu konusunda ise görüş ayrılığı var. Bazılarına göre İsrail ilişkilerindeki kötüleşme, karşılıklı atışma, güçlü İsrail lobisinin de etkisiyle Türkiye’nin pozisyonlarının olabilecek en kötü perspektiften yorumlanmasına yol açıyor. Başkan’ın telefondaki ricasına rağmen Türkiye’nin hayır oyu vermesi olumsuz perspektifin en önemli nedeni.

Amerikan başkentinde Türkiye hakkındaki gelişmeleri en gerçekçi şekilde yorumlayan Zaman Gazetesi temsilcisi Ali Aslan’ın da vurguladığı gibi “ABD-Avrupaİsrail’in İran’a karşı kurduğu ittifak bazı açılardan Soğuk Savaş dönemini andırıyor. Washington’da ya bizimlesin ya da bize karşı halet-i ruhiyesi hâkim. Bu durum, Türkiye’yi de yakından ilgilendiriyor.”
Üstelik Türkiye’nin nerede duracağı Batı dünyası açısından giderek daha fazla önem kazanıyor.
German Marshall Fund, İsveç Dışişleri Bakanlığı ve TÜSİAD’ın üç yıllık bir program çerçevesinde düzenledikleri ABD-AB-Türkiye ilişkilerini konu alan konferansta bu konular konuşuluyor. Konferansa katılanlardan bir Avrupalının söylediği gibi Türkiye ile AB ve ABD arasındaki ilişkilere son safhada bir güvensizlik hâkim. Taraflar birbirlerinin yaptıklarını çok dar perspektiflerden değerlendiriyorlar. Özellikle Amerikan tarafının kendi perspektifi dışında bir mantıkla hareket edilmesine tahammülü çok sınırlı.
Zaten bunun sonuçları Türkiye’ye yönelik söylemin düşünce kuruluşları ve Kongre’de sertleşmesinden de anlaşılıyor. Bir Türk yetkilinin söylediği gibi tıpkı ABD-Rusya ilişkilerinde olduğu gibi hem AB-Türkiye hem de ABD-Türkiye ilişkilerinde “yeniden başlamak” gerekiyor. Bunu başarabilmenin birinci şartı ise tarafların birbirilerinin pozisyonlarını daha iyi anlamaları.
Amerikan tarafında kendi pozisyonlarına otomatik destek bulamamanın yarattığı bir rahatsızlık kuşkusuz var. Özellikle İsrail- Filistin meselesinde alternatif bakış açılarına da açık değiller. Buna karşılık Türkiye de kendi çıkarlarına uygun gördüğü siyaset tercihleriyle ittifak ilişkisinin yükümlülüklerini yerine getirme arasında her zaman dengeyi kuramıyor.
Her şeye rağmen Amerikan yönetimi uzun vadede Türkiye ile ilişkileri nasıl bir çerçeveye oturtması gerektiği hakkında ciddi şekilde hemen her alanda çalışmalar yapıyor. Bir yetkilinin dediği gibi Batı ittifakıyla Asya daha doğrusu Çin arasındaki ilişkilerin geleceğine yönelik üç senaryoda da Türkiye “pivot” ülke olarak görülüyor.

Bu çabanın önemli olduğuna kuşku yok ancak üç tarafın da bundan sonrası için hem pozisyonlarını daha netleştirmek hem de söylemlerini düzeltmek gibi bir yükümlülükleri var. Türkiye açısından bu çaba, Batı ittifakı içindeki yer ve sorumluluğunun ne olduğunu düşünmeyi de gerektiriyor.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Sri Lanka: As Albanese Stands Tall, Let’s Stand by Her

Israel: Epstein Conspiracy: When the Monster Has a Life of Its Own and Rises Up

Germany: Nerve-Wracking Back and Forth

Ireland: US Tariffs Take Shine Off Summer Economic Statement

Australia: What’s Behind Donald Trump’s Latest Crypto Adventure?

Topics

Spain: The New American Realism

Mexico: Trump vs. Cuba: More of the Same

Ireland: US Tariffs Take Shine Off Summer Economic Statement

Israel: Epstein Conspiracy: When the Monster Has a Life of Its Own and Rises Up

Spain: Another Threat from Trump

Canada: Negotiating a Business Deal without Trust

Taiwan: Tariff Showdown Doesn’t Shake Confidence

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?