Obama's Choice: Not To Attack or Overthrow al-Assad

Published in Maariv
(Israel) on 2 September 2013
by (link to originallink to original)
Translated from by Danielle Morris. Edited by .

Edited by Anita Dixon

Obama has two options with a clear strategic purpose: He either cancels the attack or overthrows the al-Assad regime; there is no middle option.

In the monumental movie “The Good, the Bad and the Ugly,” The Ugly shoots from a bath full of water at a burglar who tried to take him out, saying in between shots, “When you have to shoot, shoot! Don't talk.” This also applies to America. Had it reacted immediately, even on a small scale, the reaction would have been a deterrent.

Someone once taught me, “Don’t go on an adventure if you have no idea how to get out of it,” and Obama is familiar with this lesson: a lesson learned in Iraq and in Afghanistan. Everything looks fine to begin with, but what follows is always bleak, painful and pointless. Obama cannot guarantee that this small match will not ignite the rest of the Middle East. He cannot promise a deterrent or that the attack will be considered a punishment. He therefore has only two options. He either drops the case or brings down the al-Assad regime. There is no middle option. Both options make sense.

Avoiding a “small scale” attack could prevent a large complication. Again, had he reacted immediately with a “small and quiet” attack, the Syrians wouldn’t bat an eyelid. However, after all this noise — attacking three buildings — even Malta could do that. On the other hand, it would also make sense for Obama to decide to take down al-Assad’s regime.

Why? Because apparently al-Assad has his back against the wall. The use of chemical weapons is in itself proof of this. Al-Assad is not stupid. He knows it is forbidden. He knows that such action could focus the attention of the entire West onto him. He knows it entails a huge risk. But he does it anyway. That is to say, he didn’t have a choice. It is his only way to survive — and if so, there is logic behind cutting off al-Assad’s “preparation” stage, which may result in unnecessary losses and potentially even ignite the entire area with intolerable acts of madness. It seems to be the most reasonable option. Therefore it is also advisable for Obama to wait, to build up the appropriate force. In al-Assad’s shoes, I would actually begin to panic upon the American president’s apparent hesitation.

One clear thing we can learn from this affair is this: Whether there is an attack or not, the leaking of unconventional weapons into the hands of terrorist organizations or the irresponsible use of such weapons by a country acting as a terrorist state, is the end of the line in America’s eyes. They will do anything to prevent this sort of situation.

To the same extent, the Americans understand that an unstable situation in the region can act as an invitation for trouble. They must therefore stabilize the area at almost any cost. That is to say, we Israelis are also involved in this big equation, though we are not currently standing in line for the American treatment.

Our reflection on the American concept of deterrence is not only in the context of Iran. We Israelis should also give the matter some thought and conclude that the Americans are serious when they press for some kind of political arrangement between us and the Palestinians. It is linked to the same leakage and gap in the fence that scares them so much — and rightly so, both for us and for them.


הבחירה של אובמה: לא לתקוף או למוטט אסד

לאובמה יש שתי אפשרויות שלהן תכלית אסטרטגית ברורה: או שהוא מבטל את התקיפה או שהוא ממוטט את משטר אסד, אין באמצע

בסרט המונומנטלי "הטוב הרע והמכוער" יורה המכוער מתוך האמבט מלא המים בפורץ שניסה לחסל אותו, ואומר בין הכדורים שטסים מאקדחו: "כשאתה צריך לירות, תירה
אל תדבר" כך גם לגבי האמריקאים. אילו היו מגיבים במיידי, אפילו בקטנה, זאת הייתה הרתעה.

מישהו לימד אותי "אל תיכנס להרפתקה שאין לך מושג איך יוצאים ממנה". ואובמה מכיר את השיעור הזה. שיעור שנלמד בעיראקית ובאפגניסטנית. הכל נראה טוב בפתיחה, אבל ההמשך תמיד קודר וכואב וחסר תכלית. אובמה לא יכול להבטיח שהגפרור הקטן הזה לא ידליק את המזרח התיכון, הוא לא יכול להבטיח הרתעה, הוא גם לא יכול להבטיח שהתקיפה תיתפס כענישה. לכן יש לו רק שתי אפשרויות: או שהוא יורד מהעניין או שהוא ממוטט את המשטר של אסד. אין באמצע. לשתי האופציות הללו יש היגיון.

הימנעות מתקיפה "קטנה" יכולה לחסוך הסתבכות גדולה. שוב, אילו הגיב מיד "בקטנה ובשקט", הסורים לא היו מעפעפים. אבל אחרי כל הרעש הזה - לתקוף שלושה בניינים, נו גם מלטה יכולה. מצד שני, יש גם היגיון בכך שאובמה יחליט למוטט את משטרו של אסד.

מדוע? משום שכנראה אסד עם הגב אל הקיר. ההוכחה לכך היא עצם השימוש בנשק כימי. אסד לא טיפש. הוא יודע שזה אסור. הוא יודע שפעילות כזאת יכולה לעורר עליו את כל המערב. הוא יודע שיש בכך סיכון עצום. אבל עושה זאת. כלומר - לא הייתה לו ברירה. זו דרכו היחידה לשרוד, ואם כך - יש היגיון לקטוע את "שלב המאסף" של אסד שעלול לגרור אבדות מיותרות, ואולי אף להדליק את כל האזור במעשי טירוף בלתי נסבלים. נראה שזו האופציה סבירה יותר. לכן גם כדאי לאובמה לחכות, לבנות את הכוח כפי שצריך. אני במקום אסד הייתי נכנס לפאניקה דווקא בגלל ההיסוס לכאורה של הנשיא האמריקאי.

מכל הפרשה הזאת ניתן ללמוד דבר ברור אחד: בין אם תהיה תקיפה ובין אם לא, זליגה של נשק לא קונוונציונלי לידי ארגוני טרור או שימוש חסר אחריות בנשק כזה על ידי מדינה שמתנהגת כמדינת טרור, היא בעיני האמריקאים סוף הדרך. הם יעשו הכל כדי למנוע מצב כזה.

באותה מידה האמריקאים מבינים שמצב אזורי לא יציב עלול להוות פרצה הקוראת לגנב. לכן עליהם לייצב את האזור כמעט בכל מחיר. כלומר, גם אנחנו, הישראלים במשוואה הגדולה הזאת, אם כי אנחנו לא עומדים עכשיו בתור לטיפול האמריקאי.

השיקוף של מושג ההרתעה האמריקאי אינו רק בהקשר של איראן. גם לנו הישראלים כדאי לחשוב על העניין, ולהקיש מכאן שהאמריקאים מתכוונים ברצינות כשהם לוחצים להסדר מדיני מסוג כלשהו בינינו לפלסטינים. זה קשור לאותה זליגה ולפרצה בגדר שכל כך מפחידה אותם - ובצדק מבחינתם וגם מבחינתנו.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Australia: Donald Trump Is Not the Only Moving Part When It Comes to Global Trade

India: Peace Nobel for Trump: It’s Too Long a Stretch

Taiwan: Taiwan’s Leverage in US Trade Talks

Poland: Jędrzej Bielecki: Trump’s Pyrrhic Victory*

Topics

Germany: Bad Prospects

Germany: Musk Helps the Democrats

India: Peace Nobel for Trump: It’s Too Long a Stretch

Ecuador: Monsters in Florida

Austria: It’s High Time Europe Lost Patience with Elon Musk

Singapore: The US May Win Some Trade Battles in Southeast Asia but Lose the War

Ethiopia: ‘Trump Guitars’ Made in China: Strumming a Tariff Tune

Egypt: The B-2 Gamble: How Israel Is Rewriting Middle East Power Politics

Related Articles

Egypt: The B-2 Gamble: How Israel Is Rewriting Middle East Power Politics

Ireland: As Genocide Proceeds, Netanyahu Is Yet Again Being Feted in Washington

Mexico: Traditional Terrorism vs the New Variety

United Kingdom: Trump Is Angry with a World That Won’t Give Him Easy Deals