Turkey’s Referendum Is a Balancing Act

Published in Sabah
(Turkey) on 13 September 2010
by Omer Taspinar (link to originallink to original)
Translated from by Omer Aslan. Edited by Piotr Bielinski.
How does the Obama administration view the referendum held in Turkey yesterday? As I am writing this column the results have not yet been announced. Therefore, it is too early to get an official comment from Washington. But it is still possible for us to make a few statements about Washington's views on it. The Obama administration gives high significance to the referendum. And it’s not because America has any interest in Turkish constitutional reforms. My impression is that nobody in Washington sees the “democratization and elimination of military tutelage in Turkey” as among its purported benefits. The American administration is watching the referendum rather closely because it seeks an answer to a very pragmatic question it has been asking lately: how strong is the AK Party (Justice and Development Party)? A possible decisive “yes” vote around 55 percent or an alternative, equally strong ”no” vote would certainly influence Washington’s evaluations on the prospects for the AK Party. A humble (below 55 percent)”yes” or ”no” vote would not have much impact on Washington’s analysis of Turkey.

The American Perspective

A strong “yes” vote would strengthen the hands of those in Washington, who view the AK Party positively and adhere to a more patient approach toward it. As it is known, the hands of the adherents of that approach have been weakened due to dissension between Ankara and Washington about Israel and Iran. Turkey’s stance (who voted against the Iranian sanctions at the U.N. Security Council) made it harder for the optimists within the Obama administration. The “shift of axis” argument flared in Washington and the hands of the groups at loggerheads with the AK Party have been strengthened as a consequence. Turkey’s deteriorating relations with Israel upset the balance in the American Congress, to Turkey’s detriment. The anti-AK Party group will certainly endorse a ”no” vote from the Turkish referendum. A strong ”no” vote for that group will be telling them that the Turkish electorate has been on the lookout for a strong alternative government. A ”no” vote will also be interpreted as a no-confidence vote for the Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan. This might eventually cause the balance within the Obama administration to shift, to the detriment of the AK Party, in which case the voice of those arguing for the preparation of a post-AK Party period in Turkey will be heard louder.

On the other hand, if the referendum results in a “yes” vote, this will substantiate the thesis that the AK Party will retain power for another term beginning in 2011. The proponents of this group believe that Turkey will be worse off with a CHP-MHP (Nationalist Action Party) coalition government. Although this group is not very welcoming to the AK Party, they are also cognizant of the fact that any alternative formation to an AK Party government is likely to be far more anti-American, anti-E.U., anti-Kurdish and anti-Armenian. After all, Washington knows the MHP’s perspective toward the U.S. and the E.U. well. I should also note that Washington’s bias against the CHP also continues. The specifics of the foreign policy that the CHP would pursue raise questions. For all those reasons, the Obama administration is trying to be positive and pragmatic. The number of those who say, "Let’s be realistic, the AK Party will be in power for another term," outweigh the others at the moment.

In short, the U.S. sees the referendum in Turkey as a harbinger of what will come during the 2011 general elections. Obama wants a strong, democratic, civilian and pro-Western opposition to the AK Party in Turkey, but the absence of such an opposition is not giving much hope. It seems then more preferable to get a modest result than a strong “yes” or a strong ”no.”


Obama yönetimi dün yapılan referanduma nasıl bakıyor? Bu yazıyı kaleme aldığım saatlerde henüz referandumun sonucu belli değil. O nedenle Amerika'da herhangi bir resmi yorumdan bahsetmek için henüz erken. Ancak buna rağmen, genel hatlarıyla Washington'un bu referandumu nasıl algıladığı konusunda bazı tespitler yapmak mümkün. Obama yönetiminin gözünde bu referandum son derece önemli. Bunun temel nedeni ABD'nin Türkiye'deki anayasa reformlarına duyduğu ilgi değil. Washington'da kimse benim gördüğüm kadarıyla bu referandumun "Türkiye'de demokratikleşme ve askeri vesayetten kurtulma" yönüyle ilgilenmiyor. Amerikan yönetimi bu referanduma çok pragmatik bir soruya cevap aradığı için ilgi duyuyor: AK Parti ne kadar güçlü?
Referanduma güçlü bir "evet" (yüzde 55 civarında) veya güçlü bir "hayır" (gene yüzde 55 civarında) Washington'da AK Parti konusunda yapılan değerlendirmeler üzerinde ciddi bir değişiklik yapacak oranda önemli olacaktır. Yüzde 55 oranının altında çıkacak "orta karar" bir evet veya "orta karar" bir hayır yönetimin analizlerinde ciddi bir değişiklik yaratmayacaktır.

Amerika'nın bakışı
Güçlü bir evet Obama yönetiminde AK Parti konusunda "nispeten olumlu ve toleranslı" düşünen cepheyi güçlendirecektir. Bilindiği üzere, bu cephe Washington ve Ankara arasında çıkan İran ve İsrail sorunları nedeniyle son zamanlarda zayıfladı. Özellikle İran meselesi Obama yönetiminde Türkiye'ye yakın duranların işini zorlaştırdı. Eksen kayması tartışması Washington'da ivme kazandı ve AK Parti'ye karşı kızgın olanların eli güçlendi. İsrail meselesi ise Amerikan kongresinde havanın Türkiye ve AK Parti aleyhine dönmesine sebep oldu. İşte bu anti-AK Parti cephesi, eğer referandumdan güçlü bir "hayır" çıkarsa sevinecektir. Güçlü bir "hayır" onlara Türkiye'de seçmenin AK Parti'ye karşı bir alternatif iktidar arayışı içinde olduğunu gösterecektir. "Hayır" oyu AK Parti'ye ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiş bir "güvensizlik" oyu olarak algılanacaktır. Böylece Obama yönetimi içinde Türkiye ile ilgili yapılan değerlendirmelerde ibre yavaş yavaş AK Parti aleyhine kayacaktır ve AK Parti sonrası dönem için hazırlıklı olmak gerektiğini düşünenlerin eli güçlenecektir. Böyle bir durumda kaçınılmaz olarak Washington'da CHP konusunda daha ciddi bir analiz yapma dönemi başlayacaktır.

Seçimlerin provası Öte
yandan, eğer referanduma güçlü bir "evet" çıkarsa, "AK Parti bir dönem daha iktidarda" diyenlerin tezi inandırıcılık kazanacaktır. Obama yönetiminde bu cephede olanlar Türkiye'de bir CHP-MHP koalisyonunun Amerika açısından kötü olacağının farkında olanlar. Her ne kadar AK Parti yönetimine kızıyor olsalar da, bu cephedekiler Türkiye'de AK Parti'ye alternatif iktidarların Erdoğan hükümetine oranla daha anti-Amerikan, anti-Avrupa Birliği, anti-Kürt ve anti-Ermenistan olacağının farkındalar. Ne de olsa MHP'nin Amerika ve AB konusundaki tavrı Washington'da iyi biliniyor. CHP konusunda ise önyargı devam ediyor. Kılıçdaroğlu'nun nasıl bir dış politika izlemek istediği konusunda ciddi soru işaretleri var. Bütün bu nedenlerle Obama yönetimi genel hatlarıyla AK Parti konusunda "olumlu ve pragmatik" olmaya çalışıyor. "Gerçekçi olalım, AK Parti daha bir dönem iktidarda" diyenlerin sayısı halen fazla.
Sonuç olarak Amerika, Türkiye'de dün yapılan referanduma 2011 seçimlerinin provası olarak bakıyor. Obama yönetimi bir yandan Türkiye'de AK Parti'ye karşı güçlü, demokratik, sivil ve Batı yanlısı bir muhalefet olsun istiyor. Öte yandan, Türkiye'de böyle demokrat ve Batı yanlısı bir muhalefet olmayışı çaresizlik yaratıyor. Bu durumda, güçlü bir "evet" veya güçlü bir "hayır"dan çok "orta karar" bir sonuç ABD açısından tercih edilir gözüküyor.
This post appeared on the front page as a direct link to the original article with the above link .

Hot this week

Germany: Musk Helps the Democrats

Ireland: The Irish Times View on Trump and Ukraine: a Step in the Right Direction

Austria: It’s High Time Europe Lost Patience with Elon Musk

Canada: Trump Doesn’t Hold All the Cards on International Trade

China: 3 Insights from ‘Trade War Truce’ between US and China

Topics

Germany: Nerve-Wracking Back and Forth

Indonesia: Trump Needs a Copy Editor

Indonesia: Trump’s Chaos Strategy Is Hurting His Allies, Not Just His Rivals

Sri Lanka: Epstein Files, Mossad and Kompromat Diplomacy

Sri Lanka: Is America Moving toward the Far Right?

Turkey: Musk versus the Machine: Disrupting the 2-Party System

Canada: How To Avoid ICE? Follow the Rules

Canada: Trump Doesn’t Hold All the Cards on International Trade

Related Articles

Turkey: America Is on Pins and Needles: Who Will Win?

Israel: Trump Wants To Sell Warplanes to Turkey and This Is Bad News for Israel

Turkey: Predecessors’ Fate Looms over Trump’s Dangerous Path

Turkey: Rift in the Trans-Atlantic Alliance Is Growing

Turkey: Unreliable Ally: Will NATO Be Dissolved During Trump’s 2nd Term?