1 of Them Will Be President of the US in 4 Years – Latest

<--

Någon av dem är USA:s president om fyra år – senast

Efter att ha sett nattens debatt är det svårt att inte reflektera över om inte Kamala Harris och Mike

Pence vore mer lämpliga att ställa upp som presidentkandidater än Donald Trump och Joe Biden.

Jag vet att det är ett önsketänkande men oavsett var det förmodligen USA:s framtid vi såg.

Det fanns tillfällen under den en och en halv timme långa debatten som Harris och Pence avbröt varandra, till och med någon enstaka gång pratade i mun på varandra. Nästan förolämpade varandra.

Men på det hela taget spelade de i en helt annan och högre division än den debatt vi såg mellan president Donald Trump och utmanaren Joe Biden. Även om Trump var den som bar den största skulden till det kaoset.

Nattens drabbning var en traditionell politisk tv-debatt med hård argumentation men där de två deltagarna åtminstone några gånger hade vänliga saker att säga om varandra. Båda var lugna och sansade. Det gick att uppfatta vad de sa. De visade varandra respekt.

Deras föreställning återupprättade åtminstone till en del hoppet om att USA ska fortsätta vara en demokrati.

Coronapandemin dominerade

Kamala Harris gick annars ut stenhårt med sin första replik som anklagade Trumpadministrationen för att med sin hantering av coronapandemin ha “begått det största misstag som någon president i USA:s historia gjort sig skyldig till”.

Pandemin var den fråga som dominerade debatten och där de två kandidaterna hade totalt motsatt historieskrivning.

Pence tryckte på att Trump snabbt stoppat alla resor från Kina (vilket inte är riktigt sant) medan Harris upprepade gånger nämnde hur många amerikaner som så här långt avlidit i covid-19: 210 000.

Underförstått att med en demokrat som president hade det varit färre.

Frågan som avgör valet

Harris vet att coronapandemin är den fråga där det amerikanska folket ger Trump sämst betyg och den som kan vinna henne och Biden valet.

En annan stor stridsfråga var ekonomin där Harris gång på gång upprepade vilka stora umbäranden det amerikanska folket utsatts för med Trumps politik. Dock utan att med ett ord nämna att massarbetslöshet och ekonomisk kollaps har drabbat hela världen oavsett vem som styrt. Även med en demokrat som president hade arbetslösheten i USA varit skyhög.

Föga förvånande var båda Pence och Harris noga med att inte på någon punkt avvika från sina respektive huvudkandidats budskap.

Pence fortsatte hävda att ett coronavaccin kommer att finnas tillgängligt för det amerikanska folket senast vid årsskiftet trots att de flesta experter tror det dröjer till sommaren. På en direkt fråga svarade Harris att hon inte skulle ta ett vaccin om det bara var sanktionerat av president Trump och inte av den amerikanska smittskyddsmyndigheten. Vilket fick Pence att anklaga henne för att undergräva allmänhetens förtroende för ett vaccin.

Två gånger under debatten kom Pence med den intressanta repliken att ”du har rätt till en egen åsikt men inte till egna fakta”. Ett ganska magstrakt påstående från en administration som själva lanserat begreppet ”alternativa fakta” och där presidenten gjort lögnen till vapen. Märkligt nog besvarade Harris inte den attacken.

Frågan de undvek

Den fråga både Harris och Pence allra tydligast undvek att svara på var om de diskuterat med Biden respektive Trump vad som skulle hända om den som blir vald till president inte kan fullfölja sitt åtagande, exempelvis på grund av sjukdom.

Frågan är högst relevant med tanke på att Trump, om han blir omvald, blir den äldste sittande presidenten i USA. Joe Biden med sina 78 år skulle med råge bli den äldste tillträdande presidenten i USA:s historia.

Trump är just nu sjuk i covid-19 och stora frågetecken har satts kring Bidens hälsa med obevisade påståenden om att han skulle vara dement.

Men vare sig Pence eller Harris ville svara på om de diskuterat frågan om hur ett eventuellt maktöverlämnande skulle ske. När eller under vilka omständigheter.

Ändå är det givetvis den fråga som otaliga väljare ställer sig.

Ingen tydlig vinnare

Det är nog ingen överdrift att påstå att både Kamala Harris och Mike Pence siktar högre än att ”bara” vara vicepresident.

Även om Donald Trump skulle bli omvald kan han inte ställa upp 2024. Det är långt dit men oddsen är ganska goda att näste republikanske presidentkandidat kommer att heta Mike Pence.

Joe Biden sitter sannolikt bara fyra år om han skulle bli vald. Det gör Kamala Harris till en mycket trolig demokratisk kandidat i näsa val. Hon skulle i så fall kunna bli USA:s andra svarta men första kvinnliga president.

Debatten hade ingen klar vinnare men både Pence och Harris visade att de har presidentkvaliteter ifall det värsta skulle hända.

About this publication