Tucker Carlson Visited the Hungarian Border and Lied

<--

Tovább folytatódik a Fox News amerikai hírcsatorna sztárriporterének magyarországi turnéja. Tucker Carlson korábban már elárulta, hogy készített egy interjút Orbán Viktorral, dicsérte a magyar kormány családpolitikáját, most pedig ellátogatott a szerb-magyar határkerítéshez, ahol élőben nézte meg, hogyan működik a magyar határvédelem.

A helikopteres felvételeket is felhasználó hatperces videó nemrég került ki a műsor Facebook-oldalára, ebben Carlson sajátos elméletet oszt meg a 2015-ös európai migrációs válságról. A riporter szerint ekkor „Európa az Európai Unió ellenőrzése alatt állt”, amit viszont gyakorlatilag Németország irányított. Ami valójában így nem más, mint a Német Birodalom. (Carlson itt sietett hozzátenni, hogy ezt senki nem meri kimondani.)

„Ebben az időben Németországot Angela Merkel kancellár vezette, aki úgy döntött, hogy nyitva hagyja a kapukat. Azt mondta, hogy az ő országának nem okoz gondot egymillió migráns befogadása, de ebben tévedett. A döntés örökre megváltoztatta Németországot, hatalmas ugrást hozott a bűncselekmények számában és általánosságban zavart hozott az egész régióban” – sorolta Carlson.

A fenti eszmefuttatás egyébként nem a riporter sajátja, hanem Donald Trump volt amerikai elnöktől származik, aki egy 2017-es Twitter-bejegyzésében írt arról, hogy a migráció miatt jelentősen megnőtt a németországi bűncselekmények száma. Ezt a kijelentését számos statisztika cáfolja, az AP amerikai hírügynökség össze is gyűjtötte őket egy cikkben, amiből például kiderült, hogy 2017-ben az elmúlt negyed évszázad legalacsonyabb összesített bűnügyi statisztikáival büszkélkedhetett a német szövetségi belügyminiszter.

Carlson szerint Európában egyetlen ország volt, amely úgy döntött, hogy nem játszik az EU kottája szerint, ez pedig Magyarország. (Ez egyébként szintén csúsztatás, hiszen Olaszország és Görögország szintén komoly lépéseket tett az illegális bevándorlás megállításáért.)

A határon a Fox News riportere ezután rácsodálkozik arra, hogy amit lát, az valójában nem is egy fal, hanem egy szögesdrót kerítés, ami Magyarországon „gyakorlatilag véget vetett az illegális bevándorlásnak”. Carlson valószínűleg ennél a résznél nem egyeztetett előre a kormánnyal, amely Facebook-oldalán éppen ma posztolta, hogy a magyar rendőrök és katonák idén háromszor annyi illegális bevándorlót tartóztattak fel a déli határon, mint tavaly – ha hozzávesszük, hogy mellettük hány próbálkozó járt sikerrel, ezek a számok egyáltalán nem a bevándorlás végét jelzik.

Az amerikai stábnak „szerencséje” volt, éppen kameráik előtt fogtak el két szíriai menekültet, akiket ezután a rendőrök a határkerítés egyik kis kapuján visszaküldtek Szerbiába. Tucker Carlsont itt érte a legnagyobb meglepetés: ő azt hitte, hogy most ügyvédhez kísérik a két férfit, esetleg valamelyik „Soros-közeli civil szervezet” karolja fel őket, ehhez képest visszaküldték őket Szerbiába, hogy máshol kérjenek menekültstátuszt. A műsorvezető szerint ez bizonyítja, hogy a rendhez nincs szükség „rengeteg pénzre, high tech falra vagy eszközökre, csak akaratra”.

Ezután még azt is hozzátette: se szemetet, se káoszt nem látott a határ magyar oldalán, csak tisztaságot, amit a szerb oldalról már nem lehet elmondani.

A teljesség kedvéért: az Országos Rendőr-főkapitányság a Magyar Nemzetnek írta meg, hogy csak 2015 és 2019 között a rendőrség 408 milliárd forintot költött el határvédelmi feladatokra. Amit pedig a kamerák láttak, az nem más, mint a menekültek visszakényszerítése, amiről éppen idén júliusi ítéletében mondta ki az Emberi Jogok Európai Bírósága, hogy jogsértő. Ítéletük szerint az öt éve életbe lépett hazai szabályozás alapján mindenféle eljárás, azonosítás, dokumentáció nélkül Szerbiába történő visszakényszerítés a kollektív kiutasítás tilalmába ütközik. Ehhez képest a magyar rendőrség eddig 72 000 visszakényszerítést hajtott végre.

Az pedig csak hab a tortán, hogy amikor Carlson arról mesélt, hogy egy magyar miniszterrel beszélgetett a határon, akkor valójában az őt kísérő Orbán Balázsra gondolt, aki valójában a Miniszterelnökség miniszterhelyettese és parlamenti és stratégiai államtitkára.

About this publication