סירוב המערב לאמץ את מדיניות בעלות בריתו הערביות מספק רוח גבית לטרור האסלאמי | דעה
התמודדות המערב עם הטרור האסלאמי כושלת בעיקר בשל ההנחה שאפשר לשכנע גופי טרור אלה לאמץ ערכים מערביים כדו־קיום בשלום, עמידה בהסכמים ודמוקרטיה
סר ג’ון ג’נקינס, מומחה בריטי ל”אחים המוסלמים” ולמזרח התיכון באוניברסיטת קיימברידג’, טוען במאמר שפרסם ש”התייחסות המערב לאלימות האחים המוסלמים היא עתירת הבלים… אלימות האחים המוסלמים היא חוקתית מאז הקמת הארגון ב־1928… במרכז ניצבת משנתו של האידיאולוג סייד קוטב, המבוססת על אלימות”.בריאיון לאל־ג’זירה אמר אל־ג’ולאני, ”מערכת החינוך של אל־קעידה כוללת את רעיונותיו של סייד קוטב… האחים המוסלמים מתעמתים עם אל־קעידה ודאעש, אבל מטרת־העל שלהם זהה (הפלת משטרים אסלאמיים לאומיים, הכנעת ה”כופר” המערבי והקמת ישות עולמית המבוססת על האסלאם – הדת הלגיטימית היחידה)”.התמודדות המערב עם הטרור האסלאמי מאופיינת על ידי סדרת כשלים ארוכת שנים הנובעת בעיקר מההנחה שאפשר לשכנע או לפתות את גופי הטרור האסלאמי לאמץ ערכים מערביים כגון דו־קיום בשלום, עמידה בהסכמים, דמוקרטיה וזכויות אדם, ולהעדיף שדרוג משמעותי של רמת החיים על פני אידיאולוגיה פנאטית.
אמעצבי מדיניות במערב נוטים להתעלם מהעובדה שהטרור נושך את היד המסייעת לו, כפי שחוותה ארצות הברית באיראן, באפגניסטן, בעיראק ובלוב. גם ישראל חוותה זאת אחרי המחוות הדרמטיות לאש”ף במסגרת הסכם אוסלו וההתנתקות.המערב מתעלם ממרכזיות האידיאולוגיות הדתיות והפנאטיות בעיצוב הטרור האסלאמי מאז המאה ה־7, ובמיוחד בעיצוב דרכם של האחים המוסלמים. מחלקת המדינה ומעצבי מדיניות נוספים במערב טוענים שהטרור מונחה על ידי ייאוש כלכלי, חברתי ומדיני (ולכן יש להתמודד איתו באמצעים כלכליים ודיפלומטיים) ואינו מונחה על ידי אידיאולוגיה המכריעה “משומדים” ו”כופרים”.המערב אף שוגה בהתמקדותו בפעולות אלימות (טקטיקה) של הטרור האסלאמי, ולא בכוונות מונחות אידיאולוגיה קנאית (אסטרטגיה), ולכן דוגל, כמו ישראל עד 7 באוקטובר, בהגנה ולא במתקפה, בהכלה ולא בהכרעה, בתגובה ולא במניעה.
בעוד המערב רואה במשא ומתן אמצעי להתפייסות ולדו־קיום, הטרור האסלאמי רואה בו אמצעי להחלשת המערב “הכופר” ולהכרעתו. המערב מתעלם מהעובדה שטרור אינו מסוגל להחליף חברבורות, רק טקטיקות. עקב העובדה שהמציאות הבלתי צפויה, האלימה, המדממת והמתסכלת במזרח התיכון אינה מחליפה חברבורות, מעדיפים מעצבי מדיניות מערביים לבסס את מדיניותם על מציאות חלופית, צפויה ונוחה הפועלת לפי ערכים מערביים, אך מנותקת לחלוטין מהמתרחש באזורנו ולכן מקדיחה את הקדירה.ג’ון ג’נקינס מוסיף: “אידיאולוגיית הטרור האסלאמי – כולל האחים המוסלמים – היא הכרעתית, עריצה ואפוקליפטית… זו שגיאה להניח שקיים הבדל מהותי בין אסלאמיסטים אלימים ובין אסלאמיסטים פרגמטיים הבוחרים, כביכול, בהתנהלות אינטלקטואלית, תרבותית ומדינית. את זאת מבינים מנהיגי איחוד האמירויות, מצרים, ירדן, ערב הסעודית (לפחות משנות ה־90) בהתמודדותם מול האחים המוסלמים והארגונים המסונפים להם”.סירוב המערב לאמץ את מדיניות בעלות בריתו הערביות מספק רוח גבית לטרור האסלאמי במזרח התיכון וגם באירופה ובארצות הברית.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.