Discover What the World Thinks of U.S.

Trump Wages Personal War against US Constitution

<--

Trump driver ett personligt krig mot USA:s konstitution

USA:s president kanske inte är så insatt i detaljerna om hur samhället och makten fungerar. Men tvivla inte på att han vet precis vad han håller på med. Det handlar i grunden om att tysta allt han ogillar.

om att "dra in licensen" för tv-nätverk han ogillar var kort och koncis: "Not how it works". Det är inte så det fungerar. Som man förklarar saker för ett tjurigt barn.

Den som fällde den, på just Twitter, var Jessica Rosenworcel,en erfaren jurist som sedan 2012 är en av de fem kommissionärerna i Federal Communications Commission, FCC. Om det ska dras in licenser är det FCC som gör det - och man gör det inte baserat på vilket innehåll som producerats. För säkerhets skull länkade hon till FCC:s manual, ifall

Ytterligare en liten detalj i sammanhanget är att NBC News, som var de som väckte presidentens senaste vrede, inte ens har en licens som går att dra in: de delas inte ut till nätverk, utan till enskilda stationer. Men allt det där är ju bara fakta, inget som presidenten bryr sig om när han gör sina utspel.

Alltså: nej, NBC riskerar inte att stängas ner eller bli av med något tillstånd. Det gör inte någon annan journalistisk verksamhet heller, hur arg presidenten än är på deras rapportering. Ändå är Trumps utspel oerhört allvarligt, främst av två skäl: vad han vill - och hur han vill uppnå det.

Det presidenten håller på med är ju inget annat än ett personligt drivet krig mot det första tillägget i den amerikanska konstitutionen. Det som garanterar religionsfrihet, yttrandefrihet, mötesfrihet och pressfrihet.

Trump vill tysta det han ogillar, hur grundläggande medborgerliga rättigheter det än strider mot. Han gör det med skarpast möjliga retorik, oavsett om det handlar om seriösa redaktioner eller idrottsprofiler som uttrycker sina åsikter. I presidentens värld blir de alla "folkets fiender" eller "illojala amerikaner" som "sviker flaggan". Steget till skyltarna om "Folkförrädare" och "Förbrytare" som nyligen dominerade nazistiska NMR:s demonstration i Göteborg är millimeterkort - och synen bakom exakt densamma som hos dem, eller för den delen ledare som Putin och Erdogan.

Han försöker göra det med retorikens mest effektiva vapen: upprepning. Han återkommer till ämnet i tweet efter tweet, tal efter tal, Fox-intervju efter Fox-intervju. Demagogiskt dundrar han fram sitt budskap, för att få fler på sin sida. Trump har länge efterfrågat en hårdare förtalslagstiftning - och hyllar de miljardärer som drivit rättsprocesser mot medier. Han vet också vilken makt som ligger hos annonsörerna och sponsorerna, oavsett om det gäller NFL eller tv-nätverken.

Han kanske inte vet hur regelverken fungerar. Men tvivla aldrig på att han vet precis vad han håller på med.Leave a comment