Clinton and Obama Pretend To Be Protectionists

<--

ELSEVIER.NL

WEBLOG

Clinton en Obama veinzen protectionisme

vrijdag 11 april 2008 13:03

Een handelspact tussen de Verenigde Staten en Colombia is plotseling inzet geworden van de Amerikaanse verkiezingsstrijd.

Handelsovereenkomst

In strijd met hun eerdere stemgedrag over handelsakkoorden, verzet zowel Hillary Clinton als Barack Obama zich nu tegen een handelsovereenkomst met Colombia die door president Bush onlangs ter goedkeuring aan het Congres is gezonden.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Democraat Nancy Pelosi, heeft gezegd het pact voorlopig niet in stemming te zullen brengen.

Wat is er aan de hand? Een aanzienlijk deel van het electoraat in staten als Pennsylvania en Indiana, waar de Democraten binnenkort voorverkiezingen houden, bestaat uit fabrieksarbeiders die in traditionele industrieën werken. Die mannen met ‘de blauwe boorden’ vinden het een schande dat hun banen worden ‘weggeglobaliseerd’. Zij en hun bonden zijn daarom fel tegen vrijhandel.

Om die kiezers te paaien doen Obama en Clinton zich opeens veel protectionistischer voor dan zij in werkelijkheid zijn.

Korreltje zout

Obama moest een assistent ontslaan nadat die medewerker de Canadese regering had laten weten dat de scepsis van de senator over NAFTA, het vrijhandelsakkoord tussen Amerika, Canada en Mexico, toch vooral met een korreltje zout moest worden genomen. Eenmaal president zou Obama wel uit een liberaler vaatje tappen.

Voor Clinton was de zaak nog een stuk pijnlijker. Zij zag zich gedwongen haar campagneleider Mark Penn te ontslaan. Het PR-bureau van Penn ontving miljoenen dollars van Clinton om haar campagne te leiden, maar, kreeg eerst naar vorige week aan het licht kwam, ook een behoorlijke som geld van de Colombiaanse regering. Dit met het doel haar te adviseren hoe het handelspact door het Congres kon worden geloodst. Penn was zelfs bij dat overleg aanwezig geweest.

Bill Clinton blijft overigens een voorstander van een vrijhandelsverdrag met Colombia. ‘In een huwelijk komt het zelden voor dat partners overal hetzelfde over denken,’ zei Hillary. En zo is het natuurlijk ook.

Er is geen reden om NAFTA, die sinds 1994 voor dertig miljoen banen extra in Amerika heeft gezorgd, open te breken en te denken dat de Verenigde Staten een beter resultaat zou bereiken. Aan de andere kant doet de overeenkomst met Colombia voor dat land niet veel meer dan het bevestigen van de status quo.

Eenzijdig voordeel

De meeste Colombiaanse producten komen toch al vrij van rechten Amerika binnen. Daarentegen zit er op Amerikaanse exportproducten richting Bogota vaak een aanzienlijk tarief. De overeenkomst zou het eenzijdige voordeel voor Colombia opheffen.

Het ideële argument van Amerikaanse vakbondsleiders dat vakbondsleden in Colombia voortdurend aan geweld worden blootgesteld is ondeugdelijk. Colombia is inderdaad nog steeds een gewelddadig land, maar het aantal moorden daalt de laatste jaren aanzienlijk. Volgens een hoogleraar van Harvard kwamen onder leden van de vakbeweging in 2007 acht keer minder moorden voor dan onder de doorsnee Colombianen. President Alvaro Uribe heeft verbluffende resultaten geboekt tegen de drugkartels, de rechtse milities en de marxistische FARC.

John McCain is een overtuigde ‘vrijhandelaar’. De twee partijen hebben sinds 1932 op dit punt niet zover uiteen gelegen, Maar de rollen zijn omgedraaid, want toen pleitten de Republikeinen van Herbert Hoover voor hoge tariefmuren en de Democraten van Franklin Delano Roosevelt voor lage.

About this publication