Condi's Race to Save Bush's Face

<--

رقابت وزير امور خارجه آمريكا با زمان

جورج بوش رئيس جمهوري ايالات متحده تنها 6 ماه تا خروج از كاخ سفيد فاصله دارد. رئيس جمهوري كه بر اساس نظرسنجي هاي انجام گرفته عنوان بدترين رئيس دولت تاريخ ايالات متحده را به خود اختصاص داده و تمام توان خود را براي كاهش نفرت عمومي از خود به كار گرفته است. رقابت هاي انتخاباتي در آمريكا بيش از تحولات كاخ سفيد دنبال مي شود و اين امر گوياي انتظار آمريكايي ها براي به پايان رسيدن دوران رياست جمهوري بوش است. در اين ميان كاندوليزا رايس وزير امور خارجه ايالات متحده كه در طول 7 سال گذشته با عناوين مختلف دوشادوش رئيس جمهور ايستاده است بيش از ساير وزرا براي حفظ آبروي خود و بوش تلاش مي كند.

رايس سفرهاي متعدد خود به خاورميانه و ساير كشورها را آغاز كرده است تا شايد بتواند اندكي از بار منفي فشارها بر كاخ سفيد در طول اين چند ماه بكاهد. رايس مسابقه با زمان را آغاز كرده است. او بايد از 6 ماه باقيمانده براي ثبت موفقيت هاي ديپلماتيك به نام خود در تاريخ سياسي كشورش استفاده كند.

وزير امور خارجه آمريكا 6 ماه ديگر بايد مدارك خود را از دفتر كارش در وزارت امور خارجه جمع كرده و با قدرت وداع كند. در اين ميان پرونده هاي ناتمام بسياري روي ميز كاري خانم رايس قرار دارد؛ پرونده هاي هسته اي ايران و كره شمالي از يك سو و جنگ در عراق و افغانستان از سوي ديگر. رايس بايد به روياي رئيس جمهور براي حل مناقشه فلسطين و اسرائيل در طول دوران رياست جمهوري اش هم فكر كند. رايس تور سفرهاي خارجي خود را آغاز كرده است و در طول مدت حضور در واشنگتن هم زمان خود را به ديدار با مقامات عالي رتبه بين المللي مي گذراند.

ظرف چند ماه اخير رايس دو بار دور دنيا را چرخيد تا بر سبد افتخارات خود در طول 4 سال حضور در دفتر وزارت امور خارجه بيفزايد. در طول اين هفته هم رايس با مقامات پاكستان، چين، اسرائيل، ايتاليا، رهبران فلسطيني و مقامات اسرائيلي ديدار و گفت وگو خواهد كرد. هدف رايس از ديدار با مقامات پاكستاني مشخص است. او چند روز پيش لحني كاملاتند و انتقادي عليه پاكستاني ها اتخاذ كرده و به آنها دستور داد كه به فعاليت القاعده در كشور خود پايان دهند. بدين ترتيب در اين ديدار هم رايس درخواست مقابله دولت مركزي پاكستان با شبه نظاميان را تكرار خواهد كرد.

در چين اما رايس باز هم به دنبال جلب حمايت اين كشور در مقابله با ايران و كره شمالي خواهد بود. در فلسطين و سرزمين هاي اشغالي هم رايس به دنبال تحقق روياي بوش براي پايان دادن به نيم قرن مناقشه ميان اسرائيل و فلسطين است.

ساير اعضاي كابينه بوش به استثناي كاندوليزا رايس تمام تلاش خود را به كار گرفته اند تا بوش را خسته از مسووليت و در حال لحظه شماري براي پايان دوران تصدي اش نشان دهند. شايد به همين دليل باشد كه هيچ كدام از اعضاي كابينه قصد سفر به ساير نقاط جهان و اكتساب پيروزي در دقيقه 90 را ندارند. سفر 9 روزه اخير رايس سفري غيرمترقبه بود و منجر به ايجاد مقدمه اي بدون دستيابي به جواب قطعي درمورد پرونده ايران و كره شمالي شد. رايس در اين سفر 9 روزه به خليج فارس وارد شد و پس از آن در گردهمايي امنيتي آسه آن در سنگاپور شركت كرده و بلافاصله به استراليا، نيوزيلند و ساموآ سفر كرد.

رايس پيش از حضور در مراسم افتتاحيه بازي هاي المپيك يك ماه وقت دارد تا خستگي سفرهاي دور دنيا را از تن بيرون كند، هر چند حضور در اين مراسم هم با توجه به مخالفت گروه هاي حقوق بشر كار چندان ساده و بي دردسري نخواهد بود.

رايس در نيوزيلند و در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه او چه زماني قصد استراحت دادن به خود را دارد، با اشاره به زمان دقيق آغاز كار رئيس جمهور جديد آمريكا جواب داد: در تاريخ بيستم ژانويه ساعت دوازده و يك دقيقه!

به گفته مقامات وزارت خارجه آمريكا، حجم سفرهاي طولاني كاندوليزا رايس اين فرصت را براي وي به وجود آورده است تا بتواند خود را به عنوان يكي از پرسفرترين وزراي امور خارجه تاريخ آمريكا معرفي كند. سرعت جنون آميز فعاليت هاي رايس در دو ماهه اخير مصادف با داغتر شدن بحث انتخابات رياست جمهوري 2008 آمريكا است كه در آن سياست خارجي مهم ترين موضوع مجادله ميان باراك اوباما، كانديداي دموكرات و جان مك كين، كانديداي جمهوريخواه آمريكا شده است.

اگرچه هيچ كدام از اين اقدامات موفقيتي براي دولت بوش به همراه نداشته است اما از ديد بسياري از تحليلگران ملاقات هاي بي وقفه رايس به عنوان فرد شماره دو كابينه جورج بوش بدين معنا است كه بوش با تغيير 180 درجه اي در عرصه سياست خارجي به دنبال تعامل با كشورهايي است كه 8 سال در ليست كشورهاي حامي تروريست قرار داشتند

About this publication