Obama Is Too Pleased with Himself, Part 2

<--

“Obama is te blij met zichzelf, deel 2”

2 augustus 2008 05:30

Na eerst de beroemdheid van de Democraat Barack Obama op de hak genomen te hebben, spotten de Republikeinen nu met zijn vermeende pogingen zich als een Messias neer te zetten.

“Laat iedereen weten dat in 2008 de wereld gezegend zal worden”. zo begint de nieuwste reclameboodschap van de Republikeinse presidentskandidaat John McCain over zijn tegenstrever Barack Obama.

Daarin worden de vermeende messianistische tendenties van Obama bespot. Te horen valt een deel van de toespraak, die Obama hield toen hij uiteindelijk Hillary Clinton versloeg in de Democratische strijd. Obama stelde toen dat dit later gezien wel eens kon worden als het moment “waarop de stijging van de oceanen begon af te nemen”.

Ook valt te zien hoe Obama kiezers vertelde dat een licht uit de hemel zou gaan stralen, dat zij “een openbaring zou hebben: ik moet gewoon op Barack gaan stemmen”. Dat Obama dat alles sarcatisch bedoelde, gaat verloren in de korte clip.

Hij mag dan “De Ware” zijn, klink het spottend, maar “staat hij klaar om het land te leiden?” Bekijk de McCain-spot zelf via deze link. Aan het einde zie je even acteur Charlton Heston, die als Moses de Rode Zee uiteen laat gaan.

Obama’s campagne reageerde direct en noemde de webadvertentie “sneu” en een voorbeeld van “kinderachtig geklier”. Commentator Ben Smith van bij Politico de uitgebreide reactie van Obama.

De McCain advertentie borduurt voort op een eerdere tv-advertentie, waarin de spot gedreven werd met de sterrenstatus van Obama. Daarin werden de grote mensenmassa getoond die naar hem kwam luisteren in Berlijn. Tussendoor waren de gezichten van starlet Paris Hilton en zangeres Britney Spears te zien.

De boodschap was dat Obama beroemd is vanwege zijn beroemdheid, niet omdat hij goede plannen heeft. Ook toen werd afgesloten met de vraag: “Staat hij klaar om het land te leiden.” Deze tweede boodschap moet opnieuw het beeld helpen scheppen dat Obama te blij is met zichzelf, het hoog in de bol heeft, zonder over ervaring te beschikken.

Die advertentie sloeg in als een bom in Amerika, weet een andere journalist bij Politico. Ze lokte een scherpe reactie uit van Obama zelf. Die riep dat het spotje een onderdeel is van een poging van de Republikeinse partij om de kiezers bang voor hem te maken. Ze gaan zeggen: “Hij heeft een vreemde naam en ziet er niet uit zoals alle presidenten op de dollarbiljetten.”

De McCain-campagne ging vol in de tegenaanval. Obama zou “de rassenkaart” hebben getrokken. Want hét verschil met de presidenten op de biljetten is dat die blank zijn en Obama dat niet is. McCain-woordvoerders verwezen ook naar een gelijke, oude opmerking van Obam waarin hij een gehoor waarschuwde voor wat ‘ze’ al niet over hem gaan zeggen. “En ik heb ik al gezegd dat hij zwart is”, riep Obama toen.

Trok hij nu wel de rassenkaart of niet? Of probeert McCain heel subtiel de rassenkwestie te introduceren en Obama daar de schuld van te geven? Andrew Romano van Newsweek kiest voor het laatste in een bijdrage en geeft tevens een overzicht van wat zoal gezegd is.

Jake Tapper van ABC News zag Obama’s wel als een amper verhulde manier om de Republikeinen van racisme te beschuldige. In zijn bijdrage stelt Tapper dat Obama over de scheef ging.

Reuters bekijkt in een analyse waarom ras een belangrijk vraagstuk is in de komende verkiezinngen. De New York Times bericht dat Obama heel voorzichtig met de controverse omgaat, nu “de geest uit de fles is”. De krant redeneert dat een uitgebreide discussie over ras niet in Obama’s voordeel is.

McCain dekte zich volgens met zijn aanval in tegen een mogelijke aanval van Obama in de toekomst over ras. Hij zou niet zo behandeld willen worden als gebeurde met president Bill Clinton in de Democratische strijd. Die werd er van bewschuldigd de rassenkaart tegen Obama getrokken te hebben.

De McCain-campagne gebruikte dat argument meteen om iets aardig over Clinton te zeggen, tekent opnieuw Jake Tapper aan. Ongetwijfeld in de hoop nog boze Clinton-kiezers voor zich te winnen.

About this publication