A Victory for America

<--

USA har grund til at fejre så entydig en sejr, som demokraternes præsidentkandidat, Barack Obama, tirsdag vandt.

Onsdag den 5. november 2008, 07:51

Det er næsten for banalt at sige, at det var en jordskredssejr. Det var en sejr, der var national og rakte langt ud over det, der er normalt ved præsidentvalg – et land delt i to.

Obama vandt i hele USA. Sejren kan derfor samle amerikanerne på et tidspunkt, hvor det er mere nødvendigt end tidligere at stå sammen. Det var en velfortjent sejr. Sjældent har man set en person, som i den grad i kraft af sin personlighed er i stand til at samle amerikanerne. Nu kommer hverdagen, og der skal Obama vise, at han også kan overføre sine flotte taler og visioner til realpolitik. Det ved vi endnu ikke, om han kan. Men man kan kun have den dybeste respekt for en person, som i den grad har været i stand til at få amerikanerne – med de problemer de står over for – til at stå entydigt bag ham.

Krigen mod terror har kostet store ressourcer både menneskeligt og økonomisk. Kampen har også splittet resten af verden. USA står langt fra alene i denne kamp. Men amerikanerne har også fået en lang række nye fjender, som det i fremtiden vil koste lige så store ressourcer at bekæmpe. Også lande, der er allierede med USA, og som normalt regnes for at være blandt USA’s venner, er begyndt at stille sig tøvende til kampen mod terror. Ikke fordi de ikke tror på den, men fordi den nuværende præsident George W. Bush ikke har så meget at byde på længere. Det kan Obama være med til at trække i den rigtige retning igen. Han repræsenterer mere end nogen anden præsident i nyere tid et samlet USA. Det forpligter både nationalt og internationalt. Forventningerne til ham er derfor tårnhøje.

Obama er en uprøvet politiker, og vi ved i realiteten ikke meget om ham. Men det, vi ved, er, at han er i stand til at vække begejstring. Han er vokset betydeligt med opgaverne. Hans politiske budskaber er mere klare nu, end de var for et år siden. Han har fået en klar politik på en række af de områder, som er væsentlige for os. Irak, Afghanistan, kampen mod terror for at nævne nogle. Det er også klart, at han tager sin rolle som verdens leder alvorligt. Hans rundrejse til en række lande i sommer gav ham et indtryk af de problemer, han står over for.

Finanskrisen bliver en af de helt store udfordringer. Verdens største økonomi er ved at falde fra hinanden. Gældende økonomiske teorier er faldet fra hinanden. Det bliver, som Obama også selv gav udtryk for i sin sejrstale, en kamp op ad bakke for at få nationen på fode igen. Der har han ikke alene brug for amerikanernes hjælp. Der skal der også satses internationalt. Ingen tvivl om, at han kan bruge netop sejren og den store hjemlige opbakning til at hente det ind, som Bush har tabt internationalt. Sympatien over for Obama er der. Men det haster.

About this publication