Obamas grønne penger 0 kommentarer
USAs president har nylig fått loset en stimuleringspakke gjennom Kongressen, og han har lagt fram et budsjettforslag. Begge deler gir grunn til å tro at USA kan klare å få på plass en «Green New Deal».
Debatt
Jonathan Temple
Leder av Bellona USA
i dag, oppdatert i dag 08:28
I 30-åra leverte president Roosevelt en «New Deal» som dro USA ut av de økonomiske problemene. Forskjellen til i dag er at Obamas store løft skal hjelpe klimaet samtidig som det hjelper økonomien. Den nye presidenten lover å gå i klimakampen, og han lover nye grønne arbeidsplasser.
Da Obama la fram sitt budsjettforslag, ble det klart at han går inn for et amerikansk kvotesystem for CO2-utslipp, slik han lovet i valgkampen. Han forventer store inntekter fra et slikt kvotesystem, og en betydelig bit av inntektene skal brukes på ren fornybar energi.
Nå er det opp til Kongressen om kvotesystemet kommer på plass, men det bør komme, og det bør komme raskt. Et kvotesystem vil gjøre det lettere å få til reelle forpliktelser fra USA foran klimatoppmøtet i København.
Det er på tide at USA på nytt engasjerer seg i de internasjonale forhandlingene om en ny klimaavtale. Forhandlingene er vanskelige, og uansett hva man gjør er prosessen bortimot håpløs så lenge USA ikke deltar for fullt.
President Obama har lovet at USA skal lede an i kampen mot global oppvarming. Det er et løfte det vil bli svært krevende å oppfylle, men det er nettopp det at USA går foran og viser vei som trengs nå. Uten at USA tar ansvar, vil selvfølgelig ikke land som India og Kina gjøre noe heller. Heldigvis ser vi en ny kriseforståelse i USA.
Utenriksminister Hillary Clintons sjarmoffensiv overfor Kina og Japan viser en helt ny amerikansk tilnærming. Og vi har håp om at USA for første gang i historien kan komme til å sette et utslippstak for egne CO2-utslipp. Obama har satt seg som mål at USAs utslipp av klimagasser skal kuttes med 80 prosent innen 2050.
Utvikling av ny energiteknologi har vært en viktig del av Obamas økonomiske strategi. I dag kommer sju prosent av elektrisiteten i USA fra fornybare kilder, deriblant vannkraft. Obama vil etablere kriterier for hva som kan regnes som fornybar energi, og hans foreløpige mål er at andelen fornybar energi skal være på 10 prosent innen 2010 og 25 prosent innen 2025.
Tidligere har krav om en viss andel av fornybar energi vært fremmet i Kongressen uten å bli vedtatt. I dag har mer enn halvparten av USAs stater introdusert krav om fornybar energi. Selv den republikanske bastionen Florida kommer antakelig med en ny standard på dette området.
Dan Weiss, som er seniorrådgiver ved Center for American Progress, en progressiv tenketank i Washington, sier at Obamas stimuleringsplan vil få en turboeffekt for investeringer i ren energi, og at den vil skape tusenvis av jobber. Han er blant dem som forventer en tredobling innen ren energiteknologi.
Energieffektivisering og fornybar energi får omtrent halvparten av energipengene i stimuleringspakken. Pengene går blant annet til tiltak for smartere energibruk, bedre isolering av boliger for fattige, teknologi for et mye mer effektivt strømnett, et såkalt «smart grid», og bedre styring av satsingen på fornybar energi. Forskning og utvikling innen teknologi for fangst og lagring av CO2 (CO2-håndtering) får også en betydelig sum.
President Obama lover grønne penger, og Kongressen har begynt å utforme lovgivning som skal redusere CO2-utslippene. Det gjør meg optimistisk at USA endelig er i ferd med å fjerne seg fra fornektelsen av klimakrisen, og heller komme seg på banen.
At utenriksminister Clintons første utenlandsreise gikk til Kina, der hun snakket om klimakrisen, var et klart signal. Hun ble fulgt av Todd Stern, som har den nye rollen som klimautsending for USA.
Om Obama faktisk vil levere det han lover er for tidlig å si, men mye tyder på at Obama faktisk vil levere en «Green New Deal». Nå håper vi at USA vil lede an og sørge for en grønn revolusjon og en «Green New Deal» som favner om ikke bare USA, men hele verden.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.